Kausiennakko: Superpesiskesä 2022 

Pesiskesä 2022 on pian täällä. Tämä sattuu olemaan myös pesäpallon 100-vuotisjuhlavuosi. Sen kunniaksi aivan mahtava kausiennakko. Katsotaan nopeasti mitä tapahtui talvella ja minkälaisista lähtökohdista tähän kauteen lähdetään. Paljon on tapahtunut talven aikana. 

 

Miesten superpesiksen hallikausi 2022 

Pääasiassa hallikaudella ei tapahtunut mitään erityisen ihmeellistä. Halli-SM-turnaus järjestettiin vuoden tauon jälkeen. Systeemi toimi niin, että neljästä alkulohkosta lohkovoittaja pääsi lopputurnaukseen, joka järjestettiin Imatralla. Lohkovoittajista kolme oli enemmän tai vähemmän odotettavissa. Nämä lohkovoittajat olivat Manse PP Tampereelta, Sotkamon Jymy ja Joensuun Maila. Nämä kolme joukkuetta voittivat alkulohkonsa kohtuullisen vaivattomasta, Manse sai yhden luovutusvoiton Kankaanpään koronatapausten johdosta ja Joensuun lohkossa oli viime vuoden hopeajoukkue Kouvolan Pallonlyöjät, mutta muuten ei mitään ihmeellisyyksiä. Neljäs lohkovoittaja kuitenkin oli hieman yllätys, Jymyjussit Seinäjoelta. Etukäteen ei arvioitu, että joukkue pystyisi jatkopaikan hankkimaan, mutta lopulta Jymyjussit kaatoi Vimpelin Vedon, joka varmisti joukkueelle jatkopaikan. 

Lopputurnaus eteni seuraavasti. Sotkamosta ei ollut haastamaan Joensuuta ja Manse otti helpohkon voiton Jymyjusseista. Sotkamolla, niin kuin Joensuullakin oli jonkin verran poissaoloja. Sotkamolta puuttui erittäin ison roolin pelaaja, itse Roope Korhonen. Joensuulta puuttui kuitenkin myös tärkeitä pelaajia. Jymyjusseilta puuttui ykköslukkari ja ainoastaan Manse pääsi pelaamaan koko rosterilla. 

Finaalissa oli vastassa JoMa ja Manse. Manse voitti ottelun, mutta Joensuu ei hävinnyt ilman taistelua. Manse nollasi JoMan ensimmäisellä jaksolla, mutta JoMa nousi tappioasemasta toisella jaksolla ja vei pelin kotiutuslyöntikilpailuun (vrt. pilkkukisat jalkapallossa) Manse kuitenkin voitti ne ja vei mestaruuden. 

Sotkamo voitti Jymyjussit. Jymyjusseilla oli koko turnauksen aikana vaikeuksia luoda tilanteita, Tuomas Raunio kärkipelaajana meni kyllä kentälle hyvin, mutta sen jälkeen ei ollut onnistujia. Sotkamo taas pelasi tarpeeksi hyvin ja hoiti pronssit Kainuuseen. 

Turnauksen lisäksi joukkueet pelasivat harjoituspelejä oman mielensä mukaan. Ei mitään ihmeellisyyksiä siellä.  

Naisten superpesiksen hallikausi 2022 

Naisten puolella oli samalla systeemillä järjestetty turnaus, mutta alkulohkot pelattiin yhden päivän turnauksena. Eikä alkulohkopelejä ollut useina päivinä. Lopputurnaukseen meni myös neljä joukkuetta ja niin kuin miesten puolella, kolme odotettua jatkoon menijää ja yksi hieman yllättävä, mutta kuitenkaan ei liian iso yllättäjä neljäntenä. Hallitseva mestari Pesäkarhut Porista, hopeamitalisti Kirittäret Jyväskylästä ja pronssimitalisti Manse PP Tampereelta selvittivät tiensä lopputurnaukseen isoimmitta ongelmitta. Neljäs lopputurnaukseen menijä oli Seinäjoki, mutta ei Jymyjussit, vaan Mailajussit. He kaatoivat alkuturnauksessa viime vuonna neljänneksi sijoittuneen Lapuan Virkiän. 

Lopputurnaus eteni seuraavasti. Manse kaatoi Pesäkarhut ja Kirittäret Mailajussit. Mansella ei ollut suurempia vaikeuksia, mutta Kirittärien ja Mailajussien välistä peliä ratkottiin pitkän kaavan kautta. Kirittäret vei ensimmäisen jakson tiukasti. Mailajussit veivät toisen jakson yhtä tiukasti. Kotiutuslyöntikilpailussa edettiin kolmannelle kierrokselle ennen kuin Kirittärien nuori Sara Kujanen ratkaisi ottelun heille. Myös naisten puolella oli jonkin verran poissaoloja, Pesäkarhuilta puuttui heidän ykköslukkari Minttu Vettenranta. Mailajusseilta viime vuonna Mansessa pronssia voittanut Emma Sallinen. Kirittärilläkin oli poissaoloja eikä Mansekaan päässyt pelaamaan täydellä rosterilla. 

Finaalissa Manse PP kaatoi Kirittäret, vaikka Kirittäret löivät ensimmäisen juoksun, tämä jäi myös heidän ainoaksi koko pelissä. Mestaruudet menivät siis Tampereelle, sekä miehissä että naisissa. 

Pronssimitalit matkasivat Poriin. Mailajussit haastoivat hyvin, mutta molemmat jaksot menivät yhden juoksun erolla Poriin. 

Harjoituspelejä pelattiin myös naisten puolella joukkueiden omien mahdollisuuksien mukaan. Nämä ottelut eivät kerro välttämättä mistään mitään, mutta viime vuoden hopeamitalisti Jyväskylän Kirittäret hävisivät yhden pelin sarjanousija Mailattarille Vaasasta. 

Se hallikaudesta ja talvesta, niillä ei ole enää mitään väliä. Keskitytään sen sijaan tulevaan kesään! Käydään seuraavaksi nopeasti läpi sarjasysteemit kesää varten, sen jälkeen ensin naisten ennakkoasetelma ja sijoitusveikkaukset. Tämän jälkeen sama miesten puolelta. 

Sarjajärjestelmät 

Molemmissa sarjoissa pelataan kaksinkertainen sarja. Naisten puolella joukkueet pelaavat kaksi (2) lisäottelua, miesten puolella kuusi (6). Lisäotteluparit miehissä ja naisissa löytyvät Superpesiksen sivuilta.   

Viime vuodesta poiketen, ylemmäs sijoittuneet joukkueet eivät valitse puolivälieräpareja, vaan parit muodostetaan sarjataulukon mukaan (1–8, 2–7, 3–6, 4–5) Paras viidestä ja kotietu paremmin sijoittuneella. Välierissä runkosarjassa parhaiten sijoittunut kohtaa heikoiten sijoittuneen. Toiset kaksi joukkuetta muodostaa toisen parin. Paras viidestä ja kotietu blaa blaa. 

 Pronssiotteluihin häviäjät ja finaaleihin voittajat. Finaali paras viidestä, pronssi paras kolmesta jne.   

Kaksi heikoiten sijoittunutta joukkuetta pelaavat karsintasarjan parasta viidestä systeemillä, voittaja jatkaa karsintoihin, häviäjä tippuu Ykköspesikseen. Kotietu jne. 

Karsintasarjan voittanut pelaa toisen karsintasarjan Ykköspesiksen toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan. Paras viidestä ja kotietu Superpesisjoukkueella. Voittaja pelaa Superpesiksessä ensi kaudella ja häviäjä Ykköspesiksessä.  

Seuraavaksi ennakkoasetelmien nopea läpikäynti, sitten käyn sijoitus kerrallaan läpi omat veikkaukseni. Käyn myös läpi joukkueiden viime kautta ja pelaajamuutoksia. Kaikki nimet eivät mitenkään ole tuttuja kaikille, mutta jos nimeltä jonkun pelaajan mainitsen, on hän mainitsemisen arvoinen. 

Saatan mainita myös titteleitä ja muita termejä, nopea kertaus mitä ne tarkoittavat.  

 

Tittelit. Vuoden pesäpalloilija on Pesäpalloliiton valitsema paras pelaaja, vuoden lukkari, liiton valitsema paras lukkari jne. Kultainen räpylä, pelaajien valinta kauden parhaaksi ulkopelaajaksi, kultainen maila, pelaajien valinta kauden parhaaksi sisäpelaajaksi. Lyöjäkuningas/kuningatar, runkosarjassa eniten juoksuja lyönyt. Etenijäkuningas/kuningatar, runkosarjassa eniten juoksuja tuonut. Tehopelaaja, eniten lyötyjä ja tuotuja yhteensä. Kärkilyöntitilasto, kärkilyönti saadaan, kun pelaaja siirtää kärkietenijää pesäväleillä eteenpäin, eli jos kentällä ei ole etenijöitä ja lyöjä lyö itsensä kentälle, se on kärkilyönti, kunnarista saa neljä kärkilyöntiä.  

 

Pelilliset termit. Kärkietenijä, joukkueen sisäpelissä numerona 1 pelaava pelaaja, yleensä nopea ja muita hyviä etenijän ominaisuuksia omaava. Kotiuttajat, pesäpallossa ne pelaajat, joilla on päävastuu juoksujen lyömisestä, pelaavat yleensä numeroilla 4, 5 tai jokerina. Jokeri, sisäpelaaja, jonka voi laittaa lyömään mihin tahansa kohtaan ja tämä ei osallistu ulkopeliin. Vaihtajat ovat niitä pelaajia, jotka lyövät etenijät kolmoselle, jotta kotiuttajat voivat lyödä heitä kotiin, kärkilyöntitilastoissa hyvin sijoittuneet ovat yleensä myös hyviä vaihtajia. 

 

Sellainen juttu vielä, että kausi alkoi jo Fuengirolassa. Naisten puolella Seinäjoen Mailajussit voittivat Roihuttaret. 

Kirjoittaja on myös sen verran hidas, että ensimmäiset kierrokset on jo ehditty pelaamaan ennen kuin tämä uutinen tulee lehteen. 

Ennakkoasetelma, naisten Superpesis kausi 2022 

Myös naisten puolella ennakkosuosikit ovat olleet aika selvät viime vuosien aikana. Tänä vuonna on kuitenkin vielä yksi joukkue sekoittamassa pakkaa, viime vuoden yllättäjä Seinäjoen Mailajussit. Eli kärkikolmikkoon on ehdolla montakin joukkuetta. Porin Pesäkarhut voittivat mestaruuden ties kuinka monen hopea- ja pronssimitalin jälkeen ja aikoo varmasti puolustaa mestaruutta kynsin ja hampain. Myös pudotuskamppailu käy tiukkana, kun tälle kaudella sarjaan nousi peräti kaksi joukkuetta.

 

 1. Mailattaret (Vaasa)

Mailattaret nousivat täksi kaudeksi Superpesikseen, itseasiassa erittäin pitkästä aikaa. Joukkue voitti nousukarsinnat ylivoimaisesti, mutta täksi kaudeksi odotukset eivät ole liian korkealla.  

Joukkue vahvistui viime kaudesta, Henna Suominen ja Venla Tanhua merkittävimmät nimet. Henna Suominen voittanut hopeaa Manse PP paidassa ja Venla Tanhua on lukkaroinut Superpesiksessä aiemmin, ei ole huippulukkari, mutta ei huonoimmasta päästäkään. Myös Seinäjoen Mailajusseissa viime kauden pelannut Roosa Hussa liittyi joukkueeseen. 

Arvio: Taistelee sarjapaikasta, mutta jonkinlainen tuntemattomuus voisi tuoda alkukaudella pisteitä. Vaasan kenttä ei myöskään ole helpoin mennä pelaamaan. Noin 50 vuotta sitten Vaasassa pelattiin viimeksi Naisten pääsarjatason pesistä, kuinka iso hinku on pelata nyt enemmän kuin vain yksi kausi? 

 1. Pöytyän Urheilijat

Toinen sarjanousija. Tämän vuoden joukkue rakentuu nuorista pelaajista, joilla ei kaikilla ole vielä kokemusta pääsarjatasolta. Nuorimmat pelaajat ovat 2005-ikäluokkaa. Kirkkaimpana tähtenä Manse PP rinkiin jo 15-vuotiaana murtautunut Aurora Frantsila.  

Arvio: Nuori ja nälkäinen joukkue, jonka mahdollisuuksia ei tule aliarvioida. Sarjapaikan säilyttäminen kuitenkin tärkein tavoite. 

 1. Roihuttaret (Helsinki)

Joukkue nousi viime vuodeksi Superpesikseen ja esitti ajoittain hyviä otteita ja säilytti sarjapaikkansa. Joukkueessa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia tälle kaudelle, mutta uusi pelinjohtaja Pasi Niemelä saapui täksi kaudeksi viuhkan varteen. Hänellä on jonkin verran kokemusta pelinjohtajana ja mitalejakin löytyy, mutta naisten puolella hän ei ole tätä ennen peliä johtanut. Lappeenrannan Pesäyseistä siirtyvä Henriikka Harinen on keskitason lyöjäjokeri. 

Arvio: Edelleen kohtuullisen nuori, paljon omista kasvateista koottu joukkue, jonka mahdollisuuksia ei pidä aliarvioida, mutta sarjapaikka voi olla myös vaarassa, jos kaikki ei toimi. 

 1. Rauman Fera

Viime vuonna viimeinen pudotuspelijoukkue. Siellä tie nousi pystyyn heti puolivälierissä hopeaa voittanutta Jyväskylän Kirittäriä vastaan.  

Joukkueessa tapahtui muutoksia tälle kaudelle. Pari viime kautta Mynämäen Vesassa pelannut Jessika Sihvonen palasi Raumalla. Feran Tyttöjen Superpesiksen joukkue voitti Suomenmestaruuden. Tästä joukkueesta kiinnitettiin 6 tulevaisuuden lupausta edustuksen rinkiin. Lähtijäpuolella oli kuitenkin myös muutama merkittävä nimi. Jasmin Andearsen oli myös mukana voittamassa kyseistä Suomen mestaruutta. Hän lähti Tampereelle. Toinen merkittävä lähtijä oli Venla Tanhua. 

Arvio: Taistelee pudotuspelipaikasta. Nuori joukkue, jonka pelaajista moni on juniorina voittanut paljon, mutta riittääkö se mihinkä asti aikuisten puolella? 

 1. Joensuun Maila

Viimeiseksi pudotuspelijoukkueeksi veikkaan Joensuun mailaa. Joukkue jäi viime kaudella hieman pudotuspelipaikasta, mutta tälle kaudelle joukkue vahvistui.  

Liinu Turpelainen tuli Seinäjoen Mailajusseista. Viime vuonna mestaruuden voittanut ja myös ratkaissut Pinja Arbelius saapui Porista. Viime vuoden avainpelaajista moni jatkaa. Lähtijöistä merkittävin nimi on Mirka Rintamäki. Joensuulla on myös uusi pelinjohtaja, kun viime vuoden pelinjohtaja Jouni Oja-Lipasti lähti Hyvinkäälle. Uusi pelinjohtaja on Arttu Jurvakainen. 

Arvio: Taistelee pudotuspelipaikasta ja jos kaikki menee hyvin se voi tullakin. Viimeistään puolivälierissä tie kuitenkin nousee pystyyn. Pinja Arbelius lähti hakemaan isompaa roolia, pystyykö hän pelaamaan huippukauden ja auttamaan JoMan pudotuspeleihin? 

 1. Kempeleen Kiri

Viime vuonna myös seitsemäs. Puolivälieriin heittämällä, mutta siellä vastaan tuli lopulta mestaruuteen asti mennyt Porin Pesäkarhut.  

Täksi kaudeksi joukkue vahvistui hieman, merkittävin nimi on myös Hyvinkäällä, Superpesiskokemusta hankkinut Iida Tossavainen. Manse PP paidassa aiempina vuosina pelannut Elina Väre liittyi Kempeleen joukkueeseen. Lähtijäpuolella Ria Ojanen ja Tiia Valtanen lähtivät Seinäjoen Mailajusseihin. Viime vuoden joukkueesta suurin osa jatkaa myös tällä kaudella. Uusi pelinjohtaja kuitenkin, Ilkka Hirvonen. 

Arvio: Pudotuspeleihin hyvät mahdollisuudet, jos kaikki toimii. Puolivälieriä ei kuitenkaan pidemmälle. 

 1. Tahkon Leidit (Hyvinkää)

Viime vuonna myös kuudes. Haastoi vahvasti Lapuan Virkiää puolivälierissä, mutta ne menivät 3–1 Lapualle.  

Tälle kaudelle joukkueessa tapahtui paljon muutoksia. Kovan luokan pelaajat Netta Rummukainen ja Laura Hokkanen lopettivat uransa. Hyvinkäällä kauan pelanneet Ira Jokivalli ja Anni Tuomi tekivät samoin. Sen lisäksi Anni Heikkilä lähti Lapualla ja Pauliina Harinen Poriin. Tulijoista merkittävin on uusi lukkari Emmi Hannuniemi. Muita tulijoita on mm. jonkin verran Superpesiskokemusta omaavat Senni Korhonen ja Eveliina Rantonen. Muutama juniori kiinnitettiin myös edustuksen rinkiin. 

Jouni Oja-Lipasti on Tahkon uusi pelinjohtaja ja osaa kyllä hommansa. 

Arvio: Pudotuspeleihin heittämällä. Voi yltää puolivälieristä eteenpäin, mutta epätodennäköistä, ei kuitenkaan mahdotonta. Miten uusi lukkari vaikuttaa joukkueen pelaamiseen? 

 1. Seinäjoen Mailajussit

Viime vuoden yllättäjäjoukkue. Oli neljäs runkosarjassa, mutta puolivälierissä ei riittänyt Mansen kokenutta porukkaa vastaan, joka lopulta voitti myös pronssia. 

 Tälle kaudelle joukkue muuttui hieman. Uusina pelaajina saapuivat viime vuoden pronssimitalisti Emma Sallinen ja Kempeleestä Ria Ojanen ja Tiia Valtanen. Sen lisäksi Mailajussit kiinnittivät joukon lupaavia nuoria junioreita rinkiinsä. Joukkue koki kuitenkin myös menetyksiä. Saaga-Angelia Raudasoja lähti Tampereelle. Liinu Turpelainen Joensuuhun. Roosa Hussa Vaasaan. Myös muitakin lähti.  

Pelinjohtaja vaihtui myös, kun pari vuotta pelinjohtajana toiminut Antti Kuusisto vaihtuu toiseen kokeneeseen pelinjohtajaan, Juha ”Upi” Antikainen. Toiminut myös Mansessa ja tunnen hänet itsekin hieman. Kovan luokan osaaja. 

Avainpelaajista kärkilyöntitilaston voittaja Silja Syrjälä, hyvässä kehitysvaiheessa oleva lukkari Johanna Karjanlahti, lyöjätykki Aino-Kaisa Mantere jatkavat. Myös moni muukin viime vuonna isossa roolissa pelannut jatkaa. 

Arvio: Haastaa kärkinelikkoa, mahdollisuudet parempaankin. Kuinka pahasti kärkietenijän menettäminen vaikutti? Kuinka hyvin Mantere onnistuu lyömään juoksuja? Joukkue voi jopa mennä välieriin asti, jos kaikki menee kohdilleen. 

 1. Lapuan Virkiä

Hävisi viime vuonna välierissä mestaruuteen menneelle Porin Pesäkarhuille. Sitä ennen kellisti Tahkon Leidit yllättävän tiukan puolivälieräsarjan päätteeksi. 

Täksi vuodeksi joukkue koki jonkin verran muutoksia, kun pitkän uran tehnyt Niina Härkönen lopetti ja hänen tilalleen hankittiin Anni Heikkilä. Toinen pitkän uran tehnyt pelaaja Essi Kylli lopetti uransa. Viime kauden avainpelaajista suurin osa jatkaa. Merkittävintä on lyöjätykki Janette Lepistön jatkaminen. Muita merkittäviä on Eveliina Lämsän, Emma Kiviniemen ja Iina Lehtisen jatkaminen. Sen lisäksi Virkiä kiinnitti lupaavia nuoria pelaajia rinkiinsä.  

Pelinjohtaja vaihtuu ensi kaudeksi, kun Jukka-Pekka Tanskanen ei jatka. Hänen tilalle hankittiin Tero Viinamäki. 

Arvio: Jos kaikki palaset loksahtavat paikoilleen mahdollisuudet ovat vaikka mihin, pudotuspeleihin varmasti, mutta paluu mitalikantaan myös mahdollinen, eikä ainakaan ylikäveltävä joukkue. Kuinka hyvin Janette Lepistö onnistuu tällä kaudella ja miten uusi lukkari vaikuttaa joukkueen pelaamiseen? 

 1. Jyväskylän Kirittäret

Viime vuoden hopeajoukkue. Nousi välierissä kuilun partaalta Mansea vastaan ja oli lähellä myös mestaruutta, mutta menetti kotiedun heti alkuun ja hävisi kaksi ensimmäistä ottelua, kunnes heräsi, liian myöhään. 

Pakka pysyi pääasiassa hyvin kasassa. Sen lisäksi Sara Kujanen liittyi joukkueeseen. Hänen lisäksi Kirittäret kiinnitti joukon lupaavia nuoria pelaajia Suomensarja joukkueesta/B-tytöistä. Viime vuoden joukkueen tärkeät palaset jatkavat. Viime vuonna tilastoja ylivoimaisesti hallinnut Emma Körkkö, yksi sarjan parhaista lukkareista Mari Mantsinen ja nopea Ella Korpela jatkavat. Tässä on vain muutama, enemmänkin voisi mainita. Ainoa iso menetys on Siri Eskolan lähtö Tampereelle.  

Pelijohdollisissa asioissa ei ole kaikki mennyt niin hyvin, ikävään kohuun viitaten, joka liittyy Petri Kaijansinkkoon. Jussi ”Nalle” Viljanen jatkaa kuitenkin 1.pelinjohtajana ja on erittäin kokenut, johtanut peliä nyt jo neljällä eri vuosikymmenellä. 

Arvio: Mestarikandidaatti Runkosarjan sijat 1–3 realismia. Dominoiko Emma Körkkö taas kaikkia tilastoja, niin kuin viime vuonnakin? Onko ulkopeli yhtä betonista kuin viime vuonnakin, tämä on ollut Kirittärien vahvuus viime kaudet. 

 1. Manse PP (Tampere)

Voitti viime vuonna pronssia, kun katkeran välierätappion Kirittäriä vastaan jälkeen kaatoi Lapuan Virkiän pronssiottelussa. Sitä ennen kaatui puolivälierissä shokkijoukkue Seinäjoen Mailajussit. 

Täksi kaudeksi joukkue hankki Jasmin Andreasenin Raumalta, 2019 pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Siri Eskolan Jyväskylästä ja viime kauden Mailajusseissa pelanneen Saaga-Angelia Raudasojan Seinäjoelta. Lähtijäpuolella oli kuitenkin myös isoja nimiä. Kovakätinen, erittäin nopeajalkainen Iida Lähde lähti Poriin. Henna Suominen lähti Vaasaan. Sallisten siskojen on taas aika pelata eri joukkueissa, kun Senni jää syöttelemään Tampereelle, mutta Emma lähtee Seinäjoelle. Myös lupaavan Aurora Frantsilan kanssa pari vuotta sitten tehty pitkä sopimus on purettu yhteisymmärryksessä, ”Aukku” lähti Pöytyälle.  

Pelinjohtaja vaihtui myös, kun Juha ”Upi” Antikainen lähti Seinäjoelle. Hänen tilalle ykköspelinjohtajaksi hankittiin Jari Cavernelis. Kakkospelinjohtajana toimii Antti Vihtkari. Viime kauden tärkeimmät avainpelaajat kuitenkin jatkavat Mansessa. Moninkertainen etenijäkuningatar Virpi Hukka, kärkietenijä Henna Peltokangas ja monipuolinen Sara-Ella Kemppainen jatkavat, vain muutaman mainitakseni. 

Arvio: Mestarikandidaatti. Mahdollisuudet vaikka mihin, pudotuspeleihin varmasti, mutta kirkastuuko mitali viime kaudelta, ei voi tietää. Vaikeuttaako Iida Lähteen lähtö tilanteen rakenteluihin? Entä kuka lyö tärkeät juoksut? Viime kaudella selvästi vähemmän lyötyjä juoksuja kuin muilla kärkijoukkueilla. 

 1. Porin Pesäkarhut

Hallitseva mestari, kaatoi Lapuan välierissä, sitä ennen kaatui Kempele. Varasti kotiedun voittamalla kaksi ekaa peliä Kirittäriä vastaan. Jäi nollille kolmannessa pelissä, mutta kairasi voiton jatkopalloilla neljännessä finaalissa. Täksi kaudeksi joukkue muuttui hieman. Mestaruuden ratkaissut Pinja Arbelius lähti Joensuuhun hakemaan isompaa roolia. Pitkän linjan pesäpalloilija, viime kaudella Poriin Lapualta vaihtanut Eveliina Toppari lopetti uransa mestaruusjuhliin. Henna Nurmi ei myöskään jatka. Etukentän kuningatar ja Pesäkarhujen pitkäaikainen tukipilari Kaisa-Maija Rosvall päätti myös uransa mestaruusjuhliin.  

Pori myös hankki muutaman pelaajan. Rosvallin tilalle hankittiin Ida Lähde Tampereelta, hän ei ainakaan kalpene Rosvallin rinnalla. Varteenotettava lyöjäjokeri Pauliina Harinen saapui Hyvinkäältä. Mari-Ann Lehtinen saapui Mynämäen Vesasta. Viime kauden avainpelaajista kultaisen räpylän voittanut lukkari Minttu Vettenranta jatkaa, viime kauden kärkilyöntikuningatar Emilia Itävalo jatkaa, parhaimman onnistumisprosentin kärkilyönneissä saavuttanut tuulennopea Henna Juka jatkaa. Pitkän yrityksen jälkeen lyöjäkuningattaruuden voittanut Susanna Puisto jatkaa. Sen lisäksi moni muukin jatkaa. Muutama lupaava juniori liittyi myös edustuksen rinkiin. 

Pelinjohtajana jatkaa viime kaudeksi Poriin siirtynyt Jarkko Pokela (sama herra, joka johdatti Manse PP naiset mestaruuteen vuonna 2017) Hän on kokenut pelinjohtaja. Kakkospelinjohtajaksi siirtyi viime vuonna Manse PP B-poikia valmentanut Turo Lauttamus, olen itsekin päässyt hänen alaisuudessa treenaamaan. Hän on voi olla hieman pelottava, mutta osaa asiansa.  

Arvio: Sanoisin, että suurin suosikki voittamaan mestaruuden, jos kaikki menee niin kuin pitää. 

Yhteenveto 

Muutama sarjanousija. (Melkeinpä kirkossa kuulutettu) kärkikolmikko, joita on haastamassa viime vuoden yllätysjoukkue ja viime vuosien menestysjoukkue. Mitä muuta sitä voisi kaivata pesiksen 100-vuotiskaudesta? Mutta ei tämä edes vielä tässä! Seuraavaksi Miesten kausiennakko! 

Kausi miesten puolellakin aloitetiin Fuengiroolassa, jossa Sotkamo voitti Imatran. 

Ennakkoasetelma, miesten Superpesiskausi 2022 

Viime vuoden kohujoukkue Manse PP Tampereelta ravisutti pesismaailmaa voittamalla Suomen mestaruuden! Siitä voidaan olla monta eri mieltä, mutta minun mielipiteen voi käydä lukemassa tästä kolumnista. Tälle kaudelle asetelma ei ole ainakaan vähemmän herkullisempi, kun Manse PP vahvistui vahvistumistaan. Manse PP ei kuitenkaan ole vain marssimassa mestaruuteen, kun viime vuoden hopeamitalisti Kouvolan Pallonlyöjät vahvistui myös tälle kaudelle. Sarjan häntäpäässä taas käydään myös kovaa kamppailua siitä kuka säilyy sarjassa ja kuka ei. Siilinjärven Pesis luopui talousvaikeuksien takia sarjapaikasta ennen kauden alkua. 

Käy myös lukemassa viime kesän ennakko tästä.

13. Pattijoen Urheilijat (Raahe)

Viime vuonna joukkue meni pudotuspeleihin kohtuullisen helposti, siellä tie nousi pystyyn heti puolivälierissä Vimpelin Vetoa vastaan. Kausi ei kuitenkaan onnistunut niin kuin olisi toivottu, vaikka viime vuoden joukkueen hajoaminen syksyllä oli odotettavissa. Seuran Superpesis-lisenssiä oli Pesäpalloliitto viemässä, mutta juuri ja juuri Pattijoki sai rahat kasaan. 

Lähtijäpuolella oli erittäin isoja nimiä. Uransa syksyllä lopettanut Topi Kosonen pyörsi päätöksensä ja vaihtoi Joensuun Mailaan. Kaikkien aikojen etenijäkuningas Sami Haapakoski vaihtoi Kempeleeseen. ”Tampereen tavoitelluin poikamies” ja kohtuullisen hyvä etenijä Severi Piispanen vaihtoi Kankaanpäähän. (Lempinimi on Mansen selostajan keksimä, kun Piispanen pelasi Tampereella). Miikka Matikka vaihtoi Hyvinkäälle ja kokenut Jari Törmänen pelinjohtajaksi. 

Tulijapuolella on muutama nuori ja lupaava pelaaja. Topi Still Rovaniemeltä (kyllä, sielläkin on pesisjoukkue). Lauri Vuollo taas pelaa lainalla Kempeleestä. Toiseksi lyöjäjokeriksi hankittiin Ykköspesiksessä kohtuullisilla tehoilla pelannut Martti Viitasalo. Hän tulee antamaan hyvää tulitukea toiselle keskitason lyöjäjokerille, Juuso Keski-Koukarille, joka jäi viime kaudelta Pattijoelle. Muita merkittäviä jatkosopimuksia tuli Simo Rahuselle, kokeneelle Paavo Pellolle ja Vimpelissäkin pelanneelle Timo Hanhisalolle. 

Pelinjohtajaksi Törmäsen rinnalle hankittiin Perttu Westersund. Viime vuoden pelinjohtaja Jussi Haapakoski lähti Sotkamoon. 

Arvio: Taistelee sarjapaikasta, voi hyvällä tuurilla säilyttää sen, mutta putoaminen silti erittäin todennäköistä. Saako joukkue pelin rullaamaan kunnolla?

12. Kankaanpään Maila

Viime vuonna joutui pudotuskarsintoihin, mutta säilytti sarjapaikkansa kaatamalla Ykköspesiksen yllättäjäjoukkue Jyväskylän Lohen. 

Tälle kaudelle joukkue koki jonkin verran menetyksiä, kun etukenttäpelaajat Kari Kellokoski ja Manu Haukkala lopettivat. Henri Pulkkinen lopetti myös. Eläkkeeltä paluun tehnyt Jouni Itävalo lopetti myös.  

Tulijapuolella on aiemmin mainittu Severi Piispanen. Sen lisäksi Teemu Rouhiainen palaa Kankaanpäähän. Sami Mikkolanaho tulee Kiteeltä. Juuso Vuorenmäki Koskenkorvalta. Ei ketään erikoista, mutta kuitenkin kaivattuja vahvistuksia. 

Pelinjohtajapuolelle hankittiin Mika Kulmala. Sama herra on vaikuttanut myös Tampereella. Hän nosti Manse PP:n miehet Superpesikseen vuonna 2018. 

Arvio: Taistelee sarjapaikasta, nimekkäämpi joukkue kuin muilla pohjajoukkueilla, mutta paljon uusia pelaajia uusilla pelipaikoilla. Miten he pärjäävät uusissa rooleissa ja miten se vaikuttaa joukkueen pelaamiseen?

11. Jymyjussit (Seinäjoki)

Joukkue jäi viime kaudella pudotuspeleistä ja tänä vuonna voi odottaa vielä karmeampi kohtalo. 

Tälle kaudelle joukkue menetti tärkeimmät pelaajansa, kun Seinäjoelle yllättävän uskollinen, 5-kertainen lyöjäkuningas Jukka-Pekka Vainionpää vaihtaa viimein seuraa. Hänen uusi seura on Vimpelin Veto. Sen lisäksi ulkokentän johtava pelaaja Elmeri Lieto lähti Joensuuhun. Muita merkittäviä lähtijöitä/lopettajia ovat Mikko Kytömäki ja vaihtajajokeri Ville Viita. Myöskään Ville Hotakainen ja Miika Anttila eivät jatka seurassa.  

J-P Vainionpäätä hankittiin korvaamaan Markus Hallasuo ja Riku Utanen, mutta he pelasivat viime kaudella Ykköspesistä. Kolmas hankinta Ykköspesiksestä on Oskari Salmela. Viime vuosina hyvin pelannut Tuomas Raunio jatkaa kärkenä ja Tero Tyynelä jatkaa numero kakkosena. Jymyjussit myös nosti Miska Mäkiviidan haastamaan viime vuonna lukkarina pelannutta Joona Lehtistä, jolla oli myös talven aikana jonkinlainen loukkaantuminen käden kanssa, mutta ymmärtääkseni se on nyt kunnossa. 

Pelinjohtajana jatkaa viime vuodelta Jussi Parvi. 

Arvio: Kolmas joukkue, jonka sarjapaikka voi olla vaarassa. Enää ei ole J-P Vainionpäätä lyömässä tärkeitä juoksuja ja kantamassa joukkuetta tärkeillä hetkillä, kuka ottaa hänen paikkansa. Tero Tyynelä on isossa roolissa tilanteiden rakentelun kanssa.

10. Koskenkorvan Urheilijat

Viime kaudella sarjapaikka ei ollutkaan vaarassa, mutta pudotuspelit jäivät myös haaveeksi.  

Tälle kaudelle joukkue vahvistui, kun Vimpelissä viime kaudella vieraillut Veli-Pekka Yli-Hirvelä tuli takaisin ja mestaruuden viime kaudella Tampereella voittanut Tuomas Tuohisaari palasi myös. Etukenttää vahvistamaan hankittiin Ville Veittikoski Siilinjärveltä. Viime kauden lyöjätykit Petteri Kortelainen ja Jere Dahlström jatkavat. Dahlström on kaikkien aikojen lyöjätilaston ykkönen. 

Lähtijäpuolella Juuso Vuorenmäki Kankaanpäähän ja Eero Kuitunen Hyvinkäälle ja Petrus Puputti siirtyi kakkospelinjohtajaksi. Ei ketään ihmeellistä kuitenkaan. 

Puputin kanssa ykköspelinjohtajana jatkaa viime kaudelta tuttu Mikko Vainionpää. 

Arvio: Taistelee jopa pudotuspelipaikasta. Imatra ja Kitee ovat merkittävimmät kilpailijat. Jos Dahlström ja Kortelainen onnistuvat hyvin ja Kitee ja Imatra eivät saa peliä kulkemaan, Koskenkorva voi jopa päästä pudotuspeleihin asti. Huonoimmassakaan tapauksessa sarjapaikan ei pitäisi olla uhattu. Yksi iso ongelma on myös ykköslukkari Juho Hakomäen käsileikkaus ja hän joutuu myös olemaan poissa alkukauden.

9. Imatran Pallo-Veikot

Viime vuoden komeetta. Ennakko-odotuksista huolimatta sai pelinsä kulkemaan ja meni pudotuspeleihin. Siellä oli yhden lyönnin päässä välieräpaikasta, kohujoukkue Manse PP vastaan, mutta Manse meni välieriin ja lopulta mestaruuteen voittamalla kolme peliä putkeen, kahden yllätystappion jälkeen. 

Tälle kaudelle joukkue koki paljon muutoksia. Viime kaudella elintärkeässä roolissa pelanneet Juho Toivola ja Tommi Piirainen vaihtoivat seuraa. Toivola Joensuuhun ja Piirainen Tampereen kautta Kempeleelle (tästä lisää myöhemmin). Isossa roolissa etukentällä pelannut Juho Keinänen vaihtoi Sotkamoon ja lainalla ollut Leevi Lehto palasi Tampereelle.  

Joukkue kuitenkin teki raskaan sarjan hankintoja, kun Mr. Pesäpallo, kaikkien aikojen pesäpalloilija, Toni ”Kode” Kohonen ilmoitti päättävänsä erittäin pitkän ja ansiokkaan uransa ensi kesään Imatran paidassa, hän pelasi viime kauden Kouvolassa muuten. Sen lisäksi Sotkamosta saapui kokenut Toni Laakso, joka ei kuitenkaan henkilökohtaisista syistä pelaa alkukaudella/ei ehkä koko kaudellakaan ollenkaan. Kouvolassa mitalejakin kahminut Sasu Toikka tulee Haminasta. Viime kaudella kärkijoukkueidenkin peliä syöttötyylilläänsä sotkenut lukkari Rasmus Surakka jatkaa Imatralla. 

Arvio: Iso kysymysmerkki tälle kaudelle. Taistelee viimeisestä pudotuspelipaikasta Kiteen ja Koskenkorvan kanssa, mutta pahimmassa tapauksessa voi olla jopa lähellä tippumista. Minkälaisen kruunun Toni Kohosen upea ura saa?

8. Kiteen Pallo

Viime vuoden floppijoukkue. Suuret odotukset, koska kaksi kautta sitten oli pelannut vahvasti ja oli oikeasti jopa lähellä voittaa Kouvolan puolivälierissä, mutta yksi ohipeli vei mahdollisuudet. Viime kaudella taas joukkue jäi kauas pudotuspeleistä. 

Isoja muutoksia ei tullut. Keskitason pelaaja Valentin Ikonen lähti Hyvinkäälle. Lyöjäjokerit Sami Mikkolanaho ja Jarkko Matikka vaihtoivat seuraa. Mikkolanaho Kankaanpäähän, Matikan uudesta seurasta en osaa sanoa.  

Hankinnoissa on yksi iso nimi ja pari muuta. Iso nimi on viimein Siilinjärveltä liikahtanut kokenut Samu Vainikainen. Samalta suunnalta palasi kotiin myös lyöjäjokeri Jiri Pippola. Sotkamosta tuli Matias Litmanen ja Haminasta Otso Mäkelä. Jatkosopimuksista on muutama kiva nimi. Kokenut Sami Partanen jatkaa vielä ainakin yhden kauden Kiteellä. Toinen mielenkiintoinen nimi on 2005-ikäluokkaa edustava Topias Kaksonen. Myös moni muukin viime kaudella isossa roolissa pelannut pelaaja jatkaa. 

Pelinjohtaja Petri Tuuvalle annettiin potkut, vaikka aluksi hänen kanssa tehtiinkin jatkosopimus. Uudeksi pelinjohtajaksi valittiin kesken viime kautta potkut Haminassa saanut Juho Kaikko. 

Arvio: Taistelee pudotuspelipaikasta Imatran ja Koskenkorvan kanssa. Parhaat mahdollisuudet saavuttaa se, mutta monta asiaa pitää ratkaista sitä ennen. 

7. Kempeleen Kiri

Joukkue viime kaudella parhaan kautensa ikinä ja saavutti ensimmäisen pudotuspelipaikkansa koskaan. Siellä tie kuitenkin nousi pystyyn Kouvolaa vastaan, joka lopulta voitti hopeaa. 

Joukkue vahvistui merkittävästi tälle kaudelle. Kaikkien aikojen etenijäkuningas Sami Haapakoski siirtyi Pattijoelta. Sotkamosta tuli monipuolinen Aatu Saastamoinen. Siilinjärveltä saapui Sebastian Lahti. Tietysti Kempele myös teki hankintoja keväällä, kun kukaan ei odottanut. Vimpelissäkin mitaleja kahminut ja viime kauden myös Vimpelissä pelannut kokenut Teemu Isoketo tarttui haaviin. Sen lisäksi Tampereelle Imatralta siirtynyt Tommi Piirainen siirtyi Kempeleeseen. Tampere siis hankki Piiraisen, mutta ei löytänyt käyttöä hänelle, sen jälkeen Kempele osti hänet.  

Lähtijäpuolella on kuitenkin myös muutama iso nimi. Yksi sarjan parhaista koppareista Jussi Korhonen palasi Sotkamoon. Kokenut Marko Pelkonen Ouluun ja Heikki Savikoski lopetti. Kempele myös lainasi muutaman pelaajan toisiin joukkueisiin. Viime kauden avainpelaajista moni jatkaa. Viime kaudella takaisin palannut Antti Korhonen jatkaa, viime kaudella hyvin onnistunut Matti Korhonen jatkaa lyöjäjokerina. 

Pelinjohtajana jatkaa Teemu Körkkö, joka on saanut oppinsa Sotkamosta. Samoin kakkospelinjohtajana toimiva Mikko Korhonen. Osaava kaksikko ilman muuta. 

Arvio: Viime vuonna ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin, mutta ei varmastikaan viimeistä kertaa. Kuinka pitkälle tänä vuonna on kuitenkin hyvä kysymys, koska joukkueen taso ei välttämättä vielä riitä haastamaan kärkijoukkueita. Miten Sotkamo-painotteinen joukkue pärjää?

6. Hyvinkään Tahko

Viime vuonna joukkue jäi täpärästi pudotuspeliviivan alapuolelle. Viime kautta tosin myös varjosti lukkari Petteri Alasen ikävä loukkaantuminen. 

Tälle kaudelle joukkue muuttui jonkin verran. Lähtijäpuolella kovat nimet Patrik Vartama ja Teemu Nikkanen siirtyivät Kouvolaan. Riku Hokkanen lähti Tampereelle. Loppukauden mukana ollut kokenut Mikko Haukkala ei myöskään jatka. Sen lisäksi joitakin Tahkon edustuksen ringissä olleista nuorista junnuista osa on päästetty lähtemään tai lainattu muualle. 

Hankinnoista yksi nimi erottuu joukosta. Sitä ennen ne muut, kolme paluumuuttajaa. Lauri Vierimaa pelasi viime vuonna parhaan kesänsä koskaan Kankaanpäässä ja ilmoitti lopettavansa, mutta Tahko sai hänet palaamaan kentille. Kiteeltä pois lähtenyt Valentin Ikonen ja Pattijoelta tuleva Miikka Matikka ovat kaksi muuta paluumuuttajaa. Heidän lisäksi viime kauden Tampereella Mansessa pelannut Konsta Lehtola siirtyi Hyvinkäälle. Seuraavaksi se iso nimi. Mansen finaaliin lyönyt, tuore suomenmestari Juha Niemi siirtyi Hyvinkäälle. Vartamaa ja Nikkasta lukuun ottamatta avainpelaajat viime kaudelta jatkavat. Viime kauden loukkaantuneena ollut, mutta erittäin lupaava nuori lukkari Petteri Alanen on toipunut ja jatkaa Hyvinkäällä. (Olen muuten itsekin saanut treenata hänen kanssa). Toinen kokenut Tahko-legenda, kaikkien aikojen kunnaritilaston johtaja Juha Korhonen jatkaa myös.  

Pelinjohtajaksi Tahko palkkasi kohtuullisen kokeneen Antti Yli-Saunamäen. 

Arvio: Haastaa kärkiviisikkoa, mutta ei ehkä riitä vielä tänä kautena. Pudotuspeleihin heittämällä, mutta siellä kaiken pitää onnistua täydellisesti, jos haluaa eteenpäin. Toivon mukaan loukkaantumiset eivät sotke mitään, niin kuin viime vuonna.

5. Sotkamon Jymy

Viime vuonna puolivälierissä kaatoi Joensuun viidennessä ja ratkaisevassa pelissä. Sitten joutui ensin Tampereen hampaisiin välierissä, ja pronssitkin menivät monivuotiselle kilpakumppanille Vimpelin Vedolle. 

Tälle kaudelle Sotkamo heitti Toni Laakson pihalle, hän palasi Imatralle. Matias Litmanen lähti Kiteelle. Konsta Kurikka lähti tavoittelemaan unelmiansa baseballin parissa, seuratkaa ihmeessä miten hänellä menee siellä. 

Muutaman hankinnankin Sotkamo teki. Isoin nimi on Jussi Korhosen saaminen takaisin. Imatralta saapui hyväksi etupelaajaksi kehittynyt Juho Keinänen. Ville Kotro hankittiin myös. Tämä hankinta herätti paljon keskustelua, koska hän ei ole mitenkään erikoinen. Sotkamon avainpelaajista suurin osa kuitenkin jatkaa. Viime vuoden etenijäkuningas, tuulen nopea Joni Rytkönen jatkaa, huippulukkariksi vielä kehittyvä Aapo Komulainen jatkaa, lyöjätykki, legenda itse, Roope Korhonen jatkaa, moni muukin tärkeässä roolissa pelannut jatkaa. 

Pelinjohtajapuolella Sotkamo teki myös mielenkiintoisen valinnan. Ulkopeliä johtamaan hankittiin Jussi Haapakoski. Sisäpelinjohtajana jatkaa kokenut Jani Komulainen. 

Arvio: Mitaliehdokkaista puhuessa tätä joukkuetta ei voi sivuuttaa, mutta en sanoisi, että suurin suosikki voittamaan mitään. Jopa puolivälieriin voi matka katketa. Toinen lyöjäjokeri Lauri Rönkkö on ehkä sivussa koko alkukauden. Joutuuko Roope itse kantamaan vastuun Sotkamon lyödyistä juoksuista? 

4. Joensuun Maila

Joutui viime vuonna Sotkamoa vastaan jo puolivälierissä. Vei puolivälierät viidenteen otteluun, mutta hävisi sen ja joutui kuoroon. 

Joukkue teki muutaman erittäin kovan hankinnan tälle vuodelle, kun Pattijoki-ikoni Topi Kosonen vaihtoi Joensuuhun. Elmeri Lieto Seinäjoelta oli toinen kova hankinta, jonka Joensuu teki. Juho Toivola tuli Imatralta ja Ville Lantiainen Siilinjärveltä. Kristian Malikine hankittiin myös Hyvinkäältä, mutta hänestä luovuttiin talven aikana. Hän lähti Kouvolan Ykköspesisjoukkueeseen. 

Menetyksiä tuli myös jonkin verran. Kaksi pitkäikäistä Joensuun tukipilaria lopettivat. Aleksi Rautiainen ja Mikko Kemppainen. Sen lisäksi Konsta Saarilehto siirtyi Haminaan. Moni nuorista isossa roolissa pelanneista jatkaa, niin myös viime kauden lukkari Ville Väliaho. Tämä on mielenkiintoinen yhtälö, koska Pattijoelta saapunut Topi Kosonen on myös lukkari. Talvikaudella he ovat pelanneet puoliksi, mutta historia on osoittanut, että kahden lukkarin taktiikka ei toimi hyvin. 

Pelinjohtajaksi hankittiin Pesäpalloliiton kehitysjohtaja Mikko Huotari. 

Arvio: Mitaliehdokas. Ei kuitenkaan suurin niistä, mutta jos Huotari saa pelin toimimaan, niin kaikki on mahdollista. Kuinka kahden lukkarin taktiikka vaikuttaa, vai pystytäänkö sitä edes käyttämään?

3. Vimpelin Veto

Viime vuoden pronssimitalisti. Kaatoi puolivälierissä helpohkosti Pattijoen, mutta välierissä ei riittänyt lopulta hopea voittanutta Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan. Pronssipeleissä vei pronssit Sotkamon Jymyn nenän edestä. 

Menetyksiä joukkue kärsi viime vuodesta hieman. Teemu Isoketo lähti Kempeleeseen. Veli-Pekka Yli-Hirvelä palasi Koskenkorvalle. Kipein menetys koski pesäpallon ihmepojan, Perttu Ruuskan lähtöä Tampereelle. 

Vimpeli kuitenkin hankki myös kovan luokan pelaajan. Viisinkertainen lyöjäkuningas Jukka-Pekka Vainionpää liikahti viimein Seinäjoelta. Sen lisäksi Siilinjärven pitkäaikainen lukkari Teemu Kinnunen vaihtoi Vimpeliin. Viime vuoden tukipilarit. Ratkaisuhalukas Mikko Kanala, eniten numerolla (ei jokerina) juoksuja lyönyt Matias Rinta-Aho, polttolinjan kruunaamaton kuningas Severi Lassila, viime vuoden lyöjäkuningas Janne Mäkelä jatkavat. Sekä moni muukin tärkeä pelaaja jatkaa. 

Pelinjohtajana jatkaa viime vuonna pronssiin johdattanut Tomi Niskanen. 

Arvio: Mitaliehdokas. Vimpelin vahva ulkokenttä ei merkittävästi heikentynyt viime vuodesta ja uusi lukkari Teemu Kinnunen on samantasoinen lukkari kuin Perttu Ruuska. J-P Vainionpäällä voi olla hieman pienempi rooli tai hänen pitää ainakin enemmän ajatella joukkueen etua, toisin kuin Jymyjusseissa, siellä hän sai tehdä melkein mitä halusi. Vaikuttaako tämä hänen tehoihin?

2. Kouvolan Pallonlyöjät

Viime vuoden hopeamitalisti. Kaatoi puolivälierissä Kempeleen ja välierissä lähti Vimpeli kuoroon. Finaaleissa Manse PP voitti kaksi ekaa, mutta Kouvola ei luovuttanut vaan kaivoi voiton vieraissa ja sitten kotona. Viidennessä ja ratkaisevassa pelissä se ei kuitenkaan riittänyt vaan mestaruus meni Tampereelle. 

Tälle vuodelle joukkue menetti vain Toni Kohosen, joka päättää komean ja kunnioitettavan uransa Imatralla tänä kesänä. Sen lisäksi joukkue hankki kaksi kovan luokan pelaajaa. Teemu Nikkanen ja Patrik Vartama saapuivat Hyvinkäältä. Kouvolalla on siis viime vuoden tapaan erittäin monipuolinen joukkue. Tästä joukkueesta löytyy osaajia monille eri paikoille, ja juoksujen lyöminen ei ole vain yhden miehen hartailla. 

Pelinjohtajana jatkaa viime vuoden tapaan Iiro Haimi. 

Arvio: Mestarisuosikki. Viime vuoden pakka pysyi kasassa ja nuoret pelaajat ovat kehittymässä vielä paremmiksi viime vuodesta. Normaalisti joukkueilla on hyvä ykköskärki ja heikompi kakkoskärki (vrt. ykköskenttä–kakkoskenttä jääkiekko) Kouvolalla ei kuitenkaan ole heikompaa kakkoskärkeä vaan koko joukkue pystyy ottamaan vastuuta, aivan näin ei ole Mansella.

1. Manse PP

Dramaattisen Imatra-puolivälieräsarjan jälkeen Tampere marssi Sotkamon yli finaaleihin. Siellä tapahtui mitä kerroin äsken. Lopulta Tampereella siis juhlittiin mestaruutta pesäpallossa. 

Täksi kaudeksi joukkue muuttui, mutta ei niin paljoa tavalla kuin ennen edelliskautta. Ainoastaan yksi kohuhankinta, Vimpelistä tullut pesäpallon ihmepoika Perttu Ruuska. Nuori Tomi Lehtonen Loimaalta ja Riku Hokkanen Hyvinkäältä. Myös Tommi Piirainen hankittiin, mutta sitten hänestä hankkiuduttiin eroon ja hän jatkoi Kempeleelle. 

Lähtijäpuolella Juha Niemi isoin. Hän lähti Konsta Lehtolan kanssa Hyvinkäälle. Joonas Eirola Mansen viime kauden aliarvostetuin pelaaja (minun lemppari vain) lopetti. Tuomas Tuohisaari palasi Koskenkorvalle. 

Tärkeimmät pelaajat viime vuodelta jatkavat. Ulkokentän hahmo Tuomas Jussila, lukkarien aatelia oleva Juha Puhtimäki ja kokenut kettu Henri Puputti jatkavat. Nämä isoimmat. 

Pelinjohtajaksi tuli lopettaneen Matti Iivarisen tilalle Juhani Lehtimäki. Moni Mansen pelaajista oli mukana voittamassa Joensuun mestaruutta 2018 ja 2019. Sama mies oli siellä myös pelinjohtajana, eli hän tuntee ison osan pelaajista jo valmiiksi. 

Arvio: Katsoo tätä minkälaisten lasien läpi tahansa, Manse on iso mestarisuosikki tälle kaudelle. Joukkue on laadukas ja monipuolinen. Hyvin rakennettu joukkue, lukuun ottamatta Piiraisen hankintaa ja myymistä joukkueen rakentamisessa on toimittu viisaasti. 

 

Naiset                                                          Miehet

12. Vaasan Mailattaret                           13. Pattijoen Urheilijat

11. Pöytyän Urheilijat                             12. Kankaanpään Maila (KaMa)

10. Roihuttaret                                        11. Jymyjussit

9. Rauman Fera                                      10. Koskenkorvan Urheilijat

8. Joensuun Maila naiset                       9. Imatran Palloveikot (IPV Reds)

7. Kempeleen Kiri                                    8. Kiteen Pallo (KiPa)

6. Tahkon Leidit                                      7. Kempeleen Kiri

5. Seinäjoen Mailajussit (SMJ)              6. Hyvinkään Tahko

4. Lapuan Virkiä                                      5. Sotkamon Jymy

3. Kirittäret                                               4. Joensuun Maila (se toinen)

2. Manse PP                                             3. Vimpelin Veto

1. Porin Pesäkarhut                                  2. Kouvolan Pallonlyöjät (KPL)

                                                                   1. Manse PP

 

Yhteenveto 

Kova viiden kärki, jolla on viimein varteenotettavia haastajia. Perinteikkäät pudotuspeliseurat ahdingossa. Viime vuoden komeettajoukkue yrittämässä toistaa temppuaan. Viime vuoden floppijoukkueella on vielä mahdollisuudet näyttää potentiaalinsa. Mitä muuta sitä voisi toivoa pesiksen 100-vuotis juhlakaudelta! Tervetuloa nauttimaan! 

Teksti: Joshua Hietala

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *