Rellu uusin silmin – kokemuksia ykkösperiodista

”Lukion alku, uusi alku” 

Aloitin lukion Tampereen lyseon lukiossa elokuisena, hyvin lämpimänä päivänä. Minua jännitti paljon, sillä olinhan tullut lähes yksin Orivedeltä tähän uuteen kouluun, Rellun yhteiskuntatiedelinjalle. 

Ensimmäisen päivän jännitys oli hyvästä, sain todella mahtavan ensivaikutelman uudesta koulustani sekä etenkin luokkakavereistani, niin kuin myös ryhmänohjaajastani. 

Ensimmäisen periodin alku oli vilkas, ja koin, että siinä oli reilusti totuteltavaa. Kaikesta huolimatta ensimmäinen periodi oli hyvin antoisa, ja se myös haastoi ajatteluani hyvin paljon.  

Suurin haasteeni ensimmäisessä periodissa oli aikataulutus. 

Huomasin väsymykseni ensimmäisen kuukauden jälkeen ja tajusin, että minun olisi hyvä kulkea kouluun vähän myöhemmällä junalla, siis Orivedeltä Tampereelle, kun se kerran on mahdollista. 

”Päättöviikko ei tarkoita maailman loppumista” 

Päättöviikko oli omalla kohdallani aika stressaava. Kipuilin huomattavan paljon ahdistuksen kanssa ennen sitä, mutta päättöviikon toisella puoliskolla oloni oli huomattavasti levänneempi ja rennompi, sekä koen, että suoriuduin tällöin paremmin kokeistani kuin sen ensimmäisellä puoliskolla. 

Nyt kun olen selättänyt ensimmäisen päättöviikon ja olen saanut palata niin sanottuun normaaliin arkeen ja sen rytmiin, olen pohtinut tuota mennyttä ajanjaksoa. Minusta tuntuu, että päättöviikosta annetaan lukion aloittaville ykkösille todella negatiivinen ja ahdistuksen täyteinen kuva. Kun sen on kokenut itse, on se lopulta paljon rennompi kuin mitä itse kuvittelisi. 

Päättöviikosta ei kannatta ottaa paineita. Jokainen opiskelija on työskennellyt sitä edeltävinä viikkoina parhaansa mukaan kohti näitä viikkoja, kun kaikki tulee päätökseen. Saa rutistaa kokeeseen kaiken tiedon, taidon ja kaiken muun kursseilta käteen jääneen asian. Luulen, että useampi meistä pohtii sitä, mikä arvosana niistä kokeista oikein tulee. 

On hyvä kuitenkin muistaa, että lukiossa opintojen tahti kursseilla on paljon nopeatempoisempi, ja tärkeintä on se, että oppii sekä sisäistää asiat, eikä niinkään se, mikä lopullinen kurssiarvosana on. Joten haluaisin muistuttaa jokaista lukiomme ja muidenkin lukioiden oppilaita siitä, että älkää stressatko liikaa, me emme elä täällä koulua varten. Parhaansa saa ja täytyy tehdä, ja sen tulee riittää, sinulle itsellesi ja kaikille muillekin. 

”Millainen Rellu todellisuudessa on uuden ykkösen silmin?” 

Kokonaisuudessaan Rellussa on mielestäni todella huikea ilmapiiri, ryhmähenki on osoittautunut yhdeksi koulumme vahvuuksista, vanhemmat oppilaat ja opettajat ovat hyvin ystävällisiä ja avomielisiä sekä koulumme ruokalassa on todella maistuvaa ruokaa.   

Olen viihtynyt tässä koulussa mainiosti ja tunnen huomattavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja tuntuu ihan siltä, että minut on otettu tässä koulussa vastaan todella hyvin. 

Etenkin oma luokkani, eli siis 23Y, on saanut minut tuntemaan oloni todella tärkeäksi. Luokkamme on hyvin tärkeä osa minua. Luokkamme yhteishenki on vahvistunut päivä päivältä enemmän sekä luokastamme on muodostunut vahva tukiverkosto ympärilleni, joka on läsnä ja valmiina auttamaan, oli tilanne mikä hyvänsä. Luokkani ja sen jäsenet ovat ansainneet paikkansa tämän herkän mutta rohkean nuoren sydämessä. 

Rellussa on mahdollisuuksia moneen ja jokainen lukiomme oppilas otetaan vakavasti. Esimerkiksi näin yhteiskuntatiedelinjalaisena saan opiskella minulle uutta kieltä ja itse valitsin siis B3-kielekseni saksan. Saksan opiskelu on ollut tähän mennessä todella mieluisaa sekä opettajamme on hyvin mukava ja sopiva työtehtäväänsä. 

Myös näin musiikista kiinnostuneena olen hyvin innoissani siitä, että koulussamme on mahdollisuuksia moniin eri kursseihin. Itseäni kiehtoo etenkin laulaminen ja kitaran soittaminen sekä kuorotoiminta. 

Tästä voi hyvinkin koota yhteen sen, että koulumme on täynnä mahdollisuuksia, ja se sopii opiskelijalle kuin opiskelijalle. 

”Rennosti mutta tosissaan lukiotaivalta eteenpäin” 

Koulumme mottonamme toimii ”Rennosti mutta tosissaan”. 

Tätä on meidän jokaisen opiskelijan hyvä pyrkiä noudattamaan, sillä lukio-opinnoista ja niiden parissa vietetystä ajasta tulee myös nauttia. Toki työtähän pitää tehdä ja vaivaakin sen työn eteen nähdä, mutta rennolla otteella. 

Mitä ikinä lukioaikanamme eteemme tulekaan, siitä selvitään positiivisella asenteella. Älkää koskaan uuvuttako itseänne, vaan sen sijaan nauttikaa matkasta. Teillä on etuoikeus kouluttautua näin arvokkaassa ympäristössä kuin Rellu sekä koulujärjestelmässä, joten nauttikaa siitä ja olkaa tästä hyvin kiitollisia. 

Teksti: Iita Karppinen 23Y 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *