Lukiovaihto tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia

Lukion aikana on monta mahdollisuutta päästä kosketuksiin ulkomaiden ja kansainvälisyyden kanssa. Kielten opiskelun ja koulun tapahtumien lisäksi vaihtoehtoina ovat myös lukion aikana suoritettavat vaihtokokemukset, jolloin pääsee matkustamaan ulkomaille kokemaan toista kulttuuria paikan päällä. Mahdollisuudet lukiovaihtoihin ovat lukemattomat, vuoden kestävästä lukiovaihdosta lyhyempiin parin kuukauden kokonaisuuksiin tai viikon mittaisiin vierailuihin asti. Rellusta moni on tarttunut tilaisuuteen.


VUOSIVAIHTO

Lukiossa etenkin vuoden pituinen lukiovaihto on suosittu. Viimekin vuonna noin kymmenen rellulaista seikkaili eri puolilla maapalloa kartuttaen kielitaitoa, solmien uusia globaaleja ystävyyssuhteita ja keräillen ainutlaatuisia kokemuksia. Muun muassa matkattiin USA:han, Meksikoon, Uruguayihin, Espanjaan, Italiaan, Ranskaan, Saksaan, Japaniin ja Isoon-Britanniaan.

Etenkin monet vetävät tekijät innoittavat lähteä vuodeksi vaihtoon. Se on esimerkiksi mahtava tilaisuus saada maistiaista siitä, minkälaista niin sanottu “oikea elämä” on toisessa maassa paikallisen näkökulmasta. Vaihdon pituuden takia saa syvemmän käsityksen siitä, minkälainen toinen kulttuuri on ja oma maailmankatsomus avartuu.

Suuri osuus vaihdosta kuluu tietenkin koulua käyden. Ella Mustalahti lähti Yhdysvaltoihin vaihtoon, missä sai kokea, minkälaista on käydä Amerikan “high schoolia”. Koulun yhteishenki teki Ellaan vaikutuksen etenkin futispelien katsomossa. Vapaa-aikaakin tuli vietettyä koulun tennisjoukkueessa, poikien jääkiekkojoukkueen managerina ja muotiklubissa. Hän löysi koulustaan hyviä kavereita, joiden takia hän pääsi syvemmälle sisään kulttuuriin.

Jalkapallopelit olivat Ella Mustalahden koulussa suuria tapahtumia. Välillä mukaan
kuuluivat myös erilaiset pukeutumisteemat.

Vieraassa perheessä asuminen voi kuulostaa jännittävältä ja hieman pelottavaltakin, mutta se on suuri osa vaihtovuotta ja sen antia. Ella lähti Yhdysvaltoihin Rotareiden kanssa, jonka takia kokemukseen kuului kolmessa eri perheessä asuminen. Jokainen perhe oli omalla tavallaan tärkeä osa vaihtoa. Etenkin viimeisen perheen kanssa kehittyi läheiset suhteet. “Kaikki heistä otti mut sukuun mukaan, aivan kuin olisin ollut yksi heistä”, muistelee Ella. Hän on palaamassa pian Yhdysvaltoihin osallistuakseen host-siskonsa häihin.

Vuosi ulkomailla tarjoaa hengähdystauon omaan arkeen ja antaa lisäaikaa harkita tulevaisuutta. Vilma Paavola kertoo lähteneensä Italiaan vaihtoon osittain myös sen tarjoaman haasteen takia. Hyvien ja huonojen kokemusten kautta hän oppi itsestään lisää.

“Opin tajuamaan mistä pidän ja etenkin mistä en pidä. Mulle rakentui sen myötä käsitys siitä, minkälainen ihminen haluaisin olla”, Vilma selvittää.

Hän korostaa vielä, kuinka vaihtovuoden aikana on tärkeä muistaa haasteiden olevan osa kokemusta. On täysin normaalia, jos kaikki vieraassa maassa ja ympäristössä on erilaista kuin se, mihin on tottunut.
Vaihtovuosi kiinnosti monia kokemuksena, sillä uudessa maassa eläminen vaihto-oppilaana on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä, miltä tuiki tavallinen elämä näyttää muualla päin maailmaa.

Vilman isäntäperhe oli kutsunut tuttuja ja kylän nuoria Vilman tervetuliaisjuhlaan. Hän pääsi tutustumaan moniin uusiin ihmisiin.

“Ei se oo pelkkää leffaa vaan paikallista normia elämää”, muistuttaa Espanjassa vaihtovuotensa viettänyt Topias Karjalainen.

Hän kertoo saaneensa kokea tyypillistä elämää Espanjassa isäntäperheensä ja koulunkäynnin kautta. Topias pääsi vuoden aikana myös harrastamaan paikallisessa joukkueessa jalkapalloa. Valinta lähteä Espanjaan johtuikin juuri mahdollisuudesta jatkaa samalla harrastusta, joka Suomessa oli ollut iso osa elämää. Samalla hän oppi kokonaan uuden kielen, jota ei ennen vaihtoaan lähtöä osannut ollenkaan.

Vaihtovuoden anti on suuri muun muassa uuden kielen hallitsemisen ja elinikäisten ihmissuhteiden solmimisen takia. Vuoden pituinen vaihto laittaa kuitenkin elämän Suomessa pitkäksi aikaa paussille. Joillakin oli harkittava vuoden tauon kannalta harrastukset ja koulunkäynti uudelleen. Neea Koskea harmitti eniten se, että joutui jäämään paitsi Suomen joulusta ja ettei voinut juhlia synttäreitään perheen kanssa. Sen lisäksi vaihtovuosi ei mennyt aivan niin kuin Neea oli aluksi toivonut.
Hän kertoo saaneensa kokea tyypillistä elämää Espanjassa isäntäperheensä ja koulunkäynnin kautta. Topias pääsi vuoden aikana myös harrastamaan paikallisessa joukkueessa jalkapalloa. Valinta lähteä Espanjaan johtuikin juuri mahdollisuudesta jatkaa samalla harrastusta, joka Suomessa oli ollut iso osa elämää. Samalla hän oppi kokonaan uuden kielen, jota ei ennen vaihtoaan lähtöä osannut ollenkaan.

Vaihtovuoden anti on suuri muun muassa uuden kielen hallitsemisen ja elinikäisten ihmissuhteiden solmimisen takia. Vuoden pituinen vaihto laittaa kuitenkin elämän Suomessa pitkäksi aikaa paussille. Joillakin oli harkittava vuoden tauon kannalta harrastukset ja koulunkäynti uudelleen. Neea Koskea harmitti eniten se, että joutui jäämään paitsi Suomen joulusta ja ettei voinut juhlia synttäreitään perheen kanssa. Sen lisäksi vaihtovuosi ei mennyt aivan niin kuin Neea oli aluksi toivonut.

Neea Koski matkusti pariin otteeseen ympäri Meksikoa muiden vaihto-oppilaiden kanssa. Kuvassa he poseeraavat Benito Juarezin muistomerkin edessä.

Meksikossa hän kohtasi vaikeuksia ensimmäisen isäntäperheensä kanssa. He eivät tulleet yhteisymmärrykseen siitä, kuinka Neean kuuluisi viettää oma vaihtovuotensa, jonka takia heidän välillään oli hieman jännittynyt ilmapiiri. Koulussa oli kulttuurierojen ja maan korkeiden koulutavoitteiden takia lisäksi vaikeuksia saada kavereita. Neeasta usein myös tuntui siltä, että moni oli Suomen lukiolaisiin verrattuna paljon henkisesti nuorempia. Hän nautti kuitenkin monesta muusta asiasta vaihdossa, kuten matkailusta, luonnosta, ruoasta ja toisen isäntäperheen kanssa ajanvietosta. Vuoden aikana hänen espanjansa kehittyi huimasti.

LYHYEMPI VAIHTO

Vuoden pituisen vaihdon lisäksi on mahdollista suorittaa lyhyempiäkin matkoja ulkomaille. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi puoli vuotta kestävä, pari kuukautta kestävä ja pari viikkoa kestävä vaihto. Lisäksi Rellusta pääsee viikon mittaisille matkoille Erasmus-toiminnan merkeissä.

Rellusta lähdettiin viime vuonna esimerkiksi muutamaksi kuukaudeksi syksyllä Saksaan. Iiri Timonen vietti syksynsä Mainzissa. Syyslukukauden aikana Iiri ehti kokea monia asioita ja saada jo hyvää käsitystä Saksan elämästä. Hän osallistui koulussa tunneille, näki paljon koulukavereitaan, vietti perhejuhlia isäntäperheen kanssa, kävi joulutoreilla ja vieraili Frankfurtissa. Isäntäperhe ja koulukaverit ovat vieläkin suuri osa Iirin elämää, jonka ansiosta hän pystyy ylläpitämään Saksassa kehittynyttä kielitaitoa. Hän kertookin parhaimpiin hetkiin lukeutuvan ehdottomasti sen, kun hän alkoi saamaan kehuja saksastaan.

Frankfurtissa reissaillessaan jouluna Iiri Timonen kävi
kaverinsa kanssa paikallisella joulutorilla.

Rellussa tarjotaan myös ranskan kielen opiskelijoille noin parin viikon vaihtoja Ranskassa ja mahdollisuutta vastaanottaa samalla tavalla ranskalainen pariksi viikoksi Suomessa. Ella Gutierrez-Pohjala teki ensimmäisen opiskeluvuotensa aikana päätöksen lähteä Ranskan pikkukaupunkiin Chaumontiin. Hän pääsi puhumaan ranskan kieltä isäntäperheensä kanssa ja näkemään minkälaista koulunkäynti Ranskassa on. Viikonloput kuluivat isäntäperheen kanssa joko maalla isovanhempien luona tai lähikaupungeissa seikkaillessa. Tunneilla Ella saattoi esimerkiksi tehdä Suomen koulutehtäviä, sillä vaihto oli ikään kuin loma koulun keskellä. Vaihtoon kuului myös ranskalaisen vaihto-oppilaan isännöiminen Suomessa. Ella tutustui näin vaihtaripariinsa paremmin, sillä Suomessa he viettivät paljon aikaa yhdessä esimerkiksi leipoen ja seikkaillen Tampereella. Parasta kokemuksessa oli Ellan mukaan Ranskan näkeminen isäntäperheen kanssa, sillä he tekivät asioita, joita normaali turisti Ranskassa ei tekisi. Yllättäen Ella läheni kokemuksen myötä monen rellulaisen kanssa, jotka menivät Ellan kanssa samaan aikaan vaihtoon. He ovat vieläkin erittäin hyviä ystäviä.

Erasmus-matkalla pääsee vierailemaan yhdessä maassa noin viikon verran muiden maiden vaihtareiden kanssa. Kohdemaassa asutaan vaihtariparien kanssa, jotka vuorostaan kyläilevät Suomessa. Saimi Saarikoski pääsi mukaan Italian-matkalle, jolloin he pääsivät näkemään italialaista koulua. Ohjelmaan kuului kuitenkin oma ohjelmansa, joka maakohtaisesti aina vaihtelee. Saimin mukaan kokemus oli mukava, sillä hän pääsi tutustumaan paljon muihin ihmisiin muista maista.

Italian Erasmus-matkan aikana Saimi pääsi tutustumaan moneen muuhun eurooppalaiseen nuoreen.

VIESTI VAIHTOA HARKITSEVILLE

Jälkeenpäin moni on kertonut vaihdon olleen merkittävä kokemus heidän elämässään. Vaikkei kaikki aina ole ruusuilla tanssimista, on lukiovaihto silti ainutlaatuinen kokemus, joka muovaa ihmistä. Saimi teki myös puolen vuoden vaihdon Iso-Britanniaan, jonka aikana hän koki monia haasteita etenkin isäntäperheiden kanssa. “Vaihto tuntuu olleen ihan eri elämä ja tuntuu kuin olisin ollut ihan eri ihminen. Periaatteessa elin yksin ja ihan erilaisessa ympäristössä, kuin mihin olin tottunut”, hän muistelee. Hän ei kuitenkaan kadu vaihtoaan ja kertoo, ettei lopussa halunnut palata enää takaisin Suomeen.

Vaihdon aikana Saimi Saarikoski ehti vierailemaan
esimerkiksi Lontoossa.

Monilla muilla oli samoja kokemuksia haasteiden suhteen. Loppujen lopuksi vaihtovuosi kasvattaa ihmistä henkisesti ja auttaa avartamaan mieltä uusille asioille ja eri kulttuureille. Pari vaihtaria kertoo saaneen uutta intoa koulunkäyntiin Suomessa. Koulun jatkaminen toiselta vuositasolta, kun muut ovat siirtyneet jo kolmanteen, ei vaikuta myöskään olevan ongelma monilla. Asia nähdään siltä kantilta, että se luo mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin Rellussa.

Jos aiot suorittaa lukiovaihdon, suuri vinkki on olla muodostamatta liikaa ennakkoluuloja. Etenkin pitempiaikainen vaihto voi jännittää paljon. Neea haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei vaihto ole ihan kaikille. “Kannattaa ainakin kokeilla lähteä. Jos se ei ole oma juttu, sieltä pääsee aina takaisin.” Neea neuvoo, että on hyvä tutustua kohdemaahan ja kaupunkiin hyvin etukäteen, jotta tietää ainakin jonkin verran, minne on menossa. Koti-ikävä on myös vaihteleva kokemus monilla. Joitain lohduttaa ajatus siitä, ettei vaihto ole ikuinen ja että lopulta pääsee takaisin. Silti esimerkiksi Ellalla Yhdysvalloissa kesti koti-ikävä aika lailla koko vaihtovuoden ajan.

Kun kysyin Topiakselta, suositteleeko hän vaihtoon lähtöä, oli vastaus selkeä ja ytimekäs: “JOO! Kirjoita vaan joo isolla ja huutomerkki.” Kaikki muutkin vaihtarit olivat yhdenmielisiä siitä, että vaihto oli kokemuksen arvoista. Usein jäädään miettimään kaikkea sitä, mistä Suomen elämän asioista joutuu vaihdon takia jäämään paitsi. Vaihtareiden mukaan he olisivat kokeneet menettäneensä paljon enemmän, elleivät he olisi koskaan lähteneet vaihtoon.

Mitäs sanot, olisiko aika lähteä ulkomaille lukiovaihtoon?

Teksti: Olivia Tarvainen 22D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *