Rellulaiset ulosmarssivat kannanottona koulutusleikkauksia vastaan 

Orpon-Purran kehysriihen tuloksena oli opiskelijoiden osalta leikkausuutisia ja petetty koulutuslupaus. Asumistuki siirtyy opintotuen yhteen asumislisäksi ja pienenee huomattavasti. Lukiolaisiin kohdistuu kuitenkin eniten maksuttoman toisen asteen poistuminen 18 vuotta täyttäessä.

Se käytännössä tarkoittaa siis sitä, että oppimateriaalien lisäksi myös ylioppilaskirjoitukset ovat tulevaisuudessa maksullisia. Näistä asioista johtuen Suomen Lukiolaisten liitto laittoi alulle valtakunnallisen mielenosoituksen: ulosmarssin. 

Tässä jutussa on koottuna rellulaisten opiskelijoiden ajatuksia liittyen mielenilmaukseen ja koulutusleikkauksiin. 

Ensimmäisenä vuorossa on opiskelijakunnan hallituksen varapuheenjohtaja Elli Jalonen, joka kertoi opkh:n yhteisestä kannasta mielenilmaukseen.

“Ollaan opkh:n kanssa tästä keskusteltu, ja haluamme kannustaa opiskelijoita kriittiseen ajatteluun ja omaan mielipiteen esille tuomiseen omien arvojen pohjalta.” 

Elli Jalonen, opkh


Aada Selkämaa osallistui, koska hänen mielestään toisen asteen maksuttomuudesta leikkaaminen on vastuutonta sekä kohtuutonta.

”12 miljoonan euron säästöt ovat mitättömän pienet ja ovat osa lyhytnäköistä politiikkaa. Toisen asteen maksuttomuus on tärkeää, koska se antaa kaikille tasavertaisen mahdollisuuden kouluttautua. Tästä syystä protestoin maksuttomuuden puolesta.”

Aada Selkämaa, 22D

Seuraavana ääneen pääsee Tomi Maatsola. Hän osallistui ulosmarssiin, vaikka olisikin hallituspuolueen kannalla, koska nämä ovat niitä asioita, jotka ovat ennen vaaleja luvattu olevan erityissuojelussa.

“Eli vastustan näitä koulutusleikkauksia, en kaikkea, mitä hallitus tekee. Nämä osuvat nuoriin ja nuorten koulutukseen, ja se ei ole oikein.” 

Tomi Maatsola, 22B

Mielenilmaus oli aluksi asiallinen ja rauhallinen ja kohdistui mielenilmauksen pääasiaan eli koulutusleikkauksiin. Tunteet alkoivat kuitenkin nousta pintaan, ja puheenvuoroja pidettiin asian vierestä. Seuraavana vuorossa 23-tason yhteiskuntatiedelinjalaisen Vertti Mäenpään kommentti. 

“Olisi tärkeää saada yhdistettyä mahdollisimman laaja rintama lukiolaisia ja pitäytyä asiassa eli nimenomaisen leikkauksen vastustamisessa. Antikapitalismin ja muun nostaminen näissä tilaisuuksissa vieraannuttaa ihmisiä koulutusleikkausten vastustamisesta.” 

Vertti Mäenpää, 23Y

Mielenilmaus jatkui kulkien laajempana eri lukioiden muodostamana ryhmittymänä kohti keskustoria ja keräsi huomiota ohikulkijoilta.

Teksti ja kuvat: Aino Kylälehtonen 23Y

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *