Kuka vie tämän kesän pesismestaruuden? Lue kattava kausiennakko!

Superpesiskauden alkamisen kunniaksi meillä ensimmäistä kertaa Toveri-lehden historiassa kausiennakko. Tarkoituksenani on avata ennakkoasetelmia ja omat sijoitusveikkaukseni, kuuden vuoden kokemuksella pesäpallosta tuomarina, pelaajana ja katsojana. 

 

Miesten Superin kauden pitäisi alkaa nykyisellä tiedolla 2. kesäkuuta. Normaalisti Miesten Superissa välieräjoukkueet ovat jo ennen kauden alkua melko selviä, mutta viime kaudella Kitee onnistui melkein sekoittamaan pakkaa ja tänä vuonna myös viime kaudesta vahvistunut Tampereen Manse PP on joukkue, joka pitää mainita siinä keskustelussa. 

Jos ensin käydään nopeasti läpi ensi kesän sarjajärjestelmä, niin 15 joukkuetta, kaksinkertainen sarja eli 28 ottelua per joukkue. Pudotuspeleissä 1–3 sijoilla olevat joukkueet valitsevat vastustajansa sijoilta 5–8. Kahdella viimeisellä sijalla olevat joukkueet pelaavat paras viidestä sarjan ja häviäjä putoa alemmalle sarjatasolle, voittaja jatkaa karsintoihin. Karsinnoissa pelaavat myös alemman sarjatason (Ykköspesiksen) kaksi parasta ja 13. sijoittuneen joukkueen. 13. sijoittunut joukkue kohtaa Ykköspesiksen 2.sijoittuneen. Toiset joukkueet muodostavat toisen parin, voittajat pelaavat Superpesiksessä ensi kesällä ja häviäjät Ykköspesiksessä. [1] Tämä kaikki voi siis vielä muuttua. 

 

Ennakkoasetelma  

 

Normaalisti neljän parhaan joukossa ovat Sotkamon Jymy, Vimpelin Veto, Kouvolan Pallonlyöjät (KPL) ja Joensuun Maila (JoMa). Nyt asetelma on hieman erilainen. Alussa mainittu Kitee pelasi viime kaudella hyvin ja nyt nuori joukkue on vuoden kypsempi. Manse PP vahvistui erittäin paljon ja nykyisellä rosterilla mestaruus olisi selvä, mutta nimet paperilla eivät voita mitään, ostojoukkue jossain määrin, mutta se auttaa pesäpalloa lajina eteenpäin. Sarjanousija Haminan lisäksi ainakin Siilinjärvi taistelee putoamista vastaan, joukkoon voisi lisätä myös Kankaanpään Mailan ja Koskenkorvan Urheilijat, ehkä myös Imatran. Hamina vahvistui merkittävästi ja sarjapaikan säilyttäminen on mahdollista. 

 

Runkosarjan lopulliset sijoitukset. (Suluissa ensimmäisenä viime kauden sijoitus, toisena Urheilulehden arvioima sijoitus, sen jälkeen Superpesiksen pelinjohtajien arvioimat sijoitukset [2], viimeisenä Veikkauksen arvioima [3]

 

Minun veikkaukseni ja hieman perusteita sijoille mukana myös joukkueiden pelaajaliikenteestä hieman, pesäpalloa ei niin paljon seuraaville nimet voivat olla uusia, mutta jonkinlainen kuvaus heistä on siinä ohessa ja jos jonkun pelaajan nimeltä mainitsen, on hän mainitsemisen arvoinen. Muutama uusi termikin voi siellä olla. Tässä muutama selitettynä: 

 

Tittelit. Vuoden pesäpalloilija on Pesäpalloliiton valitsema paras pelaaja, vuoden lukkari, liiton valitsema paras lukkari jne. Kultainen räpylä, pelaajien valinta kauden parhaaksi ulkopelaajaksi, kultainen maila, pelaajien valinta kauden parhaaksi sisäpelaajaksi. Lyöjäkuningas, runkosarjassa eniten juoksuja lyönyt. Etenijäkuningas, runkosarjassa eniten juoksuja tuonut. Tehopelaaja, eniten lyötyjä ja tuotuja yhteensä. Kärkilyöntitilasto, kärkilyönti saadaan, kun pelaaja siirtää kärkietenijää pesäväleillä eteenpäin, eli jos kentällä ei ole etenijöitä ja lyöjä lyö itsensä kentälle, se on kärkilyönti, kunnarista saa neljä kärkilyöntiä. Suurin osa titteleistä on aika itseään selittäviä.  

 

Pelilliset termit. Kärkietenijä, joukkueen sisäpelissä numerona 1 pelaava pelaaja, yleensä nopea ja muita hyviä etenijän ominaisuuksia omaava. Kotiuttajat, pesäpallossa ne pelaajat, joilla on päävastuu juoksujen lyömisestä, pelaavat yleensä numeroilla 4, 5 tai jokerina. Jokeri, sisäpelaaja, jonka voi laittaa lyömään mihin tahansa kohtaan ja tämä ei osallistu ulkopeliin. Vaihtajat ovat niitä pelaajia, jotka lyövät etenijät kolmoselle, jotta kotiuttajat voivat lyödä heitä kotiin, kärkilyöntitilastoissa hyvin sijoittuneet ovat yleensä myös hyviä vaihtajia.

 

 

 1. (15 viime kausi, 15 Urheilulehden ennakko, 15 pelinjohtajien ranking, 15 Veikkauksen ennakko) Siilinjärven pesis. Joukkue on saanut uusia pelaajia, mutta viime kaudella vahvasti pelanneet Juho Keinänen ja Ville Pietinen lähtivät Imatralle, sen lisäksi muutama muukin lähti pois. Tulijoissa ei ollut ketään isoa nimeä. Jere Paananen pelasi viime kaudella yhden pelin Kouvolan Superpesisjoukkueessa ja Jiri Pippola Kiteellä pari peliä. Joukkueen viime kauden tähtipelaaja Samu Vainikainen jatkaa tälläkin kaudella Siilinjärvellä. 

 

Arvio: Taistelee putoamista vastaan, mutta Mantun monttu voi olla se, joka pelastaa. (Mantun monttu, iso monttu Siilinjärven kotikentällä, jonne pallot katoavat maagisesti). Putoaminen silti erittäin todennäköistä. 

 

 1. (-, 11, 14, 14) Haminan Palloilijat. Hamina vahvistui viime vuodesta ja merkittävimmät vahvistukset olivat Kouvolasta tuleva paluumuuttaja Sasu Toikka, myös Roope Koskelainen saapuu Kouvolasta. Tahkossa viime kaudella kärkietenijänä juossut Teemu Rouhiainen saapuu Haminaan. Sarjanousijaksi joukkueen materiaali on yllättävän hyvä. 

 

Arvio: Putoamista vastaan. 

 

 

 1. (9, 13, 12, 12) Imatran Pallo-veikot. Tälle kaudelle Imatra koki isoja menetyksiä, kun kärkilyöntitilaston kakkonen Tuomas Jussila lähti Tampereelle, Kitee-ikoni Sami Partanen takaisin Kiteelle, kärkietenijä Teemu Nurmio Hyvinkäälle ja Juuso Lattu Kiteelle. Joukkue hankki täksi kaudeksi pelaajia enimmäkseen Siilinjärveltä.

 

Arvio: Putoamista vastaan. Sarjapaikan säilyttäminen ei kuitenkaan ole mahdottomuus. 

 

 

 1. (13, 14, 13, 13) Kankaanpään Maila. Joukkue koki paljon menetyksiä viime kauteen. Lilja ja Pauna lähtivät Manseen, kokenut Jouni Itävalo lopetti, Arttu Ruuska lähti Kouvolaan ja lukkari Joona Lehtinen vaihtui Seinäjoen Henri Itävaloon. Kotittiuttajajokeri Petteri Kortelainen lähti Koskenkorvalle. Uusia pelaajia hankittiin paljon, isoin nimi on Tahko-konkari Lauri Vierimaa ja välivuosia Superpesiksestä pitäneet Ville Posti ja Henri Pulkkinen, molemmat kuitenkin erittäin kovia pelaajia. 

 

Arvio: Putoamista vastaan, mutta jos palaset loksahtavat paikoilleen, sarjapaikka on ainakin varmistettu, pudotuspeleihin ei realistisia mahdollisuuksia. 

 

 

 1. (11, 12, 11, 11) Koskenkorvan Urheilijat. Koskenkorva koki menetyksiä, kun viime kauden lyöjätilaston kakkonen Patrik Wahlstein siirtyi Joensuuhun ja kokenut Veli-Pekka Yli-Hirvelä Vimpeliin. Wahlsteinia korvaamaan hankittiin Kankaanpäästä Petteri Kortelainen, hän ei mitenkään ole samantasoinen, mutta ihan kelpo kotiuttajajokeri. Mutta vasta äskettäin Koskenkorva jysäytti jonkinasteisen pommin, kaikkien aikojen lyöjäkuningas, viime vuoden Kouvolassa lyöjätilaston kolmostilan saavuttanut Jere Dahlström pelaa Koskenkorvalla ensi kauden. Arvio: Putoamista vastaan, mutta jos Juho Hakomäki pelaa yhtä hyvin lukkarina kuin viime kaudella ja lyöjäjokerit suoriutuvat hyvin, sarjapaikan pitäisi olla varmistettu.  
 2. (10, 9, 8, 8) Kempeleen Kiri. Kempele sai kaksi Korhosta Jymystä täksi kaudelle. Erittäin hyvä lisä. Jo edelliskautena Sotkamosta Kempeleeseen siirtynyt Jussi Korhonen myös jatkaa. Viime kauden eniten juoksuja lyönyt Matti Korhonen jatkaa. Viime kauden avainpelaajista suurin osa jatkaa, lukkari Jani Lassila ja vaihtaja Onni Määttä merkittävimmät. Lähtijälistan isoin nimi on Kouvolaan palannut kotiuttajajokeri Ossi Meriläinen. 

 

Arvio: Taistelee pudotuspelipaikasta. Kuinka hyvin Ossi Meriläisen jättämä aukko pystytään paikkaamaan, toiseksi eniten lyötyjä Kempeleen joukkueessa viime kaudella. Antti Korhonen pelasi vahvasti Sotkamossa ja pystyykö hän pelaamaan taas yhtä hyvän kauden. Voi myös yllättää. 

 

 

 1. (8, 10, 9, 9) Pattijoen Urheilijat, Raahe. Raahen joukkueesta löytyy kokemusta, on kokenut lukkari Topi Kosonen ja ylivoimaisesti kaikkien aikojen etenijätilastoa johtava ja vieläkin erinomainen linjapelaaja Sami Haapakoski, siinä on yli 1000 Superpesis-ottelun edestä kokemusta. Joukkueesta löytyy myös perushyvä kotiuttajajokeri Juuso Keski-Koukarin. ”Tampereen tavoitelluin poikamies” Severi Piispanen, jatkaa Pattijoella. (titteli on Manse PP:n miesten selostajan keksimä silloin kun Piispanen pelasi Tampereella), Piispanen on hyvä vaihtoehto kärkietenijäksi. Joukkue vahvistui Vimpelissä viime kaudella pelanneella Timo Hanhisalolla ja Joensuussa pelanneella Simo Rahusella. Kokenut Timo Kallio oli joukkueen merkittävin lähtijälistan pelaaja. 

 

Arvio: Taistelee pudotuspelipaikasta, mutta viimeistään puolivälierissä tie nousee pystyyn. 

 

 

 1. (8, 8, 10, 10) Seinäjoen JymyJussit. Joukkue saa täksi kaudeksi pari tärkeää paluumuuttajaa ja uuden lukkarin. Lähtijäpuolella isoin menetys on meritoitunut Henri Puputti. Viime kaudella alisuorittanut Henri Itävalo vaihtui Kankaanpäässä hyvän kauden pelanneeseen Joona Lehtiseen. Viime kauden tehopelaaja ja lyöjäkuningas Jukka-Pekka Vainionpää jatkaa myös Jusseissa. 

 

Arvio: Pudotuspelipaikkakin voi olla kiven alla, J-P Vainionpää voi kantaa joukkuetta tärkeillä hetkillä ja jos hän sattuisi loukkaantumaan. Puolivälieristä ei eteenpäin. 

 

 

 

 1. (6, 7, 7, 7) Hyvinkään Tahko. Viimeiseksi pudotuspelijoukkueeksi veikkaan Hyvinkäätä. Joukkueesta löytyy tulivoimaa ja Juha Korhonen pystyy yksin ratkomaan pelejä, tueksi löytyy myös muitakin. Tahko sai myös uuden lukkarin, viime kaudella heikosti suorittanut Kalle-Tapio Huusko siirtyy linjaan ja Petteri Alasesta, jonka läpimurtokausi tapahtui Mansessa viime kaudella, tulee uusi lukkari. Muita uusia nimiä on Kouvolassa mitaleja voittanut ja viime kausilla Imatralla isompaa roolia hakenut Teemu Nurmio, hän korvaa Haminaan lähtenyttä kärkietenijää, Teemu Rouhiaista. Toinen iso lähtijä on Kankaanpäälle lähtenyt Lauri Vierimaa. 

 

Arvio: Taistelee pudotuspelipaikasta, mutta siellä tie nousee pystyyn nopeasti. Pystyykö Alanen pelaamaan toisen huippuhyvän kauden, kuinka Juha Korhonen onnistuu läpikauden. 

 

 

 1. (8, 6, 6, 6) Kiteen Pallo. Viime vuoden positiivinen yllättäjä on saanut pidettyä pakettinsa kohtuullisen hyvin kasassa ja kokenut paluumuuttaja, Kitee-ikoni Sami Partanen tuo Kiteelle tarvittavaa kokemusta, mutta joukkue on silti kohtuullisen nuori. Sen lisäksi Imatralta saapuva monipuolinen Juuso Lattu on hyvä lisä joukkueelle. 

 

Arvio: Viime vuonna pudotuspelit kaatuivat yhteen ohipeliin, tänä vuonna, jos runkosarja menee hyvin mahdollisuudet ovat vaikka mihin. 

 

 

 1. (1, 2, 4, 1) Joensuun Maila. Viime kaudella runkosarjan voittanut, mutta neljänneksi jäänyt Joensuu heikkeni merkittävästi viime kaudesta, kun isoissa rooleissa pelanneet Juha Puhtimäki, Lauri Kivinen ja Simo Vainikainen lähtivät Tampereelle, Simo Rahunen Raaheen ja sen lisäksi Markus Tuikan sopimus purettiin talvikauden aikana yhteisymmärryksessä. Juha Puhtimäkeä korvaamaan hankittiin Sotkamossa ykköslukkarin tontin menettänyt Ville Väliaho ja lyöjätilaston kakkonen Patrik Wahlstein siirtyi Joensuuhun. Joensuusta löytyy edelleen Suomen paras etupelaaja Iiro Kuosa, lyöjätilaston nelonen, Aleksi Rautiainen ja nuoret lupaukset ovat taas vuoden vanhempia ja kypsempiä. Kuten Samuel Tirkkonen ja Erkka Grön.

 

Arvio: Isoin kysymysmerkki on, kuinka hyvin Väliaho sopeutuu Joensuuhun ja pystyy paikkaamaan Puhtimäen jättämää aukkoa. Pudotuspeleihin helposti, puolivälieristä voi olla jo haastavaa päästä jatkoon.  

 

 

 1. Kouvolan Pallonlyöjät. Viime vuoden hopeamitalisti Kouvola kiinnitti joukon nuoria ja lupaavia 04-syntyneitä pelaajia rinkiinsä, ja heistä Elias Pitkänen on jo pelannut isossa roolissa harjoituspeleissä. Sen lisäksi joukkue sai paluumuuttajan Mansesta, Jasperi Luoman ja Ossi Meriläinen on palannut Kouvolaan. Muita tulijoita on Valtteri Hämäläinen, jonka kanssa olen itsekin päässyt treenaamaan ja Kankaanpäästä tuleva Arttu Ruuska (Perttu Ruuskan pikkuveli, hieman aliarvostettu pelaaja). Joukkueesta löytyy kotiutusvoimaa ja ulkopeliosaamista. Viime kauden vuoden lukkari, Janne Kivipelto, viime vuoden kultaisen räpylän voittaja, Valtteri Luoma. Merkittävimmät lähtijät ovat viime vuoden lyöjätilaston kolmonen, Jere Dahlström, kasvattajaseuraansa palannut Sasu Toikka, Sotkamoon lähtenyt Toni Laakso ja erittäin kokenut Anssi Lammilla lopetti. Kaikkien aikojen pesäpalloilija, Toni Kohonen jatkaa vielä ainakin yhden kauden Kouvolassa, viime kaudella hän suoriutui uudesta ulkoroolistaan ihan hyvin. 

 

Arvio: Materiaali on hieman monipuolisempaa kuin viime vuonna ja nyt etenemisvoimaa löytyy enemmän. Puolivälieristä todennäköisesti eteenpäin, välierissä katsotaan mihin rahkeet riittävät. 

 

 

 1. (3, 1, 1, 4) Vimpelin Veto. Viime vuoden pronssimitalisti. Joukkueen merkittävin hankinta kesälle on kokenut Veli-Pekka Yli-Hirvelä. Hän tuo nopeutta ja kokemusta joukkueelle. Myös Teemu Isoketo tekee paluun Vimpelin kärkietenijäksi. Pesäpallon ihmepoika, viime vuoden kärkilyöntitilaston voittaja ja lyöjätilaston seiska, Perttu Ruuska jatkaa Vedossa ja hän pelasi viime kaudella ensimmäistä kertaa ykköslukkarin tontilla ja suoriutui siitä kiitettävästi, nyt hän taas vuoden kypsempi siihen tonttiin. Lyöntipuolella hänen tukenansa on kokenut lyöjäjokeri Janne Mäkelä. Maailman paras linjapelaaja Severi Lassila löytyy Vimpelistä. Ratkaisuhalukas ja kokenut Mikko Kanala jatkaa Vimpelissä. Lähtijöissä ei ole ketään merkittävää. 

 

Arvio: Jos Ruuskan asepalvelus ei merkittävästi haittaa hänen pelaamistaan ja joukkueen nuoret tähdet ottavat vielä isompaa roolia, Veto pääsee puolivälieristä jatkoon, mutta välierissä nähdään mihin riittää. 

 

 

 1. (12, 4, 3, 3) Manse PP, Tampere. Viime vuosi meni Mansella vähän penkin alle, mutta tälle kaudelle Manse vahvistui merkittävästi. Hankintoja tehtiin isolla kädellä, Juha Puhtimäki, Lauri Kivinen ja Simo Vainikainen Joensuusta. Topias Lilja ja Mikko Pauna Kankaanpäältä. Tuomas Jussila Imatralta ja Henri Puputti Seinäjoelta. Myös tärkeimmät pelaajat viime kaudelta jatkavat. Kärkilyöntitilaston kolmonen, Juuso Myllyniemi jatkaa, paluun pelikentille tehnyt Joonas Eirola jatkaa ja Juha Niemi jatkaa, vaikka hän ali suoritti viime kaudella, kyllä hän on hyvä kotiuttaja. Viime kaudella Mansessa läpimurron tehnyt Petteri Alanen lähti Hyvinkäälle, viime kauden kapteeni Ville Hotakainen palasi Seinäjoelle. Kimmo Carlson lähti nostamaan Jyväskylää takaisin Ykköspesikseen. Myös muutama muukin on lähtenyt. Ennen kuin valitetaan ostojoukkueesta, niin huomatkaa, että tämä auttaa pesäpalloa lajina erittäin paljon. 

 

Arvio: Tärkeimmät pelaajat ovat pelanneet yhdessä aiemminkin, eli ostojoukkueiden yleisin ongelma on ratkaistu, mutta välierissä nähdään mihin riittää. 

 

 

 1. (2 Viime kausi, 3 Urheilulehden ennakko, 2 pelinjohtajien ranking, 2 Veikkauksen ennakko) Sotkamon Jymy. Hallitsevana mestarin kauteen lähtevä Sotkamo on minun papereissani isoin ennakkosuosikki runkosarjan voittajaksi. Joukkue on nuori ja nälkäinen, höystettynä kaikkien aikojen menestyneimmällä pelaajalla, Roope Korhosella ja täksi kaudeksi tulleella vahvistuksella, kokeneella Toni Laaksolla. Viime vuoden joukkue on muutaman Korhosen lähtöä lukuun ottamatta pysynyt hyvin kasassa ja nuoret pelaajat ovat taas vuoden kypsempiä. Jymystä löytyy nopeutta ja lyöntivoimaa, sen lisäksi lukkarina häärii viime kaudella Väliahon syrjäyttänyt ja vuoden poikalukkarin tittelin voittanut Aapo Komulainen.

 

 Arvio: Runkosarjan voittaminen on erittäin todennäköistä, mutta pudotuspeleissä se ei merkitse mitään.

 

Kun katsoo muiden ennakkoja ja vertaa minun omaani, niin muutama asia tulee yllättävän selväksi. Kärkikuusikko on selkeä. Sotkamo, Vimpeli, Tampere, Kitee, Kouvola ja Joensuu, ei tuossa järjestyksessä, mutta kuitenkin. Siilinjärvi, Hamina, Imatra ja Kankaanpää ovat suurimassa putoamisvaarassa ja Siilinjärvi on todennäköisin putoaja. 

 

Teksti: Joshua Hietala 20A

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *