Terveyttä ja teologiaa – haastattelussa opettaja Petri Laajalahti 

Petri Laajalahti on kiertänyt jo neljän vuoden ajan opettamassa Pirkanmaan alueen lukioissa. Teologian ja liikuntatieteiden maisteri päätyi lukuvuodeksi 2020-21 opettamaan Tampereen lyseon lukioon uskontoa ja psykologiaa.  

 

Petri Laajalahti paljastaa haaveilleensa opettajan ammatista jo seitsemännellä luokalla. Työpaikka Rellussa on siis eräänlainen toteutunut unelma, vaikka nuoren miehen tavoitteena oli aikoinaan nimenomaan liikunnanopettajan pesti.

“Opiskeluaikoina harkitsin muitakin aloja, mutta lopulta opettajuus tuntui parhaimmalta vaihtoehdolta”, hän muistelee.

Laajalahden meriitit ovat huomattavat: hän on valmistunut sekä Jyväskylän yliopistosta liikuntatieteiden maisteriksi sivuaineenaan terveystieto että Itä-Suomen yliopistosta teologian maisteriksi sivuaineenaan psykologia. Opettajaksi haluaville rellulaisille Laajalahti vinkkaa opettajan pedagogisia opintoja.

“Jos ylemmän korkeakoulututkinnon tehneellä on myös pedagogiset opinnot käytynä ja riittävästi opintopisteitä opetettavan aineen opinnoista, on pätevä aineenopettajaksi. Se tarjoaa loistavan mahdollisuuden kerätä kokemusta työelämästä, sillä opettajalle on aina tarjolla töitä ympäri Suomea.”

Hän korostaa myös sitä, kuinka tärkeää on jatkaa itseään kiinnostavien aiheiden opiskelua, vaikka ei olisikaan aivan varma siitä, mitä haluaa ammatikseen tehdä.

 

“Rellulaiset tulevat muuttamaan maailmaa paremmaksi paikaksi”

Rellu-vuoden tarjoamista kokemuksista kysyttäessä Laajalahti toteaa sydäntälämmittävästi, kuinka koulun ilmapiiri on hänelle toivon lähde.

“Maailman menon ahdistaessa on helpottavaa tulla töihin ja huomata, kuinka innokkaasti ja ahkerasti rellulaiset opiskelevat. Esimerkiksi lukiessani vaikuttavaa esseetä tulee sellainen fiilis, että ei hitsi, toivottavasti pääsee pitkälle. Uskon näiden nuorten muuttavan maailmaa parempaan suuntaan.”

Laajalahti on tarttunut myös uusiin haasteisiin lukuvuoden aikana.

“IB-opiskelijoiden opettaminen on ajoittain ollut hieman kinkkistä mutta kehittävää.”

 

Urheilu ja musisointi ovat lähellä sydäntä

Vapaa-ajallaan mies tykkää liikkua luonnossa sekä skeitata ja musisoida kavereidensa kanssa.

“Skeittasin jo yläasteella, mutta olen nyt aloittanut sen uudestaan. Kavereiden kanssa käymme usein Vilusella tai varaamme hallivuoron. Se on näin korona-aikana turvallinen laji, kun turvavälit säilyvät.”

Laajalahti tykkää myös soittamisesta ystäviensä kanssa mutta ei ota sitä turhan vakavasti.

Mihin Rellun jälkeen? Laajalahdella on jo suunnitelmat valmiina.

“Ensi lukuvuodeksi siirryn opettamaan uskontoa ja psykologiaa Kangasalan lukioon. Jatkossa tavoitteenani on jatkaa opettamista Pirkanmaan alueella.”

 

Kolme asiaa, joista en luovu:

Aamukahvi

– Olen joutunut myöntämään itselleni olevani kahviholisti. Olen yrittänyt päästä aamukahvista eroon, mutta ilman sitä iskee hirveä päänsärky. Ehkä siitä tavasta luopuminen voisi olla tämän kesän haaste.

Toivo

– Henkilökohtaisesti ajattelen, että elämäntilanteesta riippumatta jokaisella olisi tärkeä säilyä tietynlainen rentous sekä huumorintaju. Elämästä on aina kyettävä nauttimaan!

Vanhat harrastusvälineet

– En ymmärrä sitä, kun ihmiset heittävät hyväkuntoiset harrastusvälineensä pois lopetettuaan aktiivisen harrastamisen. Esimerkiksi entinen kitaristi voi viiden vuoden jälkeen saada uuden kipinän ja siinä tilanteessa on loistavaa, kun voi tarttua vanhaan soittimeensa.

Teksti ja kuva: Eino Nevalainen 20C

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *