Rellua edustamassa Ranskassa – satoi tai paistoi!

Perjantaiaamuna 5.10.2018 joukko hieman nuutuneita mutta erittäin innokkaita rellulaisia ja clasulaisia kokoontui Tampereen linja-autoasemalle matkalaukut pakattuina ja valmiina viikon kestävään seikkailuun Ranskan länsirannikolla sijaitsevassa kaupungissa, La Roche-sur-Yonissa.

Paikan päällä majoittuminen tapahtui isäntäperheissä, joten opiskelijajoukkomme hajaantui eri puolille kaupunkia sekä vieruskuntiin, osa pareittain ja osa yksin. Viikonlopun aikana yhteistä ohjelmaa ei ollut, vaan olimme isäntäperheidemme armoilla.

Yksi suosituimpia kohteita viikonlopun ohjelmaksi oli Le Puy du Fou, yksi Ranskan suurimmista puistoista. Puistossa oli muun muassa erilaisia näytöksiä, joita monia yhdistivät koulutetut villieläimet sekä huimat stuntit, joita näyttelijät tekivät lavalla. Myös shoppailu sekä läheisissä kaupungeissa kuten Nantesissa vierailu kuului joidenkin opiskelijoiden viikonloppuun.

Ranskalaista ruokakulttuuria pääsimme toki kokemaan isäntäperheissämme illallisten muodossa, mutta myös isäntäkoulumme ansiosta. Söimme muun muassa isäntäkoulumme ravintola-alan opiskelijoiden ylläpitämässä ravintolassa sekä vierailimme Gelencserin suklaatehtaalla ja Beillevairen juustotehtaalla. Suureksi onneksemme sekä suklaa- että juustotehtaalla meille oli tarjolla myös maistiaisia tehtaiden eri tuotteista.

 

Rellun opiskelijat Otto, Ella ja Mikael juusto-ostoksilla Noirmoutierin torilla.

Vaikka sää olikin matkamme aikana hyvin vaihteleva (koimme kaiken rankkasateesta paahtavaan helteeseen), ei se estänyt meitä tutkimasta ja tutustumasta läheisiin paikkoihin. La Rochellen satamakaupungissa vierailu oli varmasti yksi matkan hienoimmista (ja Instagram-kelpoisimmista!) kokemuksista.

Kaupungista löytyi jokaiselle jotakin; hieno vanhakaupunki kierreltäväksi, pieni eläinpuisto ihasteltavaksi, tunnettuja kauppoja innokkaille shoppailijoille sekä kaunis akvaario, jossa kävimme vierailemassa yhdessä koko ryhmän kanssa. Sää suosi meitä koko päivän ajan ja otimmekin ilon irti auringonpaisteesta.

 

La Rochellen kaupunkia ja nähtävyyksiä.

 

Noirmoutierin saari (l’Île de Noirmoutier) puolestaan tarjosi meille upeaa luontoa sekä sadetta vaihtelevissa määrin. Ajoimme saarelle merenpohjassa kulkevaa tietä, Passage de Goisia pitkin, joka oli käytettävissä vain kaksi kertaa päivässä laskuveden aikaan. Noin neljän kilometrin mittainen tie toi meidät saarelle, jossa vietimme aikaa ihastellen ranta-alueen luontoa, suloisia valkoisia koppeja jotka koristivat koko rantaviivaa sekä nautimme piknikistä raittiissa ulkoilmassa.

Pääsimme tutustumaan myös saaren keskustaan ja sen tarjoamiin huvituksiin. Ennen paluuta koululle osa opiskelijoista vetäytyi sadetta suojaan paikalliseen ravintolaan nauttimaan ranskalaista erikoisuutta, crêpe-lettuja.

Noirmoutierin kivikkoinen ranta hieman sateisena retkipäivänämme.

Onneksi kokemuksemme ranskalaisten kanssa eivät kuitenkaan ole vielä tulleet päätökseen, sillä vuonna 2019 tammikuun alussa avaamme koulujemme ja kotiemme ovet ranskalaisille ja päästämme heidät tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin! À bientôt!

Opiskelijoita ja heidän host-oppilaitaan La Rochellen auringonpaisteessa.

 

 

Teksti: Lyydia Kunnari

Kuvat: Opiskelijoiden ja opettajien kameroiden arkistot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *