Suomen mestaruus tuli Tampereelle tänä vuonna, ei kovin yllättävää vai mitä? On siinä se yllättävä asia, että mestaruus tuli lajista nimeltä pesäpallo. Lajista, jota viime aikoina ovat hallinneet Sotkamon ja Vimpelin kaltaiset pienet kaupungit. Lajista, joka on ollut Tampereelle ja muissa isoissa kaupungeissa jo pitkän aikaa pienemmällä huomiolla.
Mistä on siis kyse? Miten joku Manse PP Tampereelta pystyi murtautumaan neljän kovan joukkoon?
Tampereen matka mestaruuteen oli kieltämättä mielenkiintoinen, se alkoi jo syksyllä, kun seura ilmoitti, että Tuomas Jussila, Juha Puhtimäki, Lauri Kivinen, Simo Vainikainen, Topias Lilja ja Mikko Pauna siirtyvät Manseen. Sen lisäksi ilmoitettiin Tuomas Tuohisaaren ja Joonas Eirolan jatkosopimuksista. Jos jollekin on epäselvää, niin Tuomas Jussila ja Juha Puhtimäki ovat lajin isoimpia tähtiä, myös muut mainitut ovat kokeneita pelimiehiä. Jos tämä ei ollut vielä tarpeeksi, niin hieman myöhemmin ilmoitettiin myös kokeneen ketun Henri Puputin siirtyminen seuraan. Pelinjohtajana jatkoi Matti Iivarinen.
Mikä tästä sitten tekee niin merkittävän asia pesäpallolle?
Jos on edes vähän seurannut Manse ympärillä ollutta keskustelua ennen kautta, kauden aikana ja jopa kauden jälkeen, niin yksi sana sieltä nousee esille: ”ostojoukkue”. Ainut asia mitä itse olen miettinyt on, eikös tämä ole ihan normaalia urheilussa ja muissa lajeissa? Eikä tämä edes pesäpallossakaan ole mitenkään uusi asia. Vimpeli 2010-luvulla menestyi ostetuilla pelaajille, aiemmin mainittu Henri Puputti oli muuten yksi heistä. Tämän vuoden toinen finaalijoukkue Kouvola on myös käyttänyt paljon rahaa joukkueen rakentamisessa nyt ja huipulle noustessaan, ei yhtä paljon, mutta silti. Eikä kaksi kautta sitten mestaruuden voittanut Joensuukaan tässä viaton ole. Puhutaan kuinka Manse hankki Joman mestaruusjoukkueen Tampereelle, mutta kyllä Jomakin ne jostain hankki.
Juuri tämä keskustelu, jota Manse PP on aiheuttanut, on iso asia pesäpallolle. Kaikki ovat varmasti jotakin mieltä asiasta, oli pesäpallosta sitten enemmän tai vähemmän kokemusta. Manse on jakanut mielipiteitä ja aiheuttanut parranpärinää ja tämä kaikki sataa pesäpallon laariin. Erityisesti, koska Tampere on iso kaupunki, joissa laji on ollut vähemmällä suosiolla jo pitkään.
Miten tämä suosion lisääntyminen näkyy käytännössä?
Tämä kaikki on lisännyt lajin saamaa huomiota, ja se näkyy. Olen jopa itse saanut paljon kyselyitä Mansen tilanteesta ja moni kavereistani, joilla on kokemusta lähinnä koulupesiksestä ovat kiinnostuneet siitä, miten Mansella menee. He ovat myös käyneet katsomassa pelejä Kaupin pesäpallostadionilla. Eivätkä he tosiaan ole ainoita. Mansen kolmannessa finaalissa katsojia oli jopa liiaksi asti, joten viidenteen finaaliin myytäviä lippuja piti vähentää, jotta kaikki mahtuisivat katsomoon. Myös useat Ilveksen pelaajat ja jopa NHL-tähdet ovat käyneet useasti Mansen peleissä ja muuan Henri Jokiharju mainitsi Manse PP:n Buffalo Sabriesin yhdessä Instagram-postauksessa.
Eikä lajin tv-katsojamäärätkään nollissa ole olleet. Päinvastoin. Kaikki Superpesisottelut ovat katsottavissa maksullisesta Ruutu+ palvelusta. Myös valtakunnallinen Jim-tv-kanava näyttää muutamia pelejä kauden aikana. (Pakko mainita, itse olin viime kesän aikana mukana toteuttamassa Mansen fanikameralähetyksiä Ruutu+-palveluun Kaupin pesäpallostadionilla.) Ruudussa Superpesis on ollut suositumpaa seurattavaa kuin jalkapallo jo pitkän aikaa. Miesten toinen loppuottelu, joka lähetettiin myös ilmaisella Jim-kanavalla, tavoitti 168 000 ihmistä. Keskikatsojamäärä oli 53 000, pelkästään Jim-kavalla. Naisten ensimmäinen finaaliottelu taas tavoitti samalla kanavalla 264 000. Keskikatsojamäärä 81 000.
(Lähde: Iltalehden uutinen, https://www.iltalehti.fi/pesapallo/a/41ffe7b1-b1f0-415f-abb5-41cb4711286c)
Entä pitkä tähtäin? Mansea on verrattu vuosituhanteen vaihteessa huippupelaajista koottuun helsinkiläiseen Kaisaniemen Tiikereihin, joka nousi sarjaan villillä kortilla ja tippui sarjasta kahden kauden jälkeen talousvaikeuksien takia. Pitääkö tämä paikkansa? Ja millainen tulevaisuus tamperelaisella pesäpallolla on?
Mansella on yhteistä Tiikerien kanssa se, että molemmat pelaavat pesistä, muita ei juuri ole. Tiikerit nousivat villillä kortilla, Manse pelaamalla. Tiikerien takana oli ymmärtääkseni jonkinlaista tietämättömyyttä siitä laskusta mikä piti maksaa ja muutenkin osaamattomuutta liiketoimien alalla. Sellaista ongelmaa ei pitäisi Mansella olla. Tämän kaiken lisäksi Mansella on junioritoimintaa paljonkin. Esim. Poikien ykköspesis joukkue sijoittui tällä kaudella neljänneksi. Jokaisesta ikäluokasta löytyy vähintään yksi joukkue. Mansen kasvatteja pelaa jo Superpesiksessä ja lisää on tulossa. Manse saa myös uuden pesäpallostadionin ensi kesäksi ja mitä olen kuvia nähnyt, niin aika hienolta näyttää.
Entä ensi kausi? Saadaanko pesäpallo palautettua muihinkin isoihin kaupunkeihin, kuten Helsinkiin tai Turkuun?
Ensi vuonna pesäpallo täyttää 100 vuotta. Tampereelle on tulossa uusi pesäpallostadion ja Itä-Länsi arvo-ottelu pelataan Tampereella. Mansella on edelleen iskukykyinen joukkue ja muutama uusi pelaajakin on tuli tänne, joten ensi vuonnakin täällä kamppaillaan mitaleista suuren yleisön edessä. Ja mitä tulee muihin suuriin kaupunkeihin. Nyt on pesäpallon nousukausi taas menossa ja ensi vuonna pitää tehdä jotain isoa, jos halutaan laji takaisin Helsinkiin ja Turkuun. Ainakin finaalia on kaavailtu pelattavaksi Olympiastadionilla, mutta tämä on minun tietojen mukaan vasta suunnitteilla ja mikään ei ole varmaa.
Teksti: Joshua Hietala – Mansen maakuntasarjaa pelaava intohimoinen pesäpallon seuraaja