Arja Nikkanen ohjautui opoksi monen mutkan kautta 

Kouluumme on saapunut tänä syksynä uusi opinto-ohjaaja Arja Nikkanen. Hän ei ole kuitenkaan syrjäyttänyt vanhojen oppilaiden luottomiestä ja –naista, Seppoa ja Sallaa, vaan täydentää porukkaa kolmantena osapuolena. Aiemmin urallaan myös kieltenopettajana Turussa ja Uudessakaupungissa toiminut Nikkanen löysi uuden työn Tampereen lyseon lukiosta.

Nikkanen kiersi maailmaa miehensä kanssa vuosien ajan tämän opiskeluiden perässä. Pariskunta asui vuosien varrella Chicagossa ja Skotlannissa, missä Nikkanen ei toiminut opettajana. Suomeen palattuaan leipätyöhön kuuluneet oppilaiden arvostelu sekä tuntien suunnittelu eivät tuntuneet enää mieluisalta, ja hän päätti suorittaa Jyväskylän yliopistossa opinto-ohjaajan erilliset opinnot. Sen jälkeen hän toimi opona Ahvenisjärven, Fistan sekä Wivi Lönnin koulun yläasteilla ennen saapumistaan Relluun. Nikkanen ei kuitenkaan työskentele pelkästään Rellussa, vaan hänen työviikkoonsa kuuluu myös kolme päivää Hatanpään lukiossa. 

Opoksi Nikkanen kouluttautui siis Jyväskylän yliopistossa, mutta asiasta kiinnostuneille hän kertoo sen olevan mahdollista myös Itä-Suomen yliopistossa.  

“Opoksi voi kouluttautua sekä Jyväskylän että Itä-Suomen yliopistoissa. Jyväskylän yliopistossa opon erillisissä opinnoissa täytyy olla pohjalla jo maisterin tutkinto ja pedagogiset opinnot, mutta Itä-Suomen yliopistossa on mahdollisuus suorittaa sekä opinto-ohjaajan kandin- että maisterintutkinnot”, Nikkanen selvittää.

Arki Rellussa 

Rellussa Nikkasella on monipuolinen työnkuva vajaasta työviikosta huolimatta. Hänellä on vastuullaan kolmen eri ohjausryhmän opinto-ohjaus sekä opokurssit, minkä lisäksi hän toimii myös muualta muuttaneiden sekä yksinasuvien ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tukihenkilönä.  

“Vedän myös Suuntaa etsimässä -nimistä pienryhmää abeille, joilla on syystä tai toisesta haasteita valita polkua lukion jälkeiselle elämälle, niin kuin myös minulla aikoinaan oli”, kertoo omana lukioaikanaan kaikesta kiinnostunut Nikkanen. 

 

Rellun opiskelijat ovat ihania ja säntillisiä työntekijöitä!  – Arja Nikkanen

 

Rellun ilmapiiri on ollut tulokkaalle positiivinen kokemus. 

“Rellun opiskelijat ovat ihania ja säntillisiä työntekijöitä! Esimerkiksi tämän syksyn abi-infon poissaolijat tulivat oma-aloitteisesti kysymään ohjeita asioiden hoitamiseen. Muutenkin työt hoidetaan ajallaan. Opettajatkin ovat ottaneet minut lämpimästi mukaan työyhteisöön, enkä ole vielä edes ehtinyt näkemään kaikkia kollegoitani kiireisen aikatauluni vuoksi”. 

Opon työssä haastavinta on Nikkasen mukaan pystyä auttamaan opiskelijaa tekemään itsenäisiä päätöksiä tulevaisuudestaan varoen kuitenkin samalla tekemästä niitä oppilaan puolesta.  

“On myös vaativaa pysyä ajan tasalla koulutuskentän sekä työelämän muutoksista osatakseen auttaa opiskelijoita heidän tarpeidensa mukaisesti”, Nikkanen lisää. 

Opon työn parhaasta puolesta kysyttäessä vastaus on selvä: “Opon työssä ehdottomasti parasta on nuorten kanssa työskenteleminen ja heidän auttamisensa”.

Elämä työn ulkopuolella 

Aikuisiällä Nikkanen kertoo aloittaneensa ratsastamisen. Hän kuvailee tuota harrastusta erinomaiseksi aivojen nollaajaksi. 

“Siinä saan haastaa itseäni, eikä hevosen selässä voi keskittyä mihinkään muuhun”.  

Kahden lapsen äitinä aikaa kuluu toki paljon myös perheen parissa, ja Nikkanen kertoo pitävänsä hyvästä ruoasta, ystävien tapaamisesta sekä matkustamisesta. 

 

Teksti ja kuva: Eino Nevalainen 20 C

 

 

Kolme asiaa, joista en luovu: 

Usko 
  • Usko ihmiskuntaan antaa toivoa ja jaksamista. 
Suklaa 
  • Ymmärrettävistä syistä. 
Kansainvälisyys 
  • Eri kulttuurien kohtaaminen ja heidän kanssaan toimiminen antavat sellaista rikkautta elämään, mitä ei pelkästään omia varpaita tuijottamalla voi saada.

     

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *