Toukokuun top 3 -pelisuositukset 

 

1. Battlefield V 

Battlefield V (2018) on pelitalo DICE:n kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema ensimmäisen persoonan toimintapeli. Pelin asetelmana toimii toinen maailmansota, missä pelaajat voivat ottaa toisistaan mittaa 64 pelaajan moninpelissä tai pelata itsekseen pelin War Stories-yksinpelikampanjaa.  

Pelin ehdoton vetonaula on sen moninpeli. Heti päävalikossa verkkopelimuodot ovat vahvemmin esillä kuin piilossa lymyilevä yksinpelikampanja. Se on nykyään yhä yleisempää, koska verkossa pelaaville kuluttajille on paljon helpompi myydä erilaisia pelin sisäisiä ostoksia. Myös Battlefieldissa pelaajat voivat ostaa hahmoilleen ja aseilleen erilaisia kosmeettisia asusteita sekä uusia maalipinnoitteita koristeiksi. Mitään peliin olennaisesti vaikuttavia ominaisuuksia ei onneksi myydä. 

Taisteluiden tunnelma on mukaansatempaava. Äänimaailma aseiden ja kulkuneuvojen ryskeestä kuolevien sotilaiden huutoihin on viimeisen päälle hiottu. Pelin kehittäjät ansaitsevat isot kehut myös siitä, että japanilaiset puhuvat japania ja saksalaiset saksaa! Voi kuulostaa erikoiselta kehulta, mutta liian usein länsimaisessa mediassa ulkomaalaiset puhuvat pelkästään englantia. Kielimuuri paransi immersiota huomattavasti. Visuaalisesti pelin ympäristöt näyttävät uskomattoman hyviltä ajoittain hieman hitaasti lataavia tekstuureja lukuunottamatta. Ja se videopelin tärkein osa eli pelisuunnittelu on myös kunnossa. Peli palkitsee monenlaiset pelityylit, eikä pelkkä tappaminen välttämättä nosta pelaajaa pistetaulukon kärkeen. Peruspyssyttämisen lisäksi taistelutantereella pääsee myös lentämään taistelulentokoneita, ajamaan autoja ja tankkeja, luotsaamaan veneitä sekä osallistumaan ilmatorjuntaan tykistössä. 

Battlefield V:a on kritisoitu historiallisen epätarkkuuden vuoksi. Rintamalla juoksee naissotilaita harva se päivä, eikä pelissä sodi natsit vaan “saksalaiset”. Sterilointi kyllä häiritsi omaakin kokemusta: miksi tehdä peli toisesta maailmansodasta, jos ei edes halua puhutella asioita niiden oikeilla nimillä? Peli lankeaa myös jälleen liian amerikkalaiseen näkökulmaan, kun pelattavia armeijoita ovat vain jenkit, englantilaiset, saksalaiset ja japanilaiset. Monet pienet konfliktit hyllytettiin jälleen kerran. Historiallisen kritiikin lisäksi mainittakoon, että osa pelin kartoista muistuttaa toisiaan hieman liikaa ja muutamia pelimuotoja olisi voinut kehittää vielä paljon nähtyä pidemmälle. 

Yksinpelikampanja War Stories koostuu neljästä sotanovellista, joiden hahmot sekä juonet olivat suurilta osin myötähäpeää herättävän hajuttomia ja mauttomia. Vaikka henkilökohtaisesti rakastan yksinpelikampanjoita videopeleissä enkä soisi niiden väistyvän rahakkaamman moninpelin edestä, olisi tarinan voinut jättää kokonaan pois tästä Bäfästä. Niin väkisin tehdyltä se tuntui. 

Vuoden 2018 Battlefield V on jokaisen räiskintäpelifanin ajan arvoinen. Moninpelikokemus on mahtava, ja pelin löytää tätä nykyä jo alelaarista hyvinkin halvoilla hinnoilla. Peli ei ole täydellinen, mutta ruusuja löytyy paljon risuja enemmän. Pelisarjan uusimman painoksen Battlefield 2042:n surullisenkuuluisan flopin ansiosta V:n serverit ovat vielä täynnä pelaajia, joten ei kun mukaan. I Want You! 

 

 2. Hitman 2  

Hitman 2 (2018) on pelitalo IO Interactiven kehittämä peli, jossa pelaaja eläytyy mysteerisen palkkamurhaaja Agent 47:n rooliin. Pelissä matkustetaan ympäri maailmaa jahdaten milloin mitäkin sotarikollista mitä eksoottisimmissa ympäristöissä. 

Hitman 2 on nimensä mukaisesti jatko-osa vuoden 2016 Hitmanille. Edellistä osaa ei ole kuitenkaan tarvinnut pelata kakkososaa varten, koska pelien tarina on aika epäolennainen. Sen sijaan Hitman 2 loistaa edeltäjänsä tapaan luovuudellaan. Pelissä on kuusi maksutonta karttaa, joissa riittää tekemistä helposti kymmeniksi tunneiksi. Lisäksi peliin voi ostaa runsaasti lisäsisältöä, kuten vuoden 2016 Hitmanin kartat. 

Murhaaminen ei yksinkertaisesti ole koskaan ollut näin hauskaa. Jokaisen pelin alussa pelaaja tiputetaan tämän valitsemaan sijaintiin kartalle tehtävänään tappaa vaihteleva määrä kohteita. Sivullisten tappaminen on kiellettyä ja johtaa pistemenetyksiin, mutta kohteiden likvidoimiseen annetaan vapaat kädet. Periaatteessa jokaisen tehtävän voi suorittaa vain painamalla kuulan kalloon, mutta sillä tavalla pelatessa aika kävisi hyvin nopeasti pitkäksi. Pelin suola on siinä, että jokaisessa kentässä on kirjaimellisesti kymmeniä erilaisia tapoja tappaa kohteet. Heidän päälleen voi tiputtaa patsaan, aterian voi myrkyttää, vesijettiin voi piilottaa pommin, vessanpönttöön pystyy hukuttamaan, heidän kanssaan voi järjestää yksityisen tapaamisen varastetun identiteetin avulla… Mahdollisuuksia on loputtomasti. 

Yksi pelin mielenkiintoisimmista mekaniikoista on asujen vaihtaminen . Jokaisen pelin alussa (Agent) 47 on siviili, ja pääsy monille tärkeille alueille on kielletty. Jos pelaaja yllätetään kielletyltä alueelta, hälytetään paikalle aseistetut vartijat. 47 ei kestä montaa luotia, joten huolimattomuudesta rangaistaan kovakouraisesti. Se pakottaa pelaajan myös välttämään pelkkää konekiväärin kanssa heilumista, koska tulitaisteluissa joutuu helposti alakynteen. Paras tapa livahtaa uusille alueille on siis naamioituminen. 47 voi vetää melkein kenen tahansa ohikulkijan kuteet ylleen. Siten pelimaailman sivuhahmot eivät enää ole vain kasvotonta ihmismassaa, vaan tärkeä osa peliä. 

Hitman 2:n ympäristöt ovat huikeita. Jokainen nurkka on täytetty mielenkiintoisilla yksityiskohdilla, ja katuja kansoittavat ihmiset tuntuvat elämän aivan omaa elämäänsä. Pelimaailma ei tunnu pelaajaa varten rakennetulta, vaan pelaaja on vain sattunut sinne tupsahtamaan. 

Hitman 2:sta voisi fiilistellä loputtomiin, sillä virheitä siitä ei oikeastaan löydy, eikä niistä harvoista yksikään ole edes mainitsemisen arvoinen. Tämä peli on edelleen myynnissä melko korkeaan hintaan, mutta kokemus on niin hyvä, että voin seisoa tämän pelin takana puhtaalla omallatunnolla ja suositella sitä ihan jokaiselle. 

 

3. The Wolf Among Us 

The Wolf Among Us (2013) on pelitalo Telltale Gamesin kehittämä graafinen novelli, joka perustuu yhdysvaltalaisen Bill Willinghamin Fables-sarjakuvan maailmaan. Pelin tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen sarjakuvien tarinaa. Vaikka listan kaksi edellistä peliä ovat loistaneet pelituntumallaan ja saaneet (ansaitusti) kritiikkiä heikoista tarinoistaan, painii tämä kolmas aivan eri sarjassa. The Wolf Among Us on yksi parhaimpia kokemiani videopelitarinoita ikinä! 

Peli sijoittuu New Yorkin kuvitteelliseen Fabletownin kaupunginosaan. Fabletown on tavallisilta ihmisiltä kätketty kaupunginosa, missä asustaa sinne karkotetut “Ison pahan suden” satuhahmot. Peli kertoo tuon klassikkosadun tarinan uudestaan, tällä kertaa enemmän aikuisille suunnatulla kovaksikeitetyllä tavalla yhdistettynä kiehtovaan murhamysteeriin. Pelin päähenkilönä toimii Sheriffi Bigby Wolf eli satujen Iso Paha Susi, joka ironisesti johtaa murhamysteerin tutkintoja taustastaan huolimatta. 

Wolfissa ei pelaaja muuta joudu tekemään kuin painamaan muutamaa nappia valitakseen dialogivaihtoehtoja. Voi kuulostaa yksitoikkoiselta, mutta tämän pelin ideana onkin tarinan seuraaminen aktiivisen pelaamisen sijasta. Wolfissa on valmiiksi rakennettu tarina, mutta pelaaja voi vaikuttaa hahmojen suhteisiin ja juonen kulkuun hyvinkin merkittävästi tekemällä dialogivalintoja, joita peli tarjoaa säännöllisin väliajoin. Pelaaja siis toimii ikään kuin Bigbyn nukkemestarina. Yksinkertaisten mekaniikoiden ansiosta tätä peliä voi pelata semmoinenkin ihminen, joka ei ole ikinä videopeleihin koskenut.  

Melkein vuosikymmenen ikäinen The Wolf Among Us lumoaa edelleen kiehtovalla tarinallaan ja hämyisellä miljööllään. Hinta on suorastaan naurettavan alhainen, joten tämä seikkailu sopii jokaisen lompakolle. Pitkän odotuksen jälkeen kehittäjästudio Telltale Games paljasti myös jatko-osan olevan kehitteillä vuodeksi 2023. Nyt on siis täydellinen hetki kahlata tämä klassikko läpi. 

 

Teksti: Eino Nevalainen 20C

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *