Moderni perhe – huvittava kuvaus nykyajan perheiden arjesta

Moderni perhe (engl. Modern Family) on yhdysvaltalainen tilannekomediasarja. Sen käsikirjoittajia ovat Christopher Lloyd sekä Steven Levitan. Sarjan esittäminen alkoi vuonna 2009, ja siitä on tehty 11 tuotantokautta, joista viimeisimmän kauden ensiesitys oli 25.9.2019 (Yhdysvallat). Sarjassa käsitellään vahvasti nykykulttuuriin sitoutuvia aiheita, joita ovat muun muassa adoptio, homoavioliitto sekä monikulttuuriset suhteet unohtamatta kuitenkaan aivan arkisia hetkiä, kuten teini-ikäisten lasten ja vanhempien välistä suhdetta. 

Tilannekomediasarjana eli sitcomina Modernin perheen tavoitteena on viihdyttää yleisöään. Siinä esiintyvä huumori on selkeää ja jokainen jakso naurattaa katsojaa. Sarja onkin kohdattu koko perheelle eli sitä voivat katsoa myös perheen pienimmät. Nuorimmat katsojat eivät kuitenkaan välttämättä ymmärrä kaikkea sarjassa esiintyvää huumoria. Moderni perhe perustuu fiktioon, mutta se sai alkunsa sarjan luojien keskustellessa keskenään omista perheistään. Tästä syystä Moderni perhe kertoo perheiden elämästä todentuntuisesti ja realistisesti, mutta samalla hyvin stereotyyppiset hahmot erottavat sarjan tavallisesta elämästä.  

Moderni perhe on kuvattu dokumenttityylisesti, mikä tarkoittaa sitä, että sarjassa on useita kohtauksia, joissa henkilöitä ikään kuin haastatellaan heidän puhuessaan suoraan kameralle. Modernissa perheessä näyttämötaiteen neljäs seinä rikotaan siis toistuvasti. Nämä piirteet lisäävät sarjan todentuntuisuutta ja tekevät siitä huvittavan. Samalla sarja erottuu hieman useimmista muista saman genren televisiosarjoista luoden sille omalaatuisuutta. 

Modernin perheen tarinassa seurataan Jay Pritchettin ja hänen kahden aikuisen lapsensa, Mitchellin ja Clairen, perheiden elämää nykypäivän Los Angelesissa. Sarjassa kuvataan perheiden arkipäiväistä elämää humoristiseen tyyliin seuraten hahmojen jokapäiväisiä vastoinkäymisiään. Ensimmäiseen perheeseen kuuluvat Jay Prichett, hänen vaimonsa Gloria ja tämän entisestä avioliitosta Manny sekä Jayn ja Glorian yhteinen lapsi Fulgencio “Joe”. Toiseen perheeseen kuuluvat kolmen lapsen, Alexin, Luken ja Haleyn äiti Claire Dunphy sekä heidän isänsä Phil Dunphy. Kolmas perhe koostuu puolestaan homoavioparista Mitchell ja Cameron Tuckerista, sekä heidän adoptiotyttärestään Lilystä.  

Henkilöhahmojen stereotyyppisyys on selkeästi huomattavissa. Esimerkiksi Jesse Tyler Fergusonin ja Eric Stonestreetin esittämät hahmot Mitchell ja Cameron kuvataan sarjassa hyvin tyypillisenä, dramaattisena homopariskuntana. Muita tyypillisiä stereotypioita ovat Julie Bowenin ja Ty Burrellin esittämät, kolmen lapsen vanhemmat Claire ja Phil. Claire on selvästi perheen tiukempi vanhempi, kun taas Phil on sarjassa rennompi ja huolettomampi perheenisä.  Modernin perheen pääosissa toimivat näyttelijät ovat lahjakkaita ja onnistuvat rooleissaan mielestämme hyvin. Kuitenkin hyvin stereotyyppiset hahmot vaikuttavat aika ajoin liian tehdyiltä ja ylisuoritetuilta. Se pilaa sarjan todentuntuisuutta, mutta toisaalta luo viihdyttävyyttä.  

Moderni perhe on viihdyttävä esitys nykyajan perheiden arjesta sekä kaikista sen ala- ja ylämäistä. Itse sarjaan sekä sen henkilöhahmoihin voi samaistua arkisen ilmeen ja monipuolisuuden takia. Sarjan hahmot ovat kaikki erilaisia keskenään, ja katsojille voi löytyä hahmo, jonka kanssa tuntee samanlaisuuden tunteen. Samaistumista sarjaan lisää vahvasti myös esimerkiksi siihen jatkuvasti mukaan otetut uusi teknologia ja sosiaalinen media. Sarjan hahmot käyttävätkin usein esimerkiksi Skypeä ja Facebookia sekä älypuhelimia, kuten iPhonen uusimpia malleja. Samaistuttavuus tekee sarjan katsomiskokemuksesta myös siis yhä miellyttävämmän. 

Onnistunut kokonaisuus

Moderni perhe on hyvin onnistunut kokonaisuus ja tästä kiitokset voi antaa sarjan käsikirjoittajille. He ovat onnistuneet luomaan tarinan, johon katsojan on helppo samaistua ja joka pitää katsojan kiinnostuneena joka jakson loppuun saakka. Modernia perhettä ei ole pilattu uusilla tuotantokausillaJokaisella tuotantokaudella käsitellään hieman eri asioita, sillä kun ympäröivä maailma muuttuu myös sarjassa käsiteltävät aiheet vaihtuvat. Tämä on myös yksi syy, miksi sarja on niin samaistuttava. Käsiteltävien aiheiden pysyessä aina ajankohtaisina sarja ei myöskään ole tylsä.  

Moderni perhe on voittanut parhaan komediasarjan Primetime Emmy -palkinnon viitenä peräkkäisenä vuotena, emmekä ihmettele, miksi. Kuten yllä olevista kehuista voi huomata, sarja on mielestämme hyvin onnistunut kokonaisuus. Moderni perhe on voittanut myös monia muita palkintoja, kuten parhaan musikaali- tai komediansarjan Golden Globe palkinnon sekä parhaan näyttelijäkokoonpanon SAG -palkinnon neljästi. 

Suosittelemme sarjaa kaikille, jotka haluavat nauraa ja rentoutua hyvän sarjan ääressä. Modernissa perheessä ei ole kovin paljoa toimintaa tai yllättäviä juonenkäänteitä, joten se ei ehkä sovi katsojille, jotka tarvitsevat niitä. Meidän mielestämme toiminnan puute ei kuitenkaan haittaa, eikä se tee Modernista perheestä missään nimessä tylsää. Sarjan kekseliäät käsikirjoittajat sekä taitavat näyttelijät ja heidän luoma tarinansa riittävät nostamaan Modernin perheen nykykulttuurin parhaimpien tv-sarjojen joukkoon. 

 

Teksti: Noora Kanto & Anni Keinonen 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *