”Melko maailmaa nähnyt” – englannin ja espanjan opettaja Niina Tolkki esittäytyy

Juttusarjassa tutustumme Rellun uusiin työntekijöihin. Nyt on vuorossa englannin ja espanjan opettaja Nina Tolkki.


Opettajan ammatti oli aina selkeä päämäärä englannin ja espanjan opettajalle Niina Tolkille. 

”Halusin jo alakoulussa opettajaksi, opettajaksi tai kirjailijaksi. Välillä ehkä joksikin muuksikin, mutta se on aina ollut siellä takana”, Niina kertoo.

Englanti tuli kuvioihin luontevasti. Niina näki kyseisen aineen selkeänä opettamisvaihtoehtona, jos opiskelisi opettajaksi. Myös saksa kävi mielessä. Valinnan sinetöi pohdinnat lukioaikoina.

”Lukioikäisenä mietin olevan erittäin tärkeää, että ihmiset pystyvät kommunikoimaan sujuvasti. Englanti oli selkeä valinta siinä vaiheessa, sillä se on niin laajalti käytetty.”

Tärkeää Niinalle opetuksessa on kommunikaation sujuvuus ja se, että kaikki uskaltaisivat puhua. Hän näkee kielen avaimena toisten ymmärtämiseen. Kielelliset oivallukset luokassa saavat hänet iloiseksi työstään, mutta haasteita on myös matkassa mukana.

”Haastavaa on erityisesti päästää irti kirjasta. On vaikeaa löytää se tasapaino kirjan ja muun materiaalin välillä. Pitää löytää juuri ne tarpeelliset ja opiskelijoita innostavat asiat. Pidän itse opetusmateriaalin teosta.”

Lukion tokaluokkalainen Niina Tolkki vuonna 2002.

 

Ymmärrystä merten takaa 

Lukiosta jäi käteen monenlaista. Niina oppi yhteistyöstä paljon. Aina pääsi parempiin tuloksiin, kun teki yhdessä jonkun muun kanssa. Yksin puurtaminen ei ollut hänen juttunsa, ja Niina pitää itseään enemmänkin tiimi-ihmisenä.

Itsenäistyminen oli keskeistä lukiossa. Muutto omilleen oli edessä jo lukion kolmannen vuoden alussa syksyllä. Lukionkin aikana suoritettu vaihto-opiskelu lisäsi itsenäistymistä. Koko opintoaikana Niina oli vaihdossa käytännössä neljä kertaa, kolme yliopistovaihtoa mukaan lukien. Yksi yliopiston vaihdoista oli nuorisovaihto, eli paikka ei ollut opiskelupaikan kautta järjestetty.

Pidemmät vaihdot hän kävi Espanjassa ja Barbadoksella sekä lyhyemmät Saksassa ja Tšekissä. Monikulttuurisissa kimppakämpissä asuminen oli huippua. Lisäksi kulttuurillinen ymmärrys lisääntyi, kun asui muualla kuin Suomessa.

”Vaihtojen ansiosta tuli tietenkin itselle lisää näkemystä, mutta myös muille näkemystä Suomesta, sillä ihmiset eivät tiedä kovin paljoa tästä maasta. Se on molemmin puolista.”

Hauska kokemus Niinalle oli Tšekissä monikansallinen projektiryhmä, jossa hän toimi ikään kuin tulkkina. Saksalaiset puhuivat liian hyvää saksaa ja englantilaiset puhuivat täysin murteista englantia. Puolalaiset ja virolaiset puhuivat heikkoa englantia, joten Niina sai harjoitusta tulkkina toimimisesta eri kielisten välillä. 

”Olin jo siinä vaiheessa englannin opiskelija, joten oli hyvin mielenkiintoista nähdä, miten kieli toimi tuollaisessa tilanteessa”, Niina lisää.

 

Kansainvälisyys ei jäänyt vain vaihto-opiskeluun, vaan Niinalla on useita ystäviä pitkin ulkomaita ja hän on tutoroinut kansainvälisiä opiskelijoita Tampereen yliopistossa. Ystävien kokemuksista saavat kuulla myös Rellun opiskelijat opetuksen lomassa. Englannin opetuksen sisältöön Niina pystyy helposti liittämään omia kokemuksiaan.

”Ulkomaiset ystävät tuovat sellaista näkemystä, mitä ei muuten ehkä huomaisi ajatella. On hienoa nähdä asioita, joita tehdään eri tavalla ja ne silti toimivat.”

Niina ei kuitenkaan luokittelisi itseään paljon maailmaa nähneeksi, sillä hän tiedostaa, kuinka monessa paikassa ei ole käynyt. Granada Espanjassa on jäänyt lempipaikaksi. Tavoitteena olisi vielä elämän aikana käydä Uudessa-Seelannissa.

Paikkaan vetää Niinan mukaan sen eksoottisuus ja upeat maisemat. Hän myös myöntää, että englannin kieli saattaa olla yksi vetovoima tekijöistä hänelle.

”Eikös opettajan olekin hyvä tuntea oman aineensa kulttuuripiiri, niin siinä olisi jo hyvä syy lähteä.”

Myös opettajat ovat joskus olleet opiskelijoita. Tässä kurkistus Niinan opiskelija-arkeen yliopistoaikoina. Jalkojen päällä lepää hänen kissansa.

 

Arjen iloja 

Niina on kokenut Rellun lukiona, joka on mieluisa paikka opettaa.

”Opiskelijat ovat Rellun vahvuus. Täällä on sellainen hyvä henki ja asenne opiskeluun. Pidän siitä.”

Niina kokee, että voi opettajana kokeilla monenlaista, sillä opiskelijat ovat niin avoimia ja innostuneita, vaikka eivät juuri pitäisikään niistä aineista, mitä itse opettaa.

Toisaalta Rellun kaltaisessa lukiossa on hänen mukaan erittäin tärkeää myös palautua. Varjopuoli tulee helposti esille, jos tekee erittäin paljon töitä ja varsinkin, kun joillain opiskelijoilla saattaa olla suorituspaineita. 

”On kuitenkin hienoa, että lukiossa on aiempaa enemmän tapahtumia, ja ne antavat monenlaista hyvää opiskelijoille.”

Niinan alku Rellussa on sujunut hyvin, ja hän saa perheestään voimaa arkeenkin.

”Arvostan arjessa eniten sitä, kun saa vain olla yhdessä perheen kanssa eikä ole kiire minnekään.”

Omasta perheestään hän on myös ammentanut eväitä omaan ammattiinsa ja ihailee selvästi omaa äitiään sekä mummuaan.

”Äitini on vahva ja lempeä nainen, jolta olen oppinut sosiaalista älykkyyttä. Sitä tarvitsee omassa ammatissa joka päivä.”

 

Kuka? 

Niina Tolkki, englannin ja espanjan opettaja Rellussa ensimmäistä vuotta

Mistä kotoisin: Vampula (nykyään osa Huittista)

Asuu: Pirkkalassa

Perhe: Aviomies, poika ja kissa

Harrastukset: Juokseminen, lukeminen ja jooga


Teksti ja kuvat: Tia-Maria Liljeroos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *