Älä missaa näitä elokuvia!

Lukeminen on mahtavaa, mutta elokuvaan uppoaminen on hieno kokemus, eikä mikään voi voittaa hyvää elokuvaa. Ajattelin koota listan omista suosikeistani, joista osa on hieman vanhempia, mutta silti ehdottomasti katsomisen arvoisia.

 

 • The Promise (2016) Kauniilla yksityiskohdilla kuorrutettu koskettava tarina ensimmäisen maailmansodan vainojen keskellä elävien kristinuskoisten armenialaisten elämästä Turkissa. Historiallinen elokuva, joka on kauniisti toteutettu ja joka samalla opettaa historiaa, johon harvoin muuten tutustuu.

 

 • The Girl with the Pearl Earring (2003) Elokuva pohjautuu Tracy Chevalierin romaaniin, ja se kuvaa ajalle todenmukaisella tavalla kertomuksen siitä, kuinka maailmankuulu maalaus Turbaanipäinen tyttö, joka tunnetaan myös nimelläTyttö ja helmikorvakoru, syntyi. Taidokkaasti toteutettu.

 

 • W. E. (2011) Tämän mestariteoksen on luonut Madonna. Se kertoo kauniisti ja syvällisesti Yhdistyneen kuningaskunnan kuningas Edvard VIII ja amerikkalaisen Wallis Simpsonin rakkaustarinasta, joka on taidokkaasti punottu nykyajassa elävän Wallis-naisen elämään. Edvard VIII luopui kruunustaan rakastamansa naisen tähden. Elokuva on visuaalisesti hyvin monipuolinen ja yksityiskohtainen, ja se tarjoaa takuulla hienon katselukokemuksen ylellisyydestä kiinnostuneille. Suosittelen ehdottomasti.

 

 • Oliver Twist (2005) Tämä Charles Dickensin tarina on yksi lemppareistani ja jokaisessa elokuvaversiossa on jokin hieno piirre, minkä vuoksi ne ovat kaikki katsomisen arvoisia. Erityisesti suosittelen Roman Polanskin versiota, jossa eräs lempikohtauksistani, nimittäin kohta, jossa Oliver opetetaan varastamaan, on mielestäni hienosti toteutettu.

 

 • The Name of the Rose (1986) Mielenkiintoinen murhamysteeri, joka sijoittuu keskiaikaiseen luostariin. Lopputulos on varsin mielenkiintoinen ja yllättävä. Pääosassa Sean Connery ja Christian Slater. Hienosti ja todenmukaisesti toteutettu.

 

 • Fried Green Tomatoes (1991) Tämä elokuva on samalla hauska ja syvällinen. Se kertoo kahden naisen tarinan, nykyaikaisemman ja vanhanaikaisemman, punoen yhteen samalla pari mysteeriä.

 

 • Kes – Poika ja haukka (1969) Tämä elokuva on jäänyt minulle mieleen. Sen tunnelma ja tarina ovat koskettavia ja tarina pistää pohtimaan asioita syvällisemmin useammalla tasolla. Nuori poika löytää haukan ja kouluttaa sen omakseen. Uhrauksien ja vaikean elämän keskeltä voi paistaa toivoa ja hyvyyttä jos sitä osaa etsiä. Sosiaalisen aseman tuomat vaikeudet kuvataan raa’asti ja hienosti.

 

 • A Room With a View (1985) Kevyenoloinen ja romanttinen draamaelokuva, joka sijoittuu 1900-luvun alun Englantiin ja Italiaan. Hienot yksityiskohdat. Ensimmäisiä elokuvia, jossa Helena Bonham Carterin näyttelee.

 

 • Change of Habit (1969) Yksi parhaimmista elokuvista, jossa Elvis Presley näyttelee. Se kertoo kolmen nunnan elämän muuttumisesta heidän soluttauduttuaan tavallisten ihmisten pariin. Kaikin puolin viihdyttävä elokuva.

 

 • The Revenant (2015) Erittäin raaka, vaikuttava mestariteos. Ehdoton suosikkini. Ei välttämättä heikkohermoisille, mutta jos pystyt katsomaan tämän, niin se on sen arvoista. Varoitus: pitkäkestoinen vaikutus.

 

 • The Dressmaker (2015) Viihdyttävä elokuva, joka sijoittuu 1950-luvun Australiaan, jossa päähenkilö tuo ripauksen eleganttiutta erämaahan. Pääosissa Kate Winslet ja Liam Hemsworth. Mieleenpainuva.

 

Ja hieman nykyaikaan sijoittuvampia elokuvia, joita suosittelen näiden lisäksi:

 

 • Ex Machina (2015) Yksi suosikkini scifi-elokuvista. Uraauurtava tekoäly on kehitetty ja sen uskottavuutta ihmisenkaltaisessa robotissa testataan – tuhoisin seurauksin.

 

 • The Good Lie (2014) Tämä elokuva tuo lähemmäksi afrikkalaista kulttuuria ja auttaa ymmärtämään Afrikasta tulleita turvapaikanhakijoita. Tositarinaan perustuva elokuva kertoo pienestä ryhmästä sudanilaisia lapsia, jotka pakenevat kidnapatuiksi tulemista ja lapsisotilaiksi joutumista, kuten Sudanin historian ”menetetyille pojille” kävi. Tarina kertoo, kuinka he pääsevät pakenemaan turvaan ja heidän elämänsä vaikeudesta senkin jälkeen, kun he saavat turvapaikan toiselta mantereelta.

 

 • The Gift (2015) Psykologinen mysteeritrilleri salaperäisestä naapurista, joka lähettää lahjoja alueelle juuri muuttaneelle pariskunnalle ja tungettelee heidän elämäänsä.

 

Mukavia katseluhetkiä!

 

Teksti: Emilia Mäkinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *