Stella Kannon TOP 3 – Toverin toimitus esittelee kolme kovinta juttua juuri nyt

TOP 3 – Stella Kanto

 

 1. Miki Liukkonen: O

 

Tämä kookas romaani täyttyy hengästyttävistä, jopa aukeamien mittaisista virkkeistä, jotka yltyvät maaniseen vauhtiin, tarkkailevat ympäristöään nälkäisinä ja tuntuvat itsekin yllättyvän paikoista, joihin ne lopulta päätyvät. Liukkosella on kadehdittava ilmaisukyky, joka pudottaa lukijansa varoittamatta keskelle arkea, jossa esimerkiksi neuroosit ja fobiat ovat ennemminkin sääntö kuin poikkeus ja todellisuus rakentuu mitä hämmästyttävimmistä vertauskuvista, kuten:

”Aurinko lämmitti kuin kasa lapasia kasvoilla, kylvi verkkokalvojentakaisesta pimeydestä esiin verenpunaisia ja kultaisia palloja kuin tähdettömään avaruuteen karanneita sateenvarjoja.”

O kuvaa ennen kaikkea nykyaikaamme ja onnistuu siinä pelottavan hyvin – romaani on sekopäinen, nerokas ja niin tulvillaan kaikkea, että välillä se on pakko sulkea mieli pelkkänä ällistyneenä kysymysmerkkinä. Liukkosen terävä teksti tekee lukijan välillä jopa piinallisen tietoiseksi omasta olemuksestaan. Takuuvarma mielikuvituksen villitsijä, suosittelen!

 

2. Kevät on mielentila…

 

…jonka saavuttaa esimerkiksi musiikin avulla! Vaikka neljä vuodenaikaa on rikkaus, toisinaan kannattaa antautua sellaisten sävelten vietäväksi, jotka hellivät mieltä auringolla silloinkin, kun loska löytää tiensä saappaanvarresta sisään.

Suosittelen esimerkiksi Beirut-yhtyeen värikästä tuotantoa – näistä kappaleista ei puutu elämänriemua, uteliaisuutta eikä pilkettä silmäkulmasta. Ne ovat tarinoita, jotka leikittelevät hyräilyn ja sanojen rajamailla, tarjoavat hetkellistä helpotusta lämmön kaipuuseen ja houkuttelevat suupielet kaarelle.

Kypsyttelen ideaa valoisan soittolistan väsäämisestä, jotta mielentila pysyisi harmaata pilvipeittoa keveämpänä. Spotifystakin näyttäisi löytyvän keväistä listaa moneen lähtöön!

 

3. The Five Minute Journal

 

Idea on simppeli: kirjaa joka aamu kolme asiaa, joista olet kiitollinen, ja kolme, joilla tekisit päivästä mahtavan. Vastaavasti listaa ennen nukkumaanmenoa kolme hyvää asiaa tästä päivästä.

Uteliaisuuteni heräsi, kun sain kirjan synttärilahjaksi puolisen vuotta sitten: mahtaisiko sen esipuhe positiivisen psykologian voimasta pitää paikkansa? Kirjoittaminen muodostui tavaksi ja täytyy myöntää, että hedelmää se on tuottanut erityisesti stressin keskellä. Sen lisäksi, että se muistuttaa pienten asioiden arvostuksen, tavoitteiden ja optimismin tärkeydestä, voit tavallaan dokumentoida tuntemuksiasi. Taaksepäin selaaminen avaa ikkunoita muistoihin, vähän kuin valokuvia katselisi.

Mainio erityisesti sellaiselle, jota houkuttelisi päiväkirjan pitäminen, mutta aikaa ei koskaan tunnu olevan tarpeeksi. Pieninä annoksina raapustamiseen on helppo ihastua! Ja mikäs sen kauniimpi tapa aloittaa ja lopettaa päivänsä kuin omistaa pieni ajatus kiitollisuudelle siitä, mitä on.

 

Teksti: Stella Kanto

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *