Tiesitkö tämän kolibreista?

Lapsena olin kovin kiinnostunut linnuista ja lajintunnistuksesta. Sen vuoksi haluaisin jakaa kanssanne muutaman mielenkiintoisen faktan eräästä lempilintulajistani, kauniista kolibrista.

Tämä lumoava, kiehtova laji kuuluu kiitäjälintuihin, ja niitä tunnetaan ainakin 325 lajia. Lajien väliset erot näkyvät enimmäkseen vain linnun värityksessä ja koossa; pienimmät kolibrit ovat noin viisisenttimetrisiä painaen vain hieman yli gramman verran, suurimmat taas ovat kooltaan vaivaiset 20 senttimetriä. Kolibrit elävät Keski- ja Etelä-Amerikan tropiikissa. Ne räpyttävät siipiään niin nopeasti, että ne pystyvät pysymään paikallaan hyönteisten tavoin. Kolibrit ovat niin nopeita, että ne voivat olla paikallaan hetken ja kadota silmänräpäyksessä. Kolibri on ainoa lintulaji, joka voi lentää myös takaperin.

Sen nokka on hyvin pitkä ja ohut, ja sen kieli on kaksi kertaa nokan pituinen, sillä se käyttää ravintonaan kukista saatavaa mettä. Kolibri voi päivän aikana käydä 2000-5000 kukassa. Kolibrit syövät ravintonaan myös pieniä hyönteisiä, ja ne voivat syödä jopa 400-500 hyönteistä päivässä, kaksinkertaisen määrän omaan painoonsa verrattuna. Osa kolibreista kykenee elämään ainoastaan yhden kasvilajin mettä käyttäen, minkä vuoksi jotkin niistä saattavat kuolla sukupuuttoon kasvien määrän vähetessä. Kolibrit tarvitsevat paljon ravintoa, sillä ne polttavat suuren määrän energiaa huiman lentokykynsä vuoksi. Niiden ruuansulatus on tehokkuudeltaan huippuluokkaa, jotta ravinnosta saatava sokeri saataisiin siirrettyä mahdollisimman nopeasti energiavarastoihin.

 

Ei hajuaistia, mutta suurimmat aivot ja sydän

 

Huolimatta siitä, että kolibrit juovat kukkien mettä, niillä ei ole hajuaistia lainkaan. Sen sijaan niiden näköaisti on erinomainen. Itse asiassa kasvit, jotka ovat kolibreista riippuvaisia eivät tuota tuoksua ollenkaan, vaan panostavat värikkyyteen, sillä kolibreja houkuttelevat ainoastaan kirkkaat värit.

Kolibreilla on kaikkiin muihin lintuihin verrattuna kehoonsa nähden suurimmat aivot ja sydän. Niillä on myös pienet jalat, jotka eivät haittaa lentämistä. Kolibrit nukkuvat ylösalaisin lepakoiden tavoin.Ne kylpevät vesiputousten läheisyydessä roiskeiden alla. Poikkeuksena muista linnuista, kolibrit käyttävät nokkansa lisäksi myös jalkojaan höyhenpeitteensä puhdistamiseen.

Eräs kiinnostava kolibrin ominaisuus on sen lapsenomainen luonne, minkä vuoksi sillä on herkät tunteet ja se voi tuntea itsensä helposti myös loukkaantuneeksi. Kolibrit voivat rakastua helposti. Ne voivat olla myös aggressiivisia pienestä koostaan huolimatta puolustaessaan reviiriään pelottomasti suurempia lintulajeja kohtaan.

Kolibrit ovat hyvin kauniita niiden erikoisen värityksen vuoksi. Säihkyvät, metallinomaiset sävyt ovat tälle lintulajille ominainen piirre. Värit vaihtelevat sinertävistä vihertäviin, punertaviin ja niiden välimuotoihin, kuten violettiin, vaaleasta tummaan. Kolibrit ovat siis monivärisiä. Värit johtuvat sulkien asennosta ja valon taittumisesta ja heijastumisesta niistä, minkä vuoksi kolibrin väritystä ei näe jatkuvasti ja selvästi vaan ainoastaan silloin, kun valo heijastuu oikeasta kulmasta.

 

Teksti: Emilia Mäkinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *