Lukio-opetus digitalisoituu kovaa vauhtia

Lukioissa käytetään nykyään yhä enemmän sähköisiä oppimateriaaleja. Digiopiskelulla on sekä puolustajia että vastustajia.

Sähköiset oppimateriaalit yleistyvät kovaa vauhtia lukioissa. Opiskelun digitalisoitumisella on sekä puolustajia että vastustajia. Parhaimmillaan oppiympäristöjen sähköistyminen voi tuoda vaihtelua opiskeluun ja edistää oppimista. Mutta entä jos netti ei toimi tai tietokone menee rikki?

Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi vaiheittain. Viime syksynä tehtiin saksan, maantieteen ja filosofian kokeet sähköisinä ja keväällä ranskan, yhteiskuntaopin ja psykologian. Vuoden 2019 keväällä kaikki aineet kirjoitetaan sähköisinä.

Opiskelijan täytyy osata käyttää ylioppilaskokeissa tarvittavia ohjelmistoja riittävän hyvin ennen koetilannetta, jotta tietotekniset taidot eivät vaikuta koetulokseen negatiivisesti. Ohjelmistojen käyttöä harjoitellaan jo lukio-opiskelujen lomassa.

”Sähköiset yo-kokeet ovat musta enimmäkseen hyvä juttu. Kirjoittaminen on nopeampaa ja voi korjailla tekstejä helposti”, kertoo Lempäälän lukion opiskelija Ancela Pihlajamäki.

 

Mieluummin paperiversio, kiitos!

 

Ylioppilaskirjoitusten sähköistyminen tarkoittaa myös sitä, että opiskelijalla täytyy olla oma kannettava tietokone. Useimmissa lukioissa oman koneen hankkiminen on jo pakollista. Osa lukioista tarjoaa opiskelijalle kannettavan pientä maksua vastaan, mutta yleisimmin tietokoneen ostaminen on lukiolaisen vastuulla.

Nykyään lähes kaikki lukiokirjat on mahdollista hankkia myös sähköisinä. Silti useimmat opiskelijat valitsevat paperisen kirjan mieluummin kuin digikirjan. Monet opiskelijat ovat sitä mieltä, että paperista versiota on miellyttävämpi lukea kuin sähköistä. Paperisen oppikirjan voi hankkia myös käytettynä ja niitä on helpompi myydä eteenpäin.

”Käytän mieluummin paperista kirjaa, koska digikirjojen käyttäminen on hankalampaa”, kertoo Rellun opiskelija Saini Koivuniemi.

”Jos netti ei toimi tai tietokoneen kanssa on muita ongelmia, ei pääse käyttämään oppimateriaaleja. Ja jos olen liian kauan tietokoneen ääressä, päätäni voi alkaa särkemään.”

Rellussa osana oppilaanohjausta suoritetaan digikurssi, jossa harjoitellaan eri digipalveluiden käyttöä. Kurssilla opetellaan muun muassa kuvanmuokkausta, tekstinkäsittelyä ja eri taulukkolaskentaohjelmien käyttöä. Opiskelijat suorittavat kurssin itsenäisesti Moodlessa.

”Digikurssilla on monia hyödyllisiä asioita, mutta myös paljon sellaista, mikä vaikuttaa turhalta. On kiva, että asiat saa opiskella itse, eikä tarvitse kuunnella oppitunteja aiheista”, toteaa lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Henriika Lento.

Käytetäänkö tulevaisuudessa opiskelussa pelkästään sähköisiä oppimateriaaleja vai jäävätkö paperiset kirjat ja kokeet? Vaikka lukioissa opiskelu on nykyään yhä digitaalisempaa, ainakaan lähitulevaisuudessa painettuja materiaaleja ei vielä hylätä.

Teksti ja kuva: Jasmin Kukkola

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *