Vapaa tahto – onko sitä?

Jotkut väittävät, että ihmisellä olisi vapaa tahto. Varmasti jokainen on kuullut sanonnan “maailma on valintoja täynnä”. Onko maailma todella valintoja täynnä? Onko ihmisellä todella kaikki vapaus valita kyseisistä valinnoista? Vapaan tahdon väitteeseen liittyy useampi ongelma.  

Ihminen valitsee jokapäiväisessä elämässä jatkuvasti erilaisten asioiden välillä, kuten esimerkiksi kouluun meneminen, kasvisruoan syöminen lihan sijaan ja niin edelleen. Näiden jokapäiväisten valintojen ympärillä on isompia valintoja, jotka vaikuttavat toisiinsa, kuten vaikkapa lukioon hakeminen ammattikoulun sijasta, halu minimoida ympäristöpäästöjä jne. Nyt kysymys on, että mikä vaikuttaa valintoihin ja mitkä seikat synnyttävät jonkun tietyn valinnan.

Jokainen ihminen on ehdollistettu tai tullaan ehdollistamaan tietyllä tavalla yhteiskunnan, huoltajien/vanhempien, kaveripiirin ja suvun vaikutuksesta. Ehdollistumisella tarkoitan lähinnä kokemusta ja tietoa. Onneksi tai valitettavasti ehdollistumiselta ei kukaan välty. Ehdollistuma on ohje, jota yksilö noudattaa: mitä ei saa tehdä ja mitä saa tehdä, miten tulee toimia jne. Ehdollistuminen on näin ollen menneisyyden tuotos. Lapsi kasvatetaan kunnioittamaan vanhuksia, ja myöhemmin elämässä hän todella kunnioittaa vanhuksia ja auttaa heitä. Tätä on ehdollistuminen. Hänet on siinä tapauksessa ehdollistettu auttamaan ja kunnioittamaan vanhuksia. Vastaavasti jos häntä ei olisi ehdollistettu kunnioittamaan vanhuksia, niin hän saattaisi äärimmäisessä esimerkissä säälimättä ryöstää vanhuksilta, silloin ehdollistuminen olisi toisenlainen. Tietysti myös ihmisen temperamentti vaikuttaa ehdollistumisen luonteeseen. 

Nämä seikat huomioiden, vapaa tahto vaikuttaa olevan mitätön. Jos ehdollistuminen on “ohje” toiminnalle, niin silloin valintojen pohjana on ehdollistuminen, mikä taas on menneisyyden tuotos. Valinnat ovat siis sidonnaisia joillakin tavoin ehdollistumaan, ehdollistuminen on menneisyyttä ja nähdäkseni menneisyyden tiedosta ja kokemuksesta käsin on vaikea tehdä vapaita valintoja. Tämä heijastaa moneen muuhunkin teemaan, mutta ideana on lähinnä tiedostaa ehdollistumisen vaikutus itsessä ja lisätä ymmärrystä. Kriittinen ja objektiivinen ajattelu on suotavaa, koska saatan olla väärässä. 

Teksti: Olavi Tuominen 22D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *