Lennä

Sinä olet lintu. Lintu lintujen joukossa. Harmaasulkainen, virtaviivainen, keltanokkainen. Aivan kuin kaikki muutkin. Mutta jokin sinut erottaa niistä muista: sinä et osaa lentää.

Katsot, kun muut lentävät ja tekevät piruetteja taivaalla tähtien lomassa, pyrähtelevät puiden oksien välimatkaa edestakaisin, pujottelevat pyykkitolppien välistä, ympäri ja keskeltä. Se näyttää niin kivalta, muut riemuitsevat, ja tietysti sinä haluat mukaan. Lentämään muiden kanssa, pitämään hauskaa. Sinä koetat, mutta siipesi ovat raskaat. Ne nousevat ylös, mutta liian hitaasti ja väärään aikaan. Mut silti sinä yrität. Ja yrität. Menet lentotunneillekin ihan vain oppiaksesi. Seuraat sivusta, kun vuosi vuodelta jokainen siirtyy eteenpäin, ylemmille vuosikursseille ja oppii uusia temppuja ja taitoja, tietoja ja tapoja. Sinä olet edelleen jumissa ensimmäisellä tasolla. 

Ja pikkuhiljaa sinulle tulee paha mieli. 

Vuosikausien opettelu etkä sinä kaikesta räpyttelystä huolimatta nouse ylös maasta. Teet kaiken niin kuin muutkin – oikeastaan kaksi kertaa lujemmin ja päättäväisemmin, mutta et vain nouse maasta. Et senttiäkään. Olet samaa lintulajiakin kuin muut, mutta tunnet olosi pingviiniksi haukkojen keskellä. Pian jättäydyt pois tunneilta ja vetäydyt pois lintuyhteisön seasta. Miksi yrittää? Kun ei siitä vain tule mitään. Et sinä kaiken yrittämisenkään jälkeen pääse lentoon. Et vaikka kuinka ajattelit pystyväsi, et vaikka kuinka pyysit tukiopetusta. Et vaikka kuinka vietit niin monta yötä kiljuen kalliolla suurempaa voimaa tavoitellen. 

Sinä et vain opi. 

Mutta tiedätkö mitä? Sinä osaat juosta. Sinulla on vikkelät jalat. Sinä hypit oksalta toiselle ja juokset niitä pitkin. Kierit mäkiä alas niin kauan, että pääsi menee pyörälle, mutta se ei haittaa. Sinä nautit. Saat itse asiassa juosten kaikki muut kiinni. Ja silti ne sanovat, että sinun pitäisi opetella lentämään. 

Mutta miksi? Sinä saat luovuttaa. Miksi tuhlata elämäsi lopputuloksettomaan lentämisen opettelemiseen, kun voit mielipahan sijaan juosta, kieriä, hyppelehtiä? Tehdä kaikkea muuta?

Mischa Nousiainen 22C

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *