Kolumni: NHL All Star – aikansa elänyt tapahtuma?

Jääkiekon NHL:n All Star-viikonloppu on vuotuinen helmikuun alussa järjestettävä leikkimielinen tapahtuma, johon osallistuvat sarjan suosituimmat pelaajat. Kaksipäiväisen karnevaalin ohjelmaan kuuluvat ensimmäisen päivän taitokisa sekä toisen päivän kolmen pelaajan joukkueilla pelattava pienturnaus. Liigan runkosarja jää tauolle viikonlopun ympärillä, jotta tähdet saavat parrasvalot itselleen. 

Kulta-aika 

Ensimmäisen kerran NHL:n All Star-peli järjestettiin jo vuonna 1934 synkissä tunnelmissa. Aiemmin samalla kaudella Toronto Maple Leafsin ja Boston Bruinsin välisessä ottelussa Bostonin Eddie Shore päätti Toronton Ace Baileyn uran rajulla taklauksella. Näin päätettiin järjestää epävirallinen All Star-ottelu rahan keräämiseksi Baileyn sairaalakuluja ja perhettä varten. Ensimmäinen virallinen All Star-tapahtuma järjestettiin NHL:n toimesta vuonna 1947.  

Ace Bailey (vasemmalla) ja Eddie Shore ikonisessa kuvassa 


Jalon alkuperänsä lisäksi All Star-viikonloppu oli oiva tapa kohottaa sarjan profiilia viime vuosisadan median rajoitusten vuoksi. Kuulopuheiden, lehtijuttujen ja suttuisen television varassa elävät fanit eivät päässeet usein todistamaan kirkkaimpien tähtien pelaamista. Tämä oli mahdollista vain, jos asui yhdessä kourallisesta NHL-kaupunkeja, eikä silloinkaan välttämättä ollut mahdollisuutta päästä katsomaan otteluita paikan päälle. Vaikka tämän kaiken jälkeen vielä olisi selvinnyt kiekkoa seuraamaan, ei ollut taattua että liigan tarunhohtoiset tähdet olisivat pelaamassa. Näin All-Star-viikonloppu oli loistoidea keräten parhaat pelaajat yhteen esittelemään taitojaan. 

Nykytila 

Internetin aikakaudella All-Star-viikonloppu on kuitenkin menettänyt vetovoimansa. Kun kaikkien ihmisten kädessä on HD-kuvalla tilauksesta maailman parasta jääkiekkoa toistavat älypuhelimet, ei keskitetty tapahtuma ole enää tarpeellinen. Kun tosipelien tuoksinassa syntyviä highlightseja on helppo seurata sosiaalisen median kanavien välityksellä, tuntuu kädenlämpöinen viikonloppulätkintä puuduttavan hitaalta. All-Star-tapahtumaan värvätyt pelaajat eivät loukkaantumisen pelossa ymmärrettävästi halua pelata kovin kovaa, ja näin kiihkeästä kontaktilajista tulee masentavaa taitoluistelua maalivahtien liikkuessa laiskasti puolivaloilla kynäilevien starojen perässä. 

Tuttu näky All Star -ottelussa: tyhjä maali! 

NHL-jääkiekko on uskomattoman viihdyttävää: nopeaa peliä, hienoja kikkoja, kovia laukauksia, miehen levyksi jättäviä taklauksia. Siis urheiludraamaa parhaimmillaan. Usein viikkoa lähentelevä All-Star-tauko näihin peleihin jättää fanin kylmäksi. Eivätkä katsojat ole ainoa ketkä kärsivät: monet pelaajatkin keksivät tiuhaan tekosyitä jättääkseen tapahtuman väliin tai kritisoivat sitä avoimesti. Kun kuluttavaa runkosarjaa on takana jo monen kuukauden edestä, jää moni mieluummin talvilomalle viettämään aikaa perheen kanssa ja parantelemaan ruhjeitaan kuin lähtevät tekemään pr-hommia liigalle satunnaiseen mantereen kolkkaan.  

Tulevaisuuden näkymät 

Tulevaisuuden näkymät ovat näkökulmasta riippuen ankeat. All-Star-viikonlopun fanien iloksi ja omaksi surukseni on kerrottava, että NHL ei ole elätellyt lainkaan tapahtuman hautaamisen mahdollisuutta, vaan päinvastoin se virkkoo joka vuosi uusia korulauseita “raikkaasta” ja “ennennäkemättömästä” All-Star-tapahtumasta. Henkilökohtaisesti olisin enemmän kuin tyytyväinen, jos se peruttaisiin kokonaan. Mahdollisesti viikkoa aikaisemmin saapuvat playoffsitkin olisivat tervetullut näky.  

Aina kaikkea ei voi kuitenkaan saada, joten on parempi yrittää löytää valon pilkahduksia toivottomalta näyttävässä tilanteessa. Jos vaikka siellä rangaistuslaukauskisassa nähtäisiin pari hienoa veiviä. Hyvää (ja pikaisaa) NHL:n All-Star-viikonloppua kaikille lukijoille! 

Teksti: Eino Nevalainen 20C

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *