Runkosarjan sija 6 – Jyväskylän JYP

Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Eetu Laurikainen (HPK)     – Markus Ruusu (Jukurit)
+ Sami Niku (AHL)                – Konstantin Shostak (KHL)
+ Josh Teves (AHL)              – Anttoni Honka (NHL)
+ Tobias Winberg (HIFK)      – Aleksi Salonen (EBEL)
+ Mikko Perttu (Mestis)        – Jan Scotka (Tšekki)
+ Kyle Platzer (Tappara).      – Jere-Matias Alanen (Mestis)
+ Anton Stråka (Mestis)        – Samuel Helenius (NHL)
+ Mikko Petman (Lukko)       – Daniels Berzins (Tšekki2)
+ Geoff Platt (KHL)                – Adam Brodecki (Ei tiedossa)
+ Juuso Puustinen (SHL)      – Mikko Salmio (Sport)
+ Robert Rooba (KHL)
+ Aaro Vidgren (Sport)
 

 

 

Jyväskylän JYP on ainakin omasta mielestäni koko Liigan kiinnostavin joukkue, eikä syyttä. Viimeiset vuodet ovat jyväskyläläiselle jääkiekkokansalle olleet todellista murheenkryyniä, mutta nyt vain kaksi vuotta sitten kovista talousvaikeuksista kärsinyt JYP on nostettu jaloilleen, ja muutos on ollut kesän yli hurja. Mikä tekee hurrikaanista niinkin kiehtovan paketin tulevalle kaudelle, on yhdistelmä todella kovia hankintoja, sekä totta kai jäätävän nimekäs ja tunteita herättävä uusi valmennusryhmä.  

Jukka Rautakorpi. ”Tukka-Jukka” saapuu kotikaupunkiinsa Jyväskylään vuosikymmenien Tampereen reissun jälkeen ja odotusarvo on ainakin itselläni kova. Rautakorpi on yksi SM-Liigan historian legendaarisimmista valmentajista, ja hänen tulonsa tarkoittaa varmasti sitä, että laiskaksi ja saamattomaksi muuttunut työnteon kulttuuri Jyväskylässä laitetaan aivan uuteen uskoon. Hänen liittymiselleen organisaatioon on panostus myös pelaajabudjettiin ollut varmasti yksi vaatimus. Vaatimus, joka on täytetty, sillä JYP:in pelaajabudjetti on kohonnut merkittävästi viimekausista.  

Eikä tunne ja draama tule varmasti Jyväskylästäkään loppumaan. Tästä vastaan niin ikään vahvan Tappara-leiman omaava Rautakorven uusi aisapari, apuvalmentaja Ville Nieminen. Kokonaisuudessaan Keski-Suomen ylpeyttä luotsaa yksi Liigan parhaista valmentajakaksikoista.  

Rosterikaan ei paperilla näytä hullummalta. Itseasiassa se näyttää todella hyvältä. Ennen kaikkea se näyttää Jyppiläiseltä. Joukkueeseen on haettu takaisin viimevuosina Jyväskylässä ihastuttaneita, viimekausina ulkomaille menetettyjä tähtiä. 

Kenties nimekkäin hankinta hyökkäyspäähän on onnistuttu hakemaan viimeisimmällä Jyväskylän visiitillään kaudella 2017–18 peräti 30 täysosumaa, ja 51 tehopistettä iskenyt Juuso Puustinen. Puustisen kovasta tasosta vielä vanhemmillakin vuosillaan kertoo hänen maalisaldonsa kolme vuotta kestäneeltä KHL-kierrokselta. 157 otteluun peräti 57 maalia. Puustinen on tuona ajanjaksona ollut KHL:n kuudenneksi tehokkain maalintekijä. Hän on monipuolinen, työteliäs, ja maailmanluokan laukauksen omaava huikea pelimies tähän sarjaan, ja vielä 34-vuotiaanakin todella kova hankinta. 

Toinen vaikuttava KHL-näpistys on Virolainen Robert Rooba. 29-vuotias Rooba on ennen viimekauden KHL-kokeilua pelannut koko uransa Suomessa, ja ollut tasainen tuloksentekijä ja voimakas kamppailija Jyväskylässä jo vuosia. Kausi 2020–21 oli hänelle todellinen läpimurtokausi, jolloin hän lapioi uransa suurimman maalimäärän 30 pussituksen muodossa. 

Muita kiinnostavia hankintoja hurrikaanien yläkertaan ovat tuore Suomen mestari Kyle Platzer, sekä niin ikään toinen kanadalainen keskushyökkääjä Geoff Platt. Etenkin Platt on pelaaja, jonka otteita tulen tulevalla kaudella seuraamaan hyvin tiiviisti. Hän on koko viimeisen vuosikymmenen lukeutunut KHL:n parhaimpien ulkomaalaispelaajien joukkoon, ja nyt vanhemmilla vuosillaan on päätynyt Jyväskylään. Hän on aiemminkin pelannut Liigaa kaudella 2009–10, tuolloin Ilveksessä, ja on rakennuttanut mm. taloa Tampereelle. Tänä kesänä häntä ei kuitenkaan kumpaankaan tamperelaisseuraan kelpuutettu. 

Kiinnostavaa onkin se, kykeneekö 37-vuotias Platt sopeutumaan kotimaisen Liigan kovaan pelitahtiin, mutta onnistuessaan hän voi olla todella kova ryöstö hänen palveluksistaan kieltäytyneiden tamperelaisseurojen nenän edestä. 

Hyökkäyspäässä JYP onnistui myöskin pitämään tulevalle kaudelle tärkeitä palasia. Jerry Turkulainen ilmoitti keväällä jättävänsä Jyväskylän, mutta loppukesästä hän muutti mielensä asiasta. 24-vuotta täyttävä Turkulainen on nuoresta iästään huolimatta jo vuosia kuulunut hurrikaanipaitojen ykköstykkeihin. Luisteluvoimainen ”taskuraketti” on rikkonut, tai ollut tahdissa täyden runkosarjan aikana rikkoa  40-pisteen rajapyykin viimeiset kolme kautta putkeen. 

 Kenties kaikista kovin jatkaja on kuitenkin Nashville Predatorsin tulevalle kaudelle Jyväskylään lainaama, koko suomalaisen kiekkoilun suurimpiin lupauksiin kuuluva Joakim Kemell. 18-vuotias nuori mies ei jääkiekkoa seuraaville tarvitse esittelyjä. Maailmanluokan rannelaukaus, maailmanluokan ”one-timer”, huikea pelinkäsitys. Ilman loukkaantumisia vuotta vanhempi ja vahvempi Kemell tulee tulevalla kaudella tekemään rumaa jälkeä. Sen voin luvata. 

Hyökkäys on ainakin laitahyökkääjien osalta koko sarjan TOP-3. Tuon uskallan väittää. Lisäksi jyväskyläläisten puolustus on ainakin hyökkäyssuuntaan hyvällä mallilla. Vaikkakin viimekausina puolustuksen kiekollisen pelin henkenä ja verenä toiminut Anttoni Honka menetettiin Pohjois-Amerikkaan, on hänen paikalleen haettu nimekäs paluumuuttaja. 25-vuotias Sami Niku on viisi vuotta kestäneen Pohjois-Amerikan kierroksen aikana kerännyt vyölleen 67 NHL-ottelua. Hän on saanut rapakon takana paljon tunnustusta useiden AHL-palkintojen muodossa. Nyt hän palaa parhaassa peli-iässä kotikaupunkiinsa, ja tulee taistelemaan kotimaisen Liigan parhaan puolustajan paalupaikasta. 

Myöskään maalinsuulla ei ensimmäistä kertaa ole ongelmaa sitten saman miehen Jyväskylästä poistumisen jälkeen. Eetu Laurikainen kuuluu sarjan luottomaalivahteihin, ja antaa illasta toiseen mahdollisuudet joukkueelleen taistella pisteistä. 

Kokonaisuudessaan Jyväskylässä ollaan valmiita palaamaan Liigan kärkiseurojen joukkoon. Pelaajabudjetti on nostettu 2,3 miljoonaan euroon, ja Hippoksen jäähallia ollaan remontoimassa kapasiteetin nostattamiseksi. Rautakorpi valmennuksineen tulee pitämään hyvästä ja laadukkaasta työnteosta ja kurinalaisuudesta huolta, eikä pelaajamateriaalikaan anna edellytyksiä taistella mistään vähemmästä kuin suorasta puolivälieräpaikasta. Ainoa heikkous, jonka näen, on juuri puolustuspää, jossa jyväskyläläisten materiaali on ohutta. JYP on uuden edessä. Projekti on vasta alussa, mutta tulevalla kaudella Jyväskylässä tullaan saavuttamaan suora puolivälieräpaikka. 

 

 

Ennustukset 

 

-Juuso Puustinen tulee olemaan joukkueen paras pistemies. 

-Joakim Kemell tulee rikkomaan 20-maalin rajapyykin helposti. 

-JYP tulee tulevalla kaudella pelaamaan paljon runsasmaalisia otteluita. 

 

 

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

https://www.suomikiekko.com/2022/04/jyp-julkisti-uuden-strategiansa-jukka-rautakorven-paavalmentajasopimukselle-vahvistus/ 

https://www.leijonat.com/2022/06/25/is-khl-veteraani-haluaisi-siirtya-ensi-kaudeksi-liigaan-nama-kaksi-joukkuetta-kiinnostavat/ 

 

 Teksti: Miika Toivonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *