Runkosarjan sija 7 – Rauman Lukko

Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Tomas Pavelka (Tšekki)      – Lassi Lehtinen (TPS)
+ Tarmo Reunanen (AHL)      – Miska Kukkonen (KooKoo)
+ Antti Saarela (Ilves)             – Noel Pietilä (Mestis)
+ Otto Somppi (AHL)              – Vili Saarijärvi (NLA)
+ Jere Karjalainen (KHL)        – Ondrej Slovacek (Tšekki)
+ Josh Kestner (KHL)             – Michael Haga (EBEL)
+ Kim Nieminen (Pelicans u20) – Arttu Ilomäki (TPS)
                                                      – Mikko Petman (JYP)
                                                      – Scott Pooley (Allsvenskan)
                                                      – Pavol Skalicky (TPS)
                                                      – Janis Svanenbergs (Ei tiedossa) 

 

Rauman Lukko on jo muutamalla viimeisimmistä Liiga-kausista kuulunut koko sarjan parhaimpien joukkueiden joukkoon. Vaikka viime kausi oli vaikea useiden loukkaantumisten ja koronaryppäiden keskellä, oli Lukko silti edelleen todella vaarallinen joukkue hyvänä päivänä. Marko Virtanen osoitti että hän kykenee päävalmentajana täyttämään Pekka Virran saappaat ja luotsaamaan raumalaisia menestykseen. 

Vaikka Lukko kokikin kovia menetyksiä kesän aikana, joista voi lukea enemmän TPS:n kausiennakosta, on Raumalle haettu kovempaakin kovempia vahvistuksia tilkitsemään lähtijöiden jättämiä aukkoja. Itseasiassa mikäli kilpailutilanne suorista puolivälieräpaikoista ei olisi kesän yli koventunut huomattavasti, olisi Lukko mielestäni tavallisella kaudella niin sanotusti lukittu suoraan puolivälieräpaikkaan. 

Ainakin paperilla yksi kesän kovimmista siirtopommeista oli toissakaudella TPS:n paidassa 24 maalia, ja 49 tehopistettä iskenyt yhdysvaltalaishyökkääjä Josh Kestner. Kaikki, jotka ovat viimevuosina kotimaista Liigaa seuranneet muistavat 28-vuotiaan Kestnerin tulisen maailmanluokan rannelaukauksen. Hän on mies, joka ensikaudella tulee taatusti tekemään maaleja, mutta kääntöpuolikin löytyy. Kestneriä pidetään vaikeasti valmennettavana ja vaikeana persoonana, ja hän saattaa tuoda negatiivista energiaa Lukon pukusuojiin. 

Toinen pelaajaprofiililtaan samankaltainen, joskin mutkattomampi ja kenties vieläkin kovempi kaappaus on EHT-luottomies Jere Karjalainen. Vuotta Kestneriä vanhempi Karjalainen on parhaalla kaudellaan Liigassa Kestnerin tapaan iskenyt 24 täysosumaa. Uskon, että nämä kaksi miestä yksin voivat onnistuessaan hyvin iskeä yhteensä 50 maalia. Mutta onnistuvatko he? 

Kestner ja Karjalainen ovat sellaisia pelaajia, jotka elävät ylivoimapelistä. Mitä enemmän heille kiekkoa avopaikkoihin tarjoillaan, sitä enemmän he tuottavat tulosta. Karjalainen voitti tuolla 24 maalin sesongillaan myös ylivoimamaalipörssin 16:sta ylivoimamaalillaan. Tuolloin hänen loistavaa ”one-timeriaan” ruokki Liigan viime vuosikymmenen parhaimpiin pelintekijöihin lukeutuneet Kristian Kuusela, Anton Levtchi ja kumppanit. Kuka ottaisi Kuuselan paikan Raumalla?   

KHL-kaudet Karjalaisella eivät olleet menestys. Molemmat kaudet sarjan pohjajoukkueissa, joissa Karjalaisella olisi varmasti ollut kaikki edellytykset ottaa suurempi rooli.  

Lukon ylivoimapeli kaipaisi mielestäni kovasti niitä johtavia pelintekijöitä, joita yksinkertaisesti Raumalta ei löydy. Tällä saralla Lukkofanit jäävät varmasti kovasti kaipaamaan viimevuosina Liigan puolustajien parhaimmistoon kuulunutta Vili Saarijärveä, joka siirtyi tulevaksi kaudeksi Sveitsiin, sekä niinkin kipeästi Turkuun siirtynyttä Arttu Ilomäkeä. 

Näitä huolen aiheitani lukuun ottamatta Raumalla on kaikki aika hyvällä mallilla. Hyökkäyksestä löytyy paljon maalintekovoimaa ja työteliäitä vääntäjiä kuten Anrei Hakulinen sekä ensimmäistä kertaa urallaan viime kaudella 20 maalin rajapyykin rikkonut Sebastian Repo. Laitahyökkääjien osalta Lukolla onkin yksi koko sarjan parhaista ”käsistä”. Tosin samaan hengenvetoon on sanottava hyökkäyksen osalta keskikaistan uupuvan vertailussa tulevan kauden kärkiseuroja vastaan. 

Lukon alakerta on kaikista osa-alueista ehkäpä parhaalla mallilla. Aiemmin mainitun Saarijärven korvaajaksi on haettu NHL-pelejäkin kahden vuoden mittaisella P-Amerikan kierroksellaan pelannut Tarmo Reunanen. Myöskin yksi tulevan kauden kiinnostavimmista puolustaja nimistä on jo kolmannen kautensa Raumalla aloittava kanadalainen Thomas Gregoire. Maalinsuulla jatkaa menneellä kaudella Lehtisen huonoja otteita vakuuttavasti paikkaillut venäläinen Artyom Zagidulin 

Kokonaisuus Raumalla on hyvä. Hyökkäyksestä löytyy potentiaalia myös nuorten pelaajien muodossa, ja puolustus on kärjen osalta sarjan parhaimmistoa. Myöskään maalivahtiosasto ei minua huoleta. Lukko tulee tulevalla kaudella taistelemaan tosissaan suorasta puolivälieräpaikasta, mutta kilpailu on kovaa, ja Raumalaisten kannalta kuudenjoukko jää tältä kaudelta tavoittamattomiin. 

 

Ennustukset 

 

-Josh Kestner taistelee maalipörssin voitosta. 

-Julius Mattila tulee nousemaan Lukon ykkössentteriksi. 

-Antti Saarela tulee lähentelemään 20 maalin rajapyykkiä. 

 

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

 

Teksti: Miika Toivonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *