Runkosarjan sija 8 – Turun TPS

Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Lassi Lehtinen (Lukko)          – Andrej Kareyev (KHL)
+ Teemu Kivihalme (AHL)         – Elmeri Eronen (SHL)
+ Antti Tuomisto (NCAA).         – Eemil Viro (NHL)
+ Aaron Hakala (Kärpät u20)    – Johan Ivarsson (SHL)
+ Arttu Ilomäki (Lukko)              – Ville Lajunen (DEL)
+ Scott Kosmachuk (EBEL)       – Mitch Hults (EBEL)
+ Viljami Marjala (QMHL)           – Juuso Pärssinen (NHL)
+ Anthony Rech (DEL)                – Vjatcheslav Ushenin (KHL)
+ Pavol Skalicky (Lukko)            – Samuli Vainionpää (Ranska)
                                                      – Jaedon Descheneau (SaiPa)
                                                      – Eetu Liukas (HPK)
                                                      – Markus Nurmi (NHL)
                                                      – Jack Rodewald (KHL)
                                                      – Juraj Slafkovsky (NHL) 

 

 

Turkulaiset ovat kahtena viimeisenä vuonna olleet niin lähellä mutta eivät tarpeeksi. Tulevalla kaudella he tulevat olemaan vielä kauempana. Pidemmittä puheitta mennään suoraan asiaan. 

TPS:n joukkue on kesän yli heikentynyt huomattavasti, ja lähtijöiden listalta löytyy lähtökohtaisesti kaikki menneiden hopeaan päättyneiden kausien avainpelaajat. Näet TPS oli rankentanut viimeisintä kahta joukkuetta urheilullisesta näkökulmasta todella viisaasti. Avainrooleja annettiin omille kasvateille ja monet heistä lunastivat kaiken potentiaalinsa varsinkin viime kaudella. Palloseuran viimeisestä kahdesta mitalista voidaankin kiittää omia kotimaisia kasvatteja, jotka kaikki osasivat upeaan tyyliin pelata logolle. 

Tällaisella rakentamisella on tietenkin se toinen kääntöpuoli. Vaikkakin TPS varmasti nauttiikin NHL-seurojen heille kesän yli maksaneista kasvattajakorvauksista, eivät ne lyhyellä aikavälillä peittoa suuria aukkoja, joita avainrooleissa olleet ja tulevalle kaudella Pohjois-Amerikkaan NHL paikkaa tavoittelemaan lähteneet nuoret tähdet jättivät joukkueeseen. 

Menneellä kaudella etenkin pudotuspeleissä voisi sanoa TPS:n olleen puhtaasti yhden Euroopan tasolla superketjun varassa. Kolmikko Markus Nurmi, Juuso Pärssinen, ja Mikael Pyyhtiä sai kannattajien keskuudessa lempinimen musta surma, eikä aiheetta. Tämä kolmikko iski kevään 18:sta pudotuspelikamppailussa yhteensä 44 tehopistettä. Näiden kolmen nuoren miehen kemiat kaukalossa osuivat täydellisesti yhteen, ja heidän pelinsä oli ajoittain suoranaista taidetta. Turkulaisten kannalta tämän ketjun hajoaminen tulevalle kaudelle on suuri pettymys, kun sekä Nurmi että Pärssinen poistuivat tulevaksi kaudeksi Nashville Predatorsin organisaatioon.  

Toinen katastrofaalinen menetys Palloseuralle on viimekausien venäläisen tähtimaalivahti Andrei Kareyevin palaaminen takaisin kasvattajaseuraansa KHL:ään. Ulkomaille suuntaa myöskin menneellä kaudella turkulaisten alakerrassa suurimman kiekollisen vastuun kantaneet Elmeri Eronen ja Eemil Viro, joista jälkimmäinen kuuluu mainitsemiini rapakon taakse suuntaaviin TPS:n omiin nuoriin. NHL paikkaa lähtee odotetusti tavoittelemaan myöskin menneen varaustilaisuuden ykkösnimi ja Slovakian paidassa kevään olympialaisissa parhaaksi pelaajaksi valittu Juraj Slafkovsky 

Kiinnostava on myöskin NHL-veteraani Lauri Korpikosken kohtalo tulevalla kaudella. Korpikoski kuuluu edelleen eittämättä Liigan hyökkääjien parhaimmistoon, mutta menneet työpaikkakiusaamistapaukset, hänen yleinen kaltoinkohtelunsa ja Sveitsiin menneeksi kaudeksi lainaaminen TPS:n puolelta saa minut pitämään paluuta mustavalkoiseen nuttuun tulevaksi kaudeksi hyvin epätodennäköisenä. 

Paikatakseen tämän massaeksoduksen jättämiä haavoja ovat turkulaiset käyneet varkaissa Rauman Lukon pukukopissa. Tulevaksi kaudeksi Turkuun siirtyykin Raumalta menneinä kausina Lukko-paidassa suurta vastuuta nauttineet Arttu Ilomäki, Lassi Lehtinen, sekä Pavol Skalicky. Kiinnostavimpana näistä nimistä pidän Lukon mestaruusvuoden ykkösmaalivahti Lehtistä, joka vasta toissakaudella valittiin koko Liigan parhaaksi maalivahdiksi. Pidän häntä kuitenkin suurena kysymysmerkkinä, sillä hänen viimekautensa oli ainakin runkosarjan osalta hyvin heikko. Mitä Ilomäkeen tulee, niin hän ei ole mestaruutta tavoittelevan Liigajoukkueen ykkössentteri. 

TPS:n hyökkäys nojaa tulevalla kaudella yhden nuoren miehen harteilla. Se onnistuuko Mikael Pyyhtiä pitämään yllä viimekaudella esittämänsä säkenöivän tason ilman Nurmea ja Pärssistä ratkaisee käytännössä kuinka pahasti TPS on tulevalla kaudella pelaajamateriaalin puolesta kusessa.  

Puolustusta on vahvistettu nimekkäimmin muutamia vuosia sitten Oulussa ihastuttaneella, ja viimeiset vuodet Toronto Maple Leafsin organisaatiossa pelanneella Teemu Kivihalmeella, joka eittämättä olisi kova vahvistus mihin tahansa Liigaseuraan. Turussa saadaan tulevalla kaudella nauttia myöskin tulevien vuosien suurimpana suomalaislupauksena pidetyn, vasta 16-vuotiaan puolustaja Aaron Kiviharjun otteista hänen uransa ensimmäisellä Liigakaudella.  

Kokonaiskuvassa kuitenkin näen että tulevan kauden on oltava joko se kausi, jolloin TPS menee päätyyn asti kahden hopean jälkeen, tai totaalinen välikausi. Jälkimmäistä pidän huomattavasti todennäköisempänä. En usko turkulaisten pelaajamateriaalin antavan edellytyksiä mihinkään parempaan, varsinkaan etenkin kärkijoukkueiden kesken huomattavasti koventuneen kilpailun kesken. Ja tietenkin Turku on median ja suorituspaineiden keskellä vaikea paikka pelata sekä valmentaa. 

Toki Turussa on jälleen nousemassa paljon uusia nuoria ja potentiaalisia pelaajia kohti Liigaympyröitä, ja vaikka Ahokas onkin junnumaajoukkuetaustansa puolesta hyvä kehitysvalmentaja, niin vaikka se siel toist puolt jokkee tuntuisikin ikävältä, on tulevasta kaudesta tulossa juurikin se välikausi. 

Ennustukset 

 

-Arttu Ilomäki tulee olemaan joukkueen paras pistemies. 

-Mikael Pyyhtiä tulee tekemään (jälleen) yli 20 maalia. 

-Aaron Kiviharju tulee pelaamaan pitkälti koko kauden Liigassa. 

  

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

https://www.iltalehti.fi/jaakiekko/a/b978924c-de32-4a24-a75c-0e5b246c0489 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kovia-sanoja-tps-n-toiminnasta-pelaajayhdistyksen-pomo-tama-on-alkanut-viime-vuoden-puolella/8267816 

 

 Teksti: Miika Toivonen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *