Runkosarjan sija 9 – Lappeenrannan SaiPa

Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Jere Huhtamaa (Mestis)           – Cody Porter (Mestis)
+ Seamus Donahue (ECHL)         – Simo-Pekka Riikola (Tanska)
+ Aaron Irving (Tšekki)                 – Aapo Sarell (Ei tiedossa)
+ Greg Moro (AHL)                       – Mikko Juusola (Sport)
+ Kevin Fitzgerald (ECHL)            – Sergei Monahov (KHL)
+ Nicolas Werbik (Mestis)            – Oliver Okuliar (Tšekki)
+ Jaedon Descheneau (TPS)       – Ville Petman (NHL)
+ Ville Meskanen (KooKoo)
+ Gustav Olhaver (Allsvenskan)
+ Kristian Pospisil (NLA)
+ Rasmus Ruusunen (HIFK u20) 

 

  

Yksi SM-Liigan parhaista ellei paras päävalmentaja Pekka Virta aloittaa Lappeenrannassa projektinsa vuoden numero kaksi positiivisten tuulten puhaltaessa. Joukkueen pelaajabudjettia on kasvatettu, ja Lappeenrantaan on SaiPan valmiiksi potentiaalisen nuoren rungon ympärille tehty kiinnostavia ja nimivahvoja hankintoja. Jo viime kausi herätti paljon lupauksia, mutta nyt tuntuu siltä, että Saimaalla voitaisiin pikkuhiljaa niitä alkaa lunastamaan. 

Joukkue pysyi kesän yli hyvin kasassa. Oikeastaan ainoa todellinen menetys oli viime kaudella todellisen komeettakauden pelanneen Ville Petmanin siirtyminen NHL:n Seattle Krakeniin. Tästä huolimatta lappeenrantalaisten puolella on rosterissa näkyvä vahva jatkuvuus, joka antaa mahdollisuuden jatkaa siitä mihin viime kausi jäi. 

Siitä mihin viime kausi jäi, ovat Sputnikit vahvistuneet huomattavasti. Virta on hakenut joukkueeseen itselleen tuttuja huippupelaajia. Mielestäni yksi koko kesän kiinnostavimmista vahvistuksista on huikean persoonallinen entinen Lukko-kulttipelaaja, ja Slovakian maajoukkuetähti Kristian Pospisil. Pospisil on tunnettu kovasta pelistä ja suun käytöstä. Hän osaa provosoida, taklata, ajoittain sikailla, mutta ennen kaikkea hän on viime vuosina ollut ehdottomasti yksi kotimaisen Liigan taidokkaimmista pelaajista. Viime kauden yleisesti hienoimpana maalina pidetty oli juurikin Pospisilin upea ”coast-to-coast” potkulautamaali, joka sai jopa NHL fanit varpailleen Pohjois-Amerikassa asti. Pospisil on esiintynyt vakuuttavin ottein myös harjoitusotteluissa, ja kun otetaan huomioon hänen todennäköisesti Lukko-vuosistaan kasvanut rooli Lappeenrannassa, on odotettavissa kovaa tulosta. 

Toinen ainakin paperilla superkova vahvistus on TPS:stä Lappeenrantaan suuntaava kanadalaishyökkääjä Jaedon Descheneau. Descheneaun viime kausi Turussa, jonne hän siirtyi kesken kauden, ei välttämättä ollut se kaikista näyttävin, mutta miehen aiemmat tilastot Euroopan huipulta kertovat huikeasta tuloksentekokyvystä, ja reilusti kasvava rooli SaiPassa varmasti antaa parhaassa peli-iässä olevalle miehelle paikan tehdä todella kovaa tulosta. 

Lappeenrannasta uutta nousua uralleen hakee myöskin Ilveksen entinen tähtihyökkääjä Ville Meskanen, joka omaa työkalupakin onnistuessaan suuriin maalimääriin, ja on varmasti hyvin arvokas palanen SaiPan ylivoimapeliin. 

SaiPalta löytyy laatua myöskin omasta takaa. Vaikeiden vuosien jälkeen joukkueen kapteenina todennäköisesti jatkava Jarno Koskiranta on vihdoinkin takaisin pelikunnossa. Viimekauden nuoret kuten Veikko Loimaranta ja todella hyväksi Liigapuolustajaksi kuoriutunut Nuutti Viitasalo ovat varmasti valmiita ottamaan jälleen askelia eteenpäin urallaan. Tosin edellä mainituista Viitasalon kohdalla kauden aloittamista tulee viivyttämään mahdollisesti jopa ensi vuoden puolelle ikävä keväinen loukkaantuminen leijonapaidassa. Viitasalonkin poissa ollessa lappeenrantalaisten alakerrasta löytyy laatua mm. Liigan luotettavimpien kiekollisten puolustajien riveihin lukeutuvan Kalle Maalahden muodossa. 

Myöskin maalinsuulta löytyy taattua suomalaista laatua Niclas Westerholmin muodossa. 

Isossa kuvassa kaikki on aika pitkälti mallillaan Lappeenrannassa. ”Pekka Virran dream team” on vahvistunut menneestä kaudesta. Valmennuksella on ollut jo kausi aikaa hioa peliään ja nyt tasalaatuisella joukkueella on edellytykset ottaa se seuraava askel, ja sen se ottaa pudotuspelipaikan muodossa. 

 

Ennustukset 

 

-Useat nuoret tulevat tekemään Lappeenrannassa läpimurtonsa. 

-Jaedon Descheneau ja Kristian Pospisil tulevat olemaan korkealla pistepörssissä. 

-Niclas Westerholm nousee keskusteluun sarjan parhaista maalivahdeista. 

 

 

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

https://www.msn.com/fi-fi/urheilu/other/saipalle-musertavia-uutisia-leijoniin-noussut-puolustaja-sivussa-useita-kuukausia/ar-AA10haLq 

Pospisilin upea maali: 

https://www.youtube.com/watch?v=g75QQoodtKE 

  

Teksti: Miika Toivonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *