Runkosarjan sija 10 – Porin Ässät

Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Niklas Rubin (SHL)                    – Linus Söderström (SHL)
+ Aleksi Laakso (Pelicans)           – Konstantin Volkov (KHL)
+ Ian McCoshen (AHL)                 – Jacob Andersson (Allsvenskan)
+ Markus Phillips (AHL)                – Shawn Lalonde (KHL)
+ Will Graber (ECHL)                    – Santeri Lukka (Lopettaa)
+ Jan-Mikael Järvinen (EBEL)     – Aleksi Matinmikko (Mestis)
+ Dominic Turgeon (AHL)            – Olli Vainio (Slovakia)
+ Jesse Joensuu (KHL)                – Jarno Kärki (NLB)
+ Joachim Rohdin (Jukurit)          – Nick Moutrey (Tanska)
+ Roope Talaja (Sport)                  – Albin Eriksson (Allsvenskan)
                                                         – Lenni Killinen (Pelicans)
                                                         – Jasper Lindsten (DEL-2)
                                                         – Valtteri Pihlajamäki (Mestis)
                                                         – Sakari Salminen (Allsvenskan)  

  

Viime vuodet ovat urheilullisesti olleet Porissa äärimmäisen huonoja. Viimeisistä neljästä kaudesta ainoastaan yhdellä Porin Ässät on nähty pudotuspeleissä, ja joukkue on näinä vuosina jäänyt kahdesti Liigan viimeiselle sijalle. Halli on kumissut tyhjyyttään kannattajien protestoidessa surkeita peliesityksiä. Tulevalle kaudelle on kuitenkin nähtävissä askel kohti parempaa. 

Porissa on nyt saatu nostettua käsijarru ylös, kun synkkinä aikoina joukkueen päävalmentajana toiminut Ari-Pekka Selin syrjäytettiin viime kaudella. Hänet korvasi kesken viime kauden Porissa kulttimainetta nauttiva vuoden 2013 mestarivalmentaja Karri Kivi. Kivi kuuluu mielestäni Liigan parhaimpiin valmentajiin, ja vaikka vielä viime kaudella hänen johdollaan ei kaikesta sekasorrosta noustu, on hänen ja Ässien puolella ensi kautta ajatellen lupaavaa vakautta ja jatkuvuutta. 

Joukkueesta annettiin myös kenkää viime kaudella alisuorittaneille pelaajille. Etenkin viime kaudella porilaisryhmän kapteenina toiminut Jarno Kärki esitti ajoittain todella haluttomia ja säälittäviä otteita ja sai etsiä uuden työpaikan Sveitsistä. Samoin usean viime kauden ajan jatkuvasti epäonnistunut Jasper Lindsten sai lähteä. Osa lähtijöistä toki myöskin teki kipeää. Viime kaudella joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Sakari Salminen lähti kesällä hyvin yllättäen Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. 

Ässien urheilutoimenjohtaja Tommi Kerttula on menneen kesän yli onnistunut hakemaan Porin rajoitetuilla resursseilla itse asiassa aika hyviä palasia joukkueen rakentamiseen. Kaikkien nimekkäimmin joukkueeseen on tuotu sisään paluumuuttaja ja maailmanmestari Jesse Joensuu. Hän on juuri Ässien näköinen pelaaja, johon ruumiillistuu taistelu ja porilainen hulluus. Ei siis ihme, että hänet on nimitetty tulevan kauden kapteeniksi. Täytyy toki muistaa, että Joensuu täyttää tänä syksynä jo 35 vuotta, eikä häneltä enää tulisi realistisesti odottaa minkään näköistä sateentekijän roolia. Toinen nimekäs paluumuuttaja tähän sarjaan on Tapparassa kaksi suomenmestaruutta viime vuosikymmenellä voittanut Jan-Mikael Järvinen. 

Ässät on myös tehnyt kiinnostavia ja erittäin potentiaalisia hakuja Pohjois-Amerikasta. Heistä kenties kiinnostavin nimi on NHL:n ”farmin farmin” eli ECHL:n pistepörssin voittanut yhdysvaltalainen Will Graber. ECHL-hankinnat ovat aina lähtökohtaisesti arpoja kyseisen sarjan huomattavasti liigaa matalamman urheilullisen tason vuoksi, mutta kääntöpuolella viime vuosina olemme nähneet, kuinka tuon Liigan tähtipelaajista murtautuu Euroopan supertähtiä (Lue: Justin Danforth, Josh Kestner, Les Lancaster ym…). 

Ässien hyökkäyksestä löytyy, jos ei muuta, niin taisteluvoimaa. Näkisin, että Ässät tulee ensi kaudella tekemään paljon rumia maaleja, mutta myöskin esimerkiksi Järvisen sekä useiden hyvien AHL-hakujen ympärille on rakennettavissa hyvät tuloksentekoyksiköt sekä tehokas ylivoima. Myöskin Ässien puolustus on totuttuun tasoon nähden oikeastaan todella hyvä. Ainoana pienoisena kysymysmerkkinä toimii maalivahtiosasto, jossa tulevalla kaudella suurta vastuuta kantaa jo kohtuullisen iäkäs ruotsalainen veteraanimaalivahti Niklas Rubin. 

Isossa kuvassa Ässillä on kuitenkin pullat hyvin uunissa. Luottoa minulla riittää siihen, että porilaisten pelaajamateriaali riittää tulevana keväänä pudotuspeleissä esiintymiseen. Valmennustehtävät patapaidoilla ovat hyvissä käsissä, ja ainoastaan porilaisten kannattajien tulisi palata takaisin tukemaan omaa joukkuettaan Isomäen lehtereille.  

 

Ennustukset 

-Will Graber tulee ensikaudella tekemään yli 30 tehopistettä 

-Tunnelma palaa Isomäkeen. 

 

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000008424407.html 

 

Teksti: Miika Toivonen 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *