Runkosarjan sija 11 – Mikkelin Jukurit 

 Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Markus Ruusu (JYP)               – Karolus Kaarlehto (Ranska)
+ Frans Tuohimaa (KHL)            – Oskari Salminen (NHL)
+ Michal Kovarcik (Tšekki)         – Stanislav Garejev (Ei tiedossa)
+ Ondrej Kovarcik (Tšekki)         – Jaakko Haarti (Mestis)
+ Juhamatti Aaltonen (Kärpät)  – Teemu Henritius (DEL2)
+ Niko Huuhtanen (WHL)           – Anssi Löfman (Ei tiedossa/lopettaa)
+ Daniel Mäkiaho (HPK u20)      – Aatu Räty (NHL)
+ Miikka Pitkänen (KalPa)           – Kirill Maksimov (KHL)
                                                       – Petrus Palmu (SHL)
                                                       – Joachim Rohdin (Ässät)
                                                       – Mikael Saha (Ei tiedossa)
                                                       – Simon Stransky (Tšekki) 

 

 

No nyt onkin sitten tämän kausiennakon arkailemattomin ja kenties rohkein veikkaus, vaikka itse sanonkin. Viime kaudella historiansa parhaan kauden pelanneen sekä koko Liigan parhaimmistoon kuuluneiden Jukureiden tiputtaminen ulos pudotuspeleistä saattaa aika karvaasti osua omaan kantapäähän kauden päätteeksi, mutta pitkän harkinnan ja syvällisen pohdinnan jälkeen koen, etten tee virhettä tässäkään veikkauksessani. Kausi näyttää, mutta mikkeliläisten täydellinen epäonnistuminen ensikaudella on ainakin omassa päässäni ja itselleni täysin aukottomasti perusteltavissa. 

Otetaan heti alkuun löysät pois. Jukureiden joukkue on kokenut menneen kesän aikana katastrofaalisia menetyksiä, joidenka rosteriin jättämien aukkojen tilkitsemiseen tarvittaisiin alankomaista osaamista. Tosin sekään ei välttämättä pitäisi Mikkelin toria kuivana. 

Jukurit on siirtomarkkinoille menettänyt neljä viimekauden parasta pistemiestä, sekä samalla kaikki yli 30 pistettä iskeneet pelaajansa. Kokonaisuudessaan pelkästään neljä lähtijää ovat vieneet Jukureiden tulosyksiköstä yhteensä 166 pistettä, sekä 69 maalia. Viimekauden maaleista on siis lähtenyt 42 %. 

Mikkeliläisten viime kauden paras maalintekijä sekä pistemies, ja koko SM-Liigan runkosarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Petrus Palmu joutui alkukesästä ikävän KHL ja media noitavainon kohteeksi. Kun hän ilmoitti jättävänsä Jukurit tulevalle kaudelle, alkoi media levitellä perättömiä huhuja totuuksina siitä, että hän olisi tekemässä sopimuksen valko-venäläisjoukkue Dynamo Minskin kanssa, tahraten hänen maineensa pelaajana useiden kiekkoa seuraavien silmissä. Mikkeliläisten näkökulmasta viime kauden kapteenin poistuminen on kestämätön isku vyön alle. 

Jukureiden hyökkäys koki odotettavasti myös toisen jäätävän menetyksen, kun kesken kauden Kärpistä viimekauden suvereeniksi ykkössentteriksi siirtynyt Aatu Räty lähti tavoittelemaan paikkaa New York Islandersin NHL-miehistössä. 

Kenties pahin menetys ajatellen tulevaa kautta oli kuitenkin ykkösmaalivahdiksi timanttisin ottein viimekaudelle nousseen Oskari Salmisen jopa hieman yllättävä poistuminen Pohjois-Amerikkaan. Salminen oli menneellä kaudella se vahvin lenkki, joka antoi jokaisena iltana jääkylmillä otteillaan joukkueelle mahdollisuuden voittoon. Nyt hän on poissa. 

Ovet ovat käyneet, mutta yksin tämä ei oikeuta näin surkeaan olettamaan Jukureiden ensikaudesta. Mikkeliin on näet kyetty myöskin tuomaan hyviä korvaajia lähtijöitä sekä ensikautta ajatellen. Edellä mainitun Salmisen korvaajaksi maalinsuulle on hankittu viimekeväänä Leijonien kolmosmaalivahdin ruudussa sekä olympia- että MM-kultaa voittanut tähtimaalivahti Frans Tuohimaa 

Kenties koko vuoden parhaat naurut aikaan ainakin itselleni sai yhden viime vuosikymmenen kontraversiaaleimmista Liiga-kiekkoilijoista, Kärppä-legenda Juhamatti Aaltosen siirto Mikkeliin. Vielä paremmat naurut sain viimeviikolla kun hänet nimettiin joukkueen kapteeniksi. Aaltonen on aikamoinen villi kortti, joka on tunnettu kyvystään nostaa omilla esityksillään joukkueita uudelle tasolle, ja kääntöpuolella kyvystään mädättää joukkueen pukukoppiympäristö omalla persoonallaan. Aaltosen pelillinen anti varmaankin riittää edelleen Liigajäille, vaikkakin 37 komeileekin jo miehellä ikää mittarissa.  

Mikkeliin on myöskin haettu Tšekeissä hyviä tehoja mättäneet Kovarcikin veljekset, jotka ovat harjoituspeleissä esittäneet omaavansa potentiaalia hyviksi tuloksentekijöiksi Liigassa. Toki harkkapelit ovat harkkapelejä, ja Tšekeistä on viimevuosina haettu kenties makeimmat flopit koko sarjaan. 

Jukureiden hyökkäys on heikentynyt. Jukureiden puolustus on paperilla yksi Liigan huonoimmista. Voiko Tuohimaa kannatella Jukureita kuten Salminen viimekaudella? Kokonaiskuvassa Jukureiden joukkue on heikentynyt merkittävästi, mutta se ei yksin selitä kaikkea. 

Viime kausi oli rukosarjan osalta Olli Jokisen valmentamalle savolaisryhmälle sensaatiomainen. Jukurit sai suorittaa omaa hyvää tekemistään täysin paineettomassa tilassa, sillä he olivat lähestulkoon kaikissa heidän otteluissaan altavastaaja. Mitään ei viimekaudella ollut Mikkeliläisillä hävittävää, mutta ensikausi on täysin toinen asia.  

Epäonnistuminen ensikaudella on suurin pelko kaikilla Jukureiden kannattajilla, ja johtoryhmän jäsenillä. Jukureita on aina pidetty Liigan heittopussina, joka kuuluu Mestikseen. Niin toki minäkin olen pitänyt, mutta nyt Jukureiden on todistettava ettei viimekausi ollut vain suonenveto, vaan todellista kehitystä parempaan suuntaan. Mediaa kiinnostaa ja media painostaa. Tämä jos jokin luo kestämättömän painetilan Jukureiden ympärille, ja jo kevään pudotuspeleissä näimme kuinka Jokisen Jukurit sulivat heti ensimmäisissä otteluissa, joissa suorituspaineita oli asetettu heidän hartioilleen. 

Viimekausi oli tuhkimotarina. Jukurit oli yksi pienistä, jotka saivat liitää tutkan alla. Nyt Jukurit ovat edelleen yksi pienistä, mutta nyt heillä on kovat paineet olla osa suuria. Ja tässä piilee se, miksi Jukurit epäonnistuvat pahemman kerran.  

 

Ennustukset 

 

-Jukureiden ensikausi tulee olemaan pelillisesti vuoristorataa. 

-Jukurit tulevat ensikaudella päästämään vähän, mutta tekemään vielä vähemmän. 

-Juhamatti Aaltonen tulee olemaan Jukureiden paras pistemies. 

-Jukureista tullaan ensikaudella uutisoimaan paljon. 

 

 

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

https://www.iltalehti.fi/smliiga/a/28a0e2fc-9fe8-478d-bd0a-431389e1a1df 

https://www.iltalehti.fi/smliiga/a/cc3a04a6-2401-4a05-b16b-6ef765e8e04b 

https://www.sportti.com/uutinen.asp?CAT=2-1&ID=471967 

https://www.jatkoaika.com/Uutiset/Frans-Tuohimaa-tilkitsem%C3%A4%C3%A4n-Jukurien-maalinsuuta-%E2%88%92-Haimme-markkinoilta-parasta-mahdollista-korvaajaa-Oskarille-ja-mielest%C3%A4ni-onnistuimme-siin%C3%A4/241489 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *