Runkosarjan sija 13 – Lahden Pelicans

 

Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Peter Andersson (SHL)        – Karlis Cukste (Tšekki)
+ Viktor Persson (WHL)           – Joonas Jalvanti (Ei tiedossa/lopettaa)
+ Saku Salminen (Tappara)     – Mikko Kokkonen (NHL)
+ Aleksi Varttinen (Slovakia)   – Mikko Kousa (Ei tiedossa)
+ Joni Ikonen (Ilves)                 – Aleksi Laakso (Ässät)
+ Lars Bryggman (SHL)           – Alex Lindroos (Ei tiedossa)
+ Lenni Killinen (Ässät).           – Hannes Björninen (SHL)
                                                   – Henri Nikkanen (NHL)
                                                   – Brad Lambert (Ei tiedossa/NHL)
                                                   – Jesse Saarinen (Ei tiedossa/lopettaa)
                                                   – Jiri Smejkal (SHL)
                                                   – Antti Tyrväinen (Ei tiedossa) 

 

 

Jo useiden kausien ajan kotimaisen Liigan kärkipelaajiin kuulunut viime kevään olympiavoittaja sekä maailmanmestari Hannes Björninen on poissa. Viime kaudella 35 maalin tahdissa ollut Tšekin olympiajoukkueeseenkin murtautunut Jiri Smejkal on poissa. Viime kauden Lahtelaisjoukkueen kapteenina toiminut luottopakki Joonas Jalvanti on poissa. Lambert, Saarinen, Kousa. Lista jatkuu. 

Pussinokkien rivit ovat harventuneet kesän aikana merkittävästi, eikä ainakaan pelaajamateriaali anna oikeastaan minkäänlaisia edellytyksiä taistella pudotuspelipaikasta ensikaudella.  

Toki kärkiosaamisesta ei Lahdessa ole puutetta. Käytännössä jokaiselle pelipaikalle löytyy Pelicansilta laittaa yksi Liigakauden tähdistökentällisehdokas. Keskikaistalta löytyy viimekauden runkosarjan pistepörssin kolmonen, Tšekkiläinen Lukas Jašek. Jašek on ehdottomasti yksi koko Euroopan parhaista keskushyökkääjistä ja hänen jatkonsa ”Lahessa” on upea asia, ei vain Pelicansin kannattajille, vaan myös koko sarjalle. Tšekkiläistä kärkiosaamista löytyy myöskin maalinsuulta, jota vartioi siviilipuolella viimevuosina paljon negatiivista huomiota kerännyt Patrick Bartošak. Bartošakia syytettiin kesällä muun muassa oman isänsä pahoinpitelystä, ja hänellä on tunnetusti ollut kuoppainen tie alkoholismista toipumisen kanssa. 

Puolustuksen helmenä säkenöi viimekaudella 14 maalia kumauttanut Teemu Eronen 

Suurin ongelmakohta Lahtelaisilla piilee pelaajamateriaalin syvyydessä. Vaikkakin Euroopan tasolle kivenkova ykkösvitja voidaan rakentaa vaikkapa Jašekin sekä todellisen taitelija Iikka Kangasniemen varaan, mutta nykykiekossa, jossa pelataan yhä vahvemmin ”TOP-ysillä”, on kärkimiesten takaakin tultava tehoja ja maaleja. Ja niitä ei tule tarpeeksi. Pussinokkien puolustukseen taas on Pelicans-valmennuksella kova urakka rakentaa kolme liigatason puolustajaparia. 

Hankintoja Lahteen on ihan numeraalisestikin lähtijöiden suhteen tehty liian vähän. Ylipäätään tuntuu siltä että Pelicans on epätoivoisesti yrittänyt hakea kärkipelaajilleen tukea muiden Liigajoukkueiden roskakoreista, ja omien nuorten pelaajien rukoillaan täyttävän kauden aikana loput aukot. 

 Myöskään päävalmentaja Tommi Niemelä valmennusryhmineen ei vakuuta. En halua tulla väärinymmärretyksi. Niemelä on mukava mies ja harvinaisen pätevä ihmisjohtaja. Se on kuitenkin huomioitava, että Pelicansin suhdanne on koko Niemelän valmennuskauden ollut laskeva. Kenties kemiat muun valmennusryhmän kanssa ovat kuluneet? Onhan esimerkiksi hänen apuvalmentajansa Jesse Welling ollut organisaatiossa huomattavasti häntä pidempään, ollut osa yhtä lahtelaisten surkeinta kautta pitkiin aikoihin (2019–20), ja joutunut muun muassa väistymään päävalmentaja paikalta juuri Niemelää varten.  

Monet asiat epäilyttävät minua Pelicansin suhteen. Joukkue on yksi ainoista kotimaisen Liigan seuroista, joka on heikentynyt huomattavasti viimekaudesta. Rosteri on täynnä aukkoja, eikä kourallinen kärkiyksilöitä pelasta pussinokkia siltä tosiasialta ettei lahdessa tulla ensikaudella pelaamaan pudotuspelejä. 

 

Ennustukset: 

 

-Joni Ikonen tulee rikkomaan 15. maalin rajapyykin. 

-Iikka Kangasniemi tulee tekemään uransa piste-ennätyksen. 

-Pelicans tulee ensikaudella olemaan yksi eniten maaleja päästänyt joukkue koko sarjassa. 

  

 

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000008882848.html 

https://www.iltalehti.fi/smliiga/a/211ec945-76eb-49cc-b72e-2ec26bc5fdf9 

 

 Teksti: Miika Toivonen

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *