Runkosarjan sija 14 – Kuopion KalPa

Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Matej Machovsky (Tšekki)          – Eero Kilpeläinen (lopettaa)
+ Ville Ruotsalainen (Kärpät u20)  – Connor LaCouvee (Tšekki)
+ Colby Sissons (Allsvenskan)       – Gabe Bast (Iso-Britannia)
+ Mark Simpson (AHL)                    – Tom Grönblom (Mestis)
+ Max Görtz (DEL)                           – Roope Laavainen (Allsvenskan)
                                                            – Kim Nousiainen (NHL)
                                                            – Nikita Pivtsakin (KHL)
                                                            – Matti Järvinen (HPK)
                                                            – Henri Knuutinen (Mestis)
                                                            – Miikka Pitkänen (Jukurit) 

 

 

Jos Vaasan Sport oli ennakkosuosikki Liigan jumbosijalle, on Kuopion KalPa kenties varteenotettavin kirittäjä.  

Kun ulkomaalaispelaajien joukkopako KHL:stä realisoitui kesän siirtomarkkinoilla, oli KalPa ainoiden Liigaseurojen joukossa, jotka joutuivat toden teolla nuolemaan näppejään. Kun lähes kaikki muut Liigajoukkueet ovat kesän yli kyenneet vahvistamaan joukkuettaan viime kaudesta, Kuopiosta on ovi käynyt lähinnä väärään suuntaan. KalPa on myöskin ainoita Liigajoukkueita, jotka ovat menettäneet avainpelaajiaan muihin kilpaileviin Liigaseuroihin Venäjältä tulevasta laadukkaiden pelaajien tulvasta huolimatta. 

Aloitetaan sarjan toiseksi viimeisen runkosarjasijan perustelu mielestäni KalPan yksinomaan suurimmasta riippakivestä. Päävalmentaja Tommi Miettinen aloittaa viimeisen kautensa Kuopiolaisten peräsimessä, ja eväät on syöty. Miettisen aika KalPan peräsimessä on ollut viimeisen kahden kauden ajan laskusuhdanteinen. Alun alkujaan tuoreena ja KalPa henkisenä tulokaspäävalmentajana pidetty ”Toma” on vajonnut vaihtoaitiossa tarpeettomasti huutavaksi ja lehdistötilaisuuksissa vastuuta pakoilevaksi omien kannattajiensa sylkykupiksi. Joukkueen laatuun nähden surkea viimekausi näytti myös sen, ettei hänen antinsa pelillisesti ole enää tarvittavalla tasolla. 

Maalinteko tulee ensikaudella olemaan KalPan suurin pelillinen ongelma, eikä ilmiö ole uusi. Maalinteon rintamalla Kuopiossa on pelattu nihkeää kiekkoa jo useita vuosia. Tällä kaudella ongelma tulee näyttäytymään yhä entistä vahvemmin. Kalakukkojen hyökkäyspään vastuusta suuren osan tulevat kantamaan 33-vuotta täyttävä Jaakko Rissanen, ja 36-vuotta täyttävä Tuomas Kiiskinen. Tästä kaksikosta varsinkin Rissanen esitti viimekaudella ajoittain hyvinkin haluttomia ja säälittäviä otteita, eikä nähtävästi nauttinut ajastaan Kuopiossa. 

Kuopiolaisten hankinnat ovat olleet vähäisiä ja mitään sanomattomia. KalPan nykyistä suuntaa kuvastaa mielestäni hyvin koko aikaisemman uransa Pohjois-Amerikan farmiliigoissa pelannut Mark Simpson, jota on luonnehdittu hampaattomaksi ”luunmurskaaja-kanadalaiseksi”. Todellinen Mr. Beginning. Kipeästi kaivattua tulivoimaa tuomaan on Kuopioon raahattu 30-vuotta täyttävä ruotsalaishyökkääjä Max Görtz, jonka eurooppalainen ura on ollut pisteiden valossa laskusuhdanteessa jo puoli vuosikymmentä. 

Valoisakin puoli löytyy. Viimekaudella puolustajista kolmanneksi eniten (13) runkosarjamaaleja iskenyt, maajoukkueenkin ovia kolkutellut puolustaja Lasse Lappalainen jatkaa Kuopiossa. Samoin KalPan joukkueessa on muutamia potentiaaliansa esittäneitä nuoria KalPan omia kasvatteja, joilla on hyvät edellytykset ottaa suurempaa roolia ensikauden pelaajamateriaaliltaan heikentyneessä joukkueessa. Heistä esimerkkeinä viimekaudella 15. maalillaan joukkueen sisäisen maalipörssin voittanut Aleksi Klemetti, sekä viimekaudella piste-ennätyksensä (12+23=35) tehnyt Aapeli Räsänen. 

Kokonaiskuvassa en kuitenkaan Kuopiossa odottaisi tältä kaudelta mitään. Näen että KalPan kausi pudotuspelitaistelun osalta tulee olemaan ohi jo kenties maajoukkue tauolle mentäessä. Joukkueessa on potentiaalia parempaankin, ja mikäli luottaisin joukkueen valmennukseen enemmän, pitäisin Kuopiossa pudotuspelien pelaamista keväällä mahdollisena. Asia on kuitenkin niin että uskon Miettisen eväiden olevan syödyt, ja kilpailun kovennuttua koko sarjassa en usko KalPalla riittävän paljoa jos yhtään parempaan. 

 

Ennustukset: 

 

-KalPa tulee vaihtamaan kauden aikana päävalmentajaa. 

-Tuomas Kiiskinen tulee olemaan joukkueen paras maalintekijä. 

-Mark Simpson tulee olemaan sarjan jäähypörssin TOP-3. 

 

 

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

https://yle.fi/urheilu/3-12343566 

 

Teksti: Miika Toivonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *