Tie pienestä tytöstä Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi

Michelle Obama: Minun tarinani. Otava. 2018. Englanninkielinen alkuteos Becoming. Suomentanut Ilkka Rekiaro


Michelle Obama
tuo julki tarinansa pienestä chicagolaisesta tytöstä ensimmäiseksi tummaihoiseksi presidentin vaimoksi kirjassaan Minun tarinani. 500-sivuinen kasvutarina on koukuttava ja ajatuksia herättävä malliesimerkki siitä, kuinka kovalla työllä ja tahdonvoimalla pystyy nousemaan huonoistakin oloista ja saavuttamaan tavoitteitaan.

Michelle on aina ollut vaikuttajapersoona. Jo pienenä hän sanoi vastaan tädilleen, joka opetti häntä soittamaan pianoa, ja osoitti tavoittelevansa korkealle opettelemalla itse vaikeampia kappaleita. Tummaihoisena lapsena Chicagon South Sidessa Michelle koki epätasa-arvoista kohtelua, mutta tämän vastapainona hänellä oli rakastava perhe tukena. Vuosien kuluessa Michellestä kasvoi hyvän koulutuksen ja tuen avulla vaikuttaja, joka todellakin jätti jälkensä Yhdysvaltojen historiaan.

Michelle kertoo kirjassaan aidosti ja lämmöllä lapsuutensa, nuoruutensa ja aikuisuutensa onnistumisista, haasteista ja kommelluksista. Michellen kasvutarina on pääosassa, ja kirjassa viitataan vain vähän Yhdysvaltojen politiikkaan. Michelle myös kertoo, että hän itse ei edes haaveile politiikkaan osallistumisesta. Kuitenkin sattumalta juuri politiikan kautta Michelle tapasi tulevan puolisonsa, Barack Obaman.

Michellen ja Barackin rakkaustarina heidän nuoruusvuosinaan on kuin suoraan jostain rakkauselokuvasta, ja välillä piti lukiessa itseä muistuttaa, että tämä on oikeasti tapahtunut. Kun Barack nousi Yhdysvaltojen presidentiksi ja Michellestä tuli First Lady, Michelle päätti käyttää tilanteen höydyksi ja vaikuttaa erityisesti lasten ravinnon ja liikunnan laatuun sekä tyttöjen koulutukseen.

Minun tarinaani on suositeltu paljon, ja voin sanoa, että kirja oli kaikkien suositusten arvoinen. Tykkäsin kirjasta todella paljon. Kirjaa lukiessa tuntui ihan siltä, kuin Michelle olisi itse puhumassa nenäni edessä minulle elämästään. Michellen matkassa itketään ja nauretaan, ollaan vihaisia ja onnellisia. Michellen tarina inspiroi tekemään töitä tavoitteidensa eteen haasteista huolimatta. Kasvutarinallaan Michelle kannustaa kaikkia etsimään oman polkunsa ja kulkemaan sitä pitkin.

Teksti: Noora Kanto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *