Totuus vai tehtävä – pelkkä totuus

Maria Veitola tunnetaan ihmisenä, joka uskaltaa olla rohkeasti erilainen ja täysin oma itsensä. Hän on haastattelija, joka uskaltaa ja kehtaa kysyä ne kysymykset joita muut eivät uskalla. Arvostan Mariaa toimittajana, haastattelijana ja sosiaalisen median vaikuttajana.

Marian itsensä kirjoittama kirja Toisinpäin (2019) kääntää nimensä mukaisesti normaalin asetelman ympäri. Tässä kirjassa Veitola ei kysy vaan vastaa. Kirjaan on koottu täysin tavallisten ihmisten esittämistä kysymyksistä elämästä, politiikasta, kuolemasta, ulkonäköpaineista, mielenterveydestä ja rahasta. Kysmykset ovat todella erilaisia ja niitä on laidasta laitaan. Veitola vastaa kaikkiin rehellisen oloisesti, suoraan ja ottaen kantaa vaikeisiinkin asioihin.

Kirja koostuu seitsemästä luvusta, jotka kaikki käsittelevät jotakin eri teemaa tai aihekokonaisuutta. Lempilukuni kirjasta on seitsemän, jossa ikäännytään, valehdellaan ja kuunellaan musiikkia. Se luki sai minut ajattelemaan ja siinä oli eniten kosketuspintaa.

Kirja muistuttaa elämänkertaa, mutta ei se sitä täysin ole. Mieleeni tuli ystäväkirjat, joita minullakin oli lapsena. Kirjassa oli kysymyksiä ja niihin vastattiin. Sai kysyä mitä vaan. Parasta tässä kirjassa on se, että lukeminen ei tuntenut lukemiselta. Tuntui, että jollain tasolla jutteli Veitolan kanssa ja sai tutustua häneen. Vaikka tyhmiä kysymyksiä ei ole niin tylsiä kysymyksiä on. Kirjassa muun muassa kysyttiin millainen ruuanlaittaja Veitola on. Ihan ok kysymys, mutta mielenkiintoisimpia kysymyksiä mielestäni ovat, mitä Veitola ajattelee “nuoren naisen” roolista ja miten murtaa se, tai miten avoimesti hän vastaa mielenterveyttä koskeviin kysymyksiin.

Lukemisen aikana tunteeni vaihtelivat hillittömästä naurusta itkuun, vihaan ja hämmenykseen. Jotkin kysymykset ja vastaukset eivät kiinnostaneet minua lainkaan, joissain olisin halunnut esittää tarkentavia lisäkysmyksiä ja haastaa Veitolaa omilla ajatuksillani.

Tiivistettynä tämä kirja on ajatuksia ja monenlaisia tunteita herättävä. Niin kuin Mariakin, minäkin olen kiinnostunut ihmisistä ja siitä, miksi he ovat sellaisia kuin he ovat. Tämän kirjan avulla sain tutusta ainakin pintapuolisesti Maria Veitolaan.

Teksti: Alisa Tapio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *