Kahden tulen välissä

Mitä olisi tapahtunut, jos Venäjän ykkösmieheksi olisi vaihtunut Putinin tilalle häntäkin arvaamattomampi ja aggressiivisempi johtaja? Tätä maailmaa lähtee tutkimaan kirjailija Ilkka Remes teoksessaan Kiirastuli (2016), eikä vaihtoehtoinen todellisuus osoittaudu Suomelle hyväksi.

Venäjän uusi valtionjohto on alkanut aktiivisesti vaikuttamaan rajanaapureissaan moderneilla sodankäynnin aseilla. Suomeen on kohdistettu kyberiskuja, ja informaatiovaikuttamista harrastetaan kovalla otteella. Tilanne kärjistyy siihen, kun Hanko ja Ahvenanmaa miehitetään Venäjän toimesta, jolloin Suomen on pelattava historiansa suurimman siirtonsa sitten toisen maailman sodan jälkeen. Suomeen saapuu näyttävästi suuri määrä amerikkalaista kalustoa ja miehitystä – yhteistyötä Pentagonin kanssa oli tehty jo vuosia salassa. Suomen ja Nato-jäsenyyden välissä on enää vain kansanäänestys. Suomen kansa on nyt muuttunut rintamaksi, johon pyritään vaikuttamaan mitä radikaalimmin keinoin.

Kiirastulen yleisiä teemoja ovat maahanmuutto, informaatiovaikuttaminen sekä tietenkin suurvaltataistelu ja Suomen asema puun ja kuoren välissä. Remes tuo esille sosiaalisen median vaarallisuuden. Kokonaisen kansakunnan asenteita ja mielipiteitä voidaan manipuloida somen avulla, ja sen tehokkuus voi olla valtava.

Kirja on hyvin suorasanaista eikä turhalle kuvailulle ole aikaa. Remeksen Kiirastuli on aitoa toimintaa ja hyvin helppoa luettavaa. Teos on viihteellistä eikä mitään silmiä avaavia kokemuksia kannata odottaa. Tämä ei ole sinänsä huono asia, kirja soveltuu hyvin ajanvietteeksi ja “aivot narikkaan” -tyyppiselle hetkelle. On kuitenkin mielenkiintoista uppoutua näinkin itseään lähelle olevaan dystopiseen maailmaan ja mietiskellä itsekseen, että “mitä jos”.

 

Teksti: Tomas Capiten 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *