Vuosi on taas pyörähtänyt siihen pisteeseen, että aurinkoa ei päivisin juuri näy, eikä epämääräisiltä loskakeleiltä voi välttyä. Päivät kuluvat kohti joulua, ja väsymys painaa jokaisen ihmisen niskaa. Lohtua ja piristystä yritetään hakea monista eri asioista, kuten syömisestä, erityisesti makeasta sellaisesta.
Vuosien ajan mummini on leiponut erästä kakkua, jonka ohjeen jaan nyt kanssanne. Olen itse kokeillut monia eri leivonnaisia, mutta mikään ei piristä yhtä paljon talven pimeimpinä hetkinä kuin taatelikakku.
Taatelikakku
Ainekset:
1 paketti taateleita (kivettömiä)
3 dl vettä
200 g voita
2 kpl munia
3 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
- Jos kakun tekee gluteenittomista jauhoista, riippuen jauhoista kannattaa jauhojen määrä hieman lisätä ja pistää sekaan psylliumia
Kuorrute:
Tomusokeria
vettä
nonparelleja
- Sellaisessa suhteessa, että saat niistä notkeaa kuorrutetta
Sitten itse asiaan eli leipomiseen.
Aloita pilkkomalla taatelit mahdollisimman pieniksi palasiksi ja lisää kattilaan.
Keitä taatelit kattilassa veden ja sokerin kanssa. Tämän jälkeen voit halutessasi vielä soseuttaa keitetyt taatelit, jos et halua, että kakussa on kokonaisia taatelin palasia. Suosittelen olemaan varovainen keittäessä taateleita, sillä kuuma sokerivesi voi kiehuessaan roiskua kattilasta.
Sekoita kuivat ainekset ja lisää mukaan sulatettu voi ja munat. Muista sekoittaa hyvin!
Tämän jälkeen sekoita keitetyt taatelit muiden ainesten kanssa. Taikinasta pitäisi tullaan juoksevaa ja vaaleanruskeaa.
Voitele vuoka ja kaada seos vuokaan.
Paista 175–190°C noin tunnin ajan, kunnes kakku on kypsä.
Tämän jälkeen anna kakun jäähtyä hetki.
Jos haluat koristella kakkua tee tomusokerista ja vedestä sekoitus, jolla kuorrutat kakun, päälle voi laittaa halutessaan nonparelleja. Jos kuitenkin kakku menee pakkaseen ei kuorrutetta kannata vielä valmistaa. Kakku paranee vanhetessaan.
Herkullisia hetkiä!
Teksti ja kuva: Wilma Reinikainen