Tee loma itsellesi

Lukiolaisille lomat tuntuvat olevan enää vain mahdollisuus tehdä kaikkea sitä, mikä ei liity kouluun, kun muuten siihen ei ole välttämättä mahdollisuutta. Siksi onkin todella tärkeää, että lukion kautta tarjotaan niin sanotusti kevyempää toimintaa, kuten tapahtumia ja harrastuksia. Opiskelujen muuttuessa vaativimmiksi aktiviteettien ja vapaa-ajan täytyy suorastaan sulautua yhteen opiskelun kanssa. 

Tietysti on niitä tapauksia, jotka eivät tunne tilannettaan tällaiseksi, mutta olen lähes varma että useiden muiden opiskelijoiden mielessä on käynyt samanlaisia ajatuksia. Ajan haluaisi riittävän kaikelle ja, jos elämässä karsii jostain, niin se on usein jotain muuta kuin opiskelu.

Median mukaan lukiolaiset ovat vuosi vuodelta stressaantuneempia ja uupuneempia. Tässä tilanteessa on hyvä huomioida loman tärkeys. Jotta seuraavankin lukuvuoden jaksaa painaa loppuun asti, täytyy antaa tilaa muullekin kuin koululle. Niin tietää tehneensä jotain muutakin elämällään kuin opiskelleensa. Opiskelu ja opiskelumenestys ei määritä meitä loppujen lopuksi ihmisinä, vaan se on vain yksi elämän monen monista osa-alueista.

Totta kai meillä toisen vuoden opiskelijoilla siintää syksyn ylioppilaskokeet jo horisontissa, mutta niidenkin ajattelun suhteen kannattaa ottaa tauko. Jos haluaa aloittaa lukemisen jo kesän alussa niin muista ainakin nauttia kesästä täysin siemauksin kaikissa väleissä, kun ehdit. Yo-kokeita varten on rakennettu pohjaa jo koko lukion ajan. Kyse ei siis ole vain yhdestä lukujaksosta. Joillekin tämä fakta voi tuoda levollisemman mielen. Kokeisiin luvun ei edes tarvitse aina olla niin vakavaa. Kannattaa esimerkiksi kokeilla reaaliaineissa aiheeseen liittyvien romaanien lukua, kielissä kyseisellä kielellä sarjojen katsomista ja oppiaineisiin liittyvien pelien pelaamista.

Rellu on tunnettu eliittilukiona ja onkin hienoa, että mainetta pidetään yllä, mutta teidän opiskelijoiden hyvinvoinnissa menee jonkinlainen raja. On epäinhimillistä puurtaa itseään loppuun ilman, että ajattelee omia tarkoitusperiään ja tavoitteitaan. Hyvin menestyminen opiskeluissa on parasta silloin, kun on tähdännyt siihen aidosti itsensä ja kiinnostuksensa vuoksi, eikä sen takia, että joku muu on sitä halunnut tai että yleinen ilmapiiri vaatii sitä. Miksi tekisit sen, jos et tekisi sitä itsellesi, kun ei se muita millään tavoin hyödytä?

 

Teksti ja kuva: Tia-Maria Liljeroos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *