Sairaskertomuksia ja henkilödraamaa – arvostelussa suosittu Syke-sarja

Syke on suomalainen draamasarja, jonka luojana ja käsikirjoittajana toimii Petja Peltomaa, sekä Terhi Arola. Sarjaa on tuotettu vuodesta 2014 tähän vuoteen ja siitä on tehty tähän mennessä viisi tuotantokautta. Syke on perinteinen sairaalasarja – sen miljöönä toimii Helsingissä sijaitseva traumapoli ja suurin osa tapahtumista pohjautuu sairaustapauksiin. Pääosissa toimii neljä sairaanhoitajaa, joita näyttelevät Lena Meriläinen, Tiina Lymi, Leena Pöysti ja Iina Kuustonen.

Sarja on saanut selkeästi viitteitä amerikkalaisesta sairaaladraamasta Greyn Anatomiasta. Samoin kuin Greyn Anatomiassa, Sykkeessäkin esiintyy sairaustapausten ja leikkausten lisäksi myös henkilöiden välistä draamaa, vaikkakin ei välttämättä yhtä suurella skaalalla. Tapahtumien lisäksi samankaltaisuuksia on miljöissä – sairaalan lisäksi molemmissa sarjoissa toisena miljöönä toimii paikallinen baari, jonne työntekijät tykkäävät kokoontua vapaa-ajallaan. Toinen asia, mikä erottaa Sykkeen Greyn Anatomiasta on se, että Sykkeessä ei avata henkilöiden henkilökohtaista elämää yhtä paljon – Greyn Anatomiassa miljöönä toimivat usein henkilöiden kodit, kun taas Sykkeessä henkilöiden koteja näytetään vain harvoin.

Näyttelijät ovat omaksuneet hyvin sairaala- ja lääkekäsitteet, ja heistä sai ulkoapäin todella asiantuntevan kuvan. Näyttelijät ovatkin käyneet perehdytyskurssin, jossa heille on opetettu lääketieteellisiä käsitteitä, instrumenttien ja potilaiden oikeanlaista käsittelyä.

Miljöö on rakennettu erittäin todenmukaisesti. Sairaalan aula, huoneet ja leikkaussalit on rakennettu erittäin hienosti saaden tilat näyttämään oikeilta sairaalan tiloilta. Myös väritys tehostaa todellisuuden tunnetta, sillä väreinä toimiivat kliiniset ja puhtaat värit, kuten sininen ja valkoinen, joita sairaaloissa yleensä on. Todenmukaisuuden tunnetta vahvistavat myös sairaalan taustahäly – kuulutukset yms.

Sykkeessä kuvaus ei ole aina tasaista, vaan kamera heiluu ja tärisee paikoittain. Tällaisissa tilanteissa katsojalle tulee sellainen olo, että olisi itsekin tilanteessa mukana, millä korostetaan tunteita ja jännitystä.

Sarjassa esiintyy vahvasti sukupuolijakauma. Tämä ilmenee vahvasti siinä, että kaikki sarjassa kuvatut sairaanhoitajat ovat naisia yhtä poikkeusta huolimatta. Sama ilmiö esiintyy myös kääntäessä tilanteen toisin päin, sillä kaikki lääkärit ovat miehiä yhtä poikkeusta huolimatta. Sukupuolijakauma kuitenkin omalla tavalla kumoutuu, sillä ylilääkäri on nainen. Sarja halunneekin tietoisesti tuoda sukupuolijakauman esille ja ottaa tällä toiminnalla toisaalta kantaa ja näyttää, että nainenkin voi tähdätä korkealle ja olla johtajan asemassa.

Syke on hyvä sarja  – siinä sekoittuu sopivasti jännitystä ja draamaa. Henkilöiden sairaalan ja työpaikan ulkopuolista elämää siinä voitaisiin näyttää enemmän, jotta henkilöistä saisi syvemmän kuvan.

Teksti: Emmi Rautio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *