Rellu karisti eläkepäivät hartioilta

Työuransa jo päättämään ehtinyt Jaana Holma opetti vuoden Tampereen lyseon lukiossa. Nyt hän kertoo, mitä jäi käteen.

Savolaislähtöinen uskonnon, psykologian ja filosofian opettaja Jaana Holma oli jo ehtinyt viettää eläkepäiviään vuoden verran, kunnes sosiaalinen media meni ja muutti kaiken. Hän bongasi Silja-Liisa Parviaisen hätähuudon uskonnon opettajien Facebook-sivustolla, jossa etsittiin tuntiopettajaa Tampereen lyseon lukioon.

“Kyllä voi yksi Facebook-klikkaus olla merkityksellinen ja kauaskantoinen”, Holma naurahtaa. 

Niin mukavaa kuin eläkkeellä olikin, Holman oli omien sanojensa mukaan aika ajatella aivopolosiaan. Ne ovatkin kuluneen työvuoden aikana saaneet hyvää uutta buustia.

“Lisäksi rakastan nuoria. Heidän kanssaan on hienoa tehdä töitä.”

Holman viidestä lapsesta kolme asuu Tampereella, joten samalla avautui hyvä tilaisuus päästä lähemmäs heitä ja lapsenlapsia. Holman mies puolestaan jäi Lapualle pitämään taloa pystyssä. 

Elämä kantaa

Holma on alun perin kotoisin Kuopiosta. Työura eteni kymmenen vuoden sykleissä – ensin täysi kymppi Sonkajärven lukiossa, jonka jälkeen vuorossa olivat Kuopion lyseon lukio ja Lapuan lukio. Välissä vierähti vielä vuosi Kyrönmaan lukiossa. 

Rellu rinnastuu Holman mielessä vahvasti nimikaimaan eli Kuopion lyseon lukioon, jossa on niin ikään IB-linja.

“Molempiin tullaan kovilla keskiarvoilla ja molemmissa on tavoitteellisia opiskelijoita. Samaan hengenvetoon on todettava, että olen kyllä huolissani opiskelijoiden työmäärästä, stressistä ja ahdistuksesta. Täällä se on paljon voimakkaampaa kuin vaikka Lapuan lukiossa”, hän kertoo.

“Tulen kyllä varmasti katsomaan uutta remontoitua koulua. Ja ehkäpä tapaamme jo aiemminkin!”

Konkariope neuvookin nuoria ottamaan hieman rennommin ja luottamaan siihen, että elämä kantaa. 

“Tavoitteet ovat monilla vähän turhankin korkealla. Harrastuksistakin tulee helposti otettua liikaa suorituspaineita.”

Ilves ja Tappara jäivät mysteeriksi

Rellussa Holman on yllättänyt etenkin tapahtumien kirjo. Isossa kaupunkikoulussa riittää tapahtumia – on Erasmus-matkoja, opiskelijakunnan hallitus toimii aktiivisesti ja kaikenlaisia kivoja tempauksia riittää. 

“Opettajat antavat itsestään paljon samoin kuin opiskelijat. Positiivisena on jäänyt mieleen muun muassa koulun viimesyksyinen musikaaliprojekti.”

Oppitunnit Rellussa ovat olleet Muumimammaksikin kutsutun Holman mukaan pelkkää iloa ja riemua, yhtään liioittelematta. 

“Meillä on ollut tunneilla hirveän hyviä keskusteluja, ja joskus ne ovat äityneet lähestulkoon psykoterapeuttisiksi.”

Tampere ei ollut Holmalle ennestään tuttu Särkänniemeä lukuun ottamatta. Tammelassa asuva opettaja on kuitenkin täysin hurahtanut kaupunkikeskustaan ja sen kahviloihin. Tamperelaisuudesta on sen sijaan vaikeampi saada kiinni.

“Opettajien Ilves–Tappara-keskustelut ruokalassa ovat minulle kuin Andromedan tähtikuvion ja muun galaksin välisiä juttuja”, hän nauraa.

Ensi syksynä Holmaa odottavat taas eläkepäivät ja muun muassa Kalifornian-matka, mutta hän ei välttämättä laita vastaan pienille opettajansijaisuuksille. 

“Tulen kyllä varmasti katsomaan uutta remontoitua koulua. Ja ehkäpä tapaamme jo aiemminkin!”

Tunnetun poikansa äiti

Opiskelijat ovat kuiskutelleet Holmaan liittyen myös yhdestä asiasta, vaikkeivät olekaan asiasta kehdanneet hänelle suoraan mainita. Opettajan poika, kulttuurin ja viihteen monitoimimies Antti Holma nimittäin on tunnettu tekijä myös nuorten keskuudessa. Lähettipä herra ystävällisesti myös videoterveisensä viime talven abigaalaan. 

Sadattuhannet suomalaiset seuraavat Holman juontamaa Haluatko miljonääriksi? -ohjelmaa Neloselta. Juontajan äiti katsoo ohjelmaa eri silmin kuin kukaan muu.

“Välillä pelolla ja vavistuksella seuraan, että mitä tekstiä sieltä sattuu tulemaan äitistä tai kotioloista. Mutta joo, komia poikahan se, issäänsä tullut!”

Teksti ja kuva: Tomi Nordlund

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *