Miesten Superpesis 2023 – säälipleijjarit, uusi haastaja? Lue kausiennakko! 

Pesiskesä on jo täällä ja Miesten Superpesis pääsee pian alkamaan. Kausi aloitettiin tuttuaan tapaan jo Fuengirolassa. Tälle kaudelle miesten puolella on tapahtunut pieni muutos sarjasysteemiin, joten käydään se ensin läpi, sen jälkeen nopea katsaus ennakkoasetelmiin ja viimeisenä joukkue kerrallaan. 

Sarjasysteemi 

Miesten Superpesiksessä pelaa ensi kaudella 13 joukkuetta. Viime vuodelta Kankaanpään Maila tippui takaisin Ykköspesikseen ja tilalle nousi Alajärven Ankkurit. Pelataan kaksinkertainen sarja ja neljä lisäottelua ennalta määrättyjen joukkueiden mukaisesti. Viime vuoteen verrattuna sarjasysteemi uudistui siten, että tänä kesänä pelataan Liigasta tutut ”säälipleijjarit”. Sijalle 7 päätynyt joukkue kohtaa 10 sijoittuneen joukkueen ja 8 kohtaa 9. Paras kahdesta, runkosarjassa paremmin sijoittunut joukkue päättää aloittaako se kotona vai vieraissa. Puolivälieriin jatkavat voittajat. Puolivälierissä runkosarjan voittaja kohtaa sääleistä jatkoon päässeen, jolla oli heikoin sijoitus. Runkosarjan toinen kohtaa sen toisen sääleistä jatkoon menneen ja 3–6, 4–5 on muut parit. Välierät ja finaalit paras viidestä. Pronssiottelu tuttuun tapaan paras kolmesta. Putoamiskarsinnassa kohtaavat sarjan kaksi heikointa, jotka pelaavat paras viidestä. Häviäjä putoaa Ykköspesikseen ja voittaja jatkaa karsintoihin Ykköspesiksen joukkuetta vastaan. Kaikissa sarjoissa kotietu runkosarjassa paremmin sijoittuneella. 

Ennakkoasetelmat 

Tuttu viisikko kamppailee tänäkin vuonna mestaruudesta, vahvimpana ehdokkaana tästä joukosta on puolustava mestari Vimpelin Veto. Muut ovat Sotkamon Jymy, Kouvolan Pallonlyöjät, Manse PP, Tampereelta ja Joensuun Maila. Viime vuoden yllättäjä Hyvinkään Tahko on tänäkin vuonna vahva, mutta uusi haastaja on myös nousemassa, kun Oulun seudulla vähempään huomioon jäänyt Kempeleen Kiri on vahvistunut lisää. Putoamista vastaan taistelevat Alajärven Ankkureiden lisäksi ainakin Koskenkorvan Urheilijat ja Pattijoen Urheilijat Raahesta. 


13. Alajärven Ankkurit 

Sarjajumboksi veikkaan Alajärven Ankkureita. Alajärvi ei tehnyt mitään mahtihankintoja nousemisen jälkeen. Sasu Iivarinen palasi Imatralta ja lukkariksi hankittiin Elmeri Iivonen Loimaalta. Joukkue koostuu melkein yksinomaan Alajärven omista kasvateista, joka voi olla hyvä asia tai huono asia. Hyvä asia siksi, koska joukkue on pelannut yhdessä kauan ja pelaajat tuntevat toisensa hyvin. Huono asia taas siksi, koska taso Superpesiksessä on eri kuin Ykköspesiksessä. 

Arvio: Huolimatta siitä, että joukkue ei vahvistunut merkittävästi tälle kaudelle, niin mahdollisuudet sarjapaikan säilyttämiselle on silti olemassa juuri sen takia, että pelaajat ovat pelanneet niin kauan yhdessä. Sijat 12–13

 


12. Pattijoen Urheilijat, Raahe 

Viimeistä edelliselle sijalle veikkaan Raahea. Joukkue vältti pudotuskarsinnat viime vuonna täpärästi. Tänä vuonna ei välttämättä päästä niin helpolla. Joukkue menetti kokeneen Paavo Pellon Kiteelle ja toinen kokenut pelaaja Simo Rahunen lopetti. Pelinjohtajana jatkaa Perttu Westersund, joka osoitti viime vuonna olevansa hyvä pelinjohtaja. Pattijoki lainaa Sotkamosta Antti Kiiskistä, joka on kova vahvistus. Toinen vahvistus on Ville Veittikoski, joka saapui Koskenkorvalta. Myös omia lupaavia junioreita, kuten Miika Mäkelää ja Antti Karjanluotoa pitää peluuttaa isommissa rooleissa kuin viime vuonna. Viime vuonna lukkarina läpimurtonsa tehnyt Topi Still jatkaa myös, joka on tärkeä asia. Keskikorin lyöjäjokeri Juuso Keski-Koukari jatkaa myös, joka on myös tärkeä asia.  

Arvio: Sarjapaikan säilyttäminen ei ole mahdottomuus, mutta putoamiskarsintoihin joutuminen ei ole poissuljettua, jos kaikki ei toimi. Sijat 12–13 


 


11. Koskenkorvan Urheilijat 

Sijalle yksitoista veikkaan Koskenkorvaa. Joukkue säilytty viime vuonna sarjapaikkansa voittamalla ensin KaMan ja sen jälkeen Haminan pudotuskarsinnoissa. Tälle kaudelle joukkue uudistui merkittävästi. Peräti kahdeksan pelaajaa viime kauden joukkueesta ei jatka. Merkittävimpänä kokenut Veli-Pekka Yli-Hirvelä sekä kaikkien aikojen lyöjätilaston johtaja Jere Dahlström. Myös etenijä Otto Kauppisen menetys Kiteelle oli tuntuva. Myös pelinjohtaja vaihtui Mikko Vainionpäästä kokeneeseen Antti Kuusistoon. Tilalle hankittiin kuusi pelaajaa, merkittävimmät ovat Sotkamosta lainatut Niko Tuikka ja Aleksanteri Huotari, Kankaanpäästä tullut, mutta Vimpelissä juniorivuosina pelannut Antti Kortteenperä ja kokenut jokeri Marko Pelkonen. Tampereella Suomen mestaruuden voittanut Tuomas Tuohisaari jatkaa, joka on iso asia joukkueelle. Viime kauden sivussa ollut Juho Hakomäki on viimein tervehtynyt, joten hänen korvaajaa Lauri Vuolloa ei käytännössä tarvita, mutta hän on myös erinomainen lukkari, joka luo mielenkiintoisen tilanteen ensi kesälle, koska kahdella lukkarilla pelaaminen ei ole historiallisesti koskaan toiminut hyvin. 

Arvio: Sarjapaikan säilyttäminen ei pitäisi olla vaikeaa, säälipleijjareihin pääsemisestä voi myös unelmoida, mutta ei ole kovinkaan realistista. Sijat 10–13 


10. Imatran Palloveikot  

Viimeiseksi säälipleijjarijoukkueeksi veikkaan Imatran Palloveikkoja. Joukkue ei ollut viime kaudella niin kaukana pudotuspelipaikasta ja kaksi vuotta sitten yhden lyönnin päässä välieräpaikasta lopulta mestaruuden voittanutta Manse PP vastaan. Tälle kaudelle joukkue menetti kaksi kovan luokan pelaajaa, kun kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen lopetti uransa ja Konsta Hyötyläinen vaihtoi Manseen. Hankinnoista merkittävimmät ovat Ville-Veikko Olli ja Tommi Piirainen, vaikkakin hän on aina vähän kysymysmerkki. Muut hankinnat ovat Ykköspesiksessä loistaneita, mutta eivät vielä Superpesiksissä täysin tasoansa todistaneita.  

Arvio: Jos kaikki palaset loksahtavat paikoilleen, niin säälipleijjaripaikan pitäisi olla varma, mutta kuinka pitkälle on se kysymys. Sijat 9–12 9. Jymyjussit, Seinäjoki 

Toiseksi säälipleijjareihin joutuvaksi joukkueeksi veikkaan Jymyjusseja. Seinäjoella on kulisseissa kaikenlaista menossa, mutta ei keskitytä siihen tässä artikkelissa. Lähtijöitä oli vain kaksi, Tero Tyynelä Seinäjoen Mailajusseihin ja lukkari Joona Lehtinen Kiteelle. Tilalle sen sijaan hankittiin useita Oulun Lipon pelaajia, kun joukkue enemmän tai vähemmän hajosi kauden jälkeen. Lukkariksi hankittiin Miika Keski-Petäjä, etukentälle Tino Alaspää ja lupaava lyöjäjokeri Aapo Hiltunen. Viime kaudella tärkeässä roolissa juoksuja lyönyt Markus Hallasuo jatkaa. Koska Seinäjoen Mailajussit pelaavat Ykköspesistä, niin kaksoisedustussopimus takaa sen, että poissaolot eivät tunnu niin pahasti. 

Arvio: Vaikeuksista huolimatta on saatu hyvä joukkue jalkeille, joka taistelee jopa suorasta puolivälieräpaikasta. Sijat 8–11 8. Kiteen Pallo -90 

Kolmanneksi säälipleijjarijoukkueeksi sijalle kahdeksan Kiteetä. Viime kaudella joukkue haastoi puolivälierissä tosissaan Vimpelin Vetoa, lopulta se kuitenkin putosi puolivälierissä ja Vimpelin Veto marssi mestaruuteen asti. Täksi kaudeksi joukkue menetti kolme kovan luokan pelaajaa, kun Elmeri Purmonen ja Hannes Pekkinen siirtyivät Sotkamoon, sen lisäksi seuralegenda Sami Partanen siirtyi valmennuspuolelle. Neljäs lähtijä oli Hyvinkäälle lähtenyt lukkari Jesse Lehtinen. Kitee hankki Purmosen tilalle Otto Kauppisen Koskenkorvalta, joka ei kuitenkaan ole yhtä hyvä. Joona Eskelinen hankittiin lukkariksi Jymyjusseista. Kokenut Paavo Pelto saapui Raahesta. Jiri Pippolan ja Samu-Kalle Varosen jatkosopimukset ovat tärkeitä, koska Hannes Pekkisen lähdön jälkeen kotiutusvoimaa puuttuu. 

Arvio: Ei ole viime vuoden veroinen joukkue, mutta suora pudotuspelipaikka on varmasti saavutettavissa, mutta ei pidemmälle. Sijat 8–10  7. Hyvinkään Tahko 

Viimeiseksi säälipleijjareihin joutuvaksi joukkueeksi, sijalle seitsemän veikkaan Hyvinkään Tahkoa. Viime vuonna Hyvinkää pudotti sensaatiomaisesti Kouvolan jo puolivälierissä, mutta putosi välierissä Manse PP vastaan ja hävisi pronssiottelun Joensuun Mailalle. Tälle kaudelle joukkue menetti viime vuonna isossa roolissa pelanneen Jere Vikströmin ja Miikka Matikka vaihtoi Ykköspesistä pelaavaan Jyväskylän Kiriin. Vikströmin tilalle hankittiin Jesse Eskelinen Kiteeltä ja Riku Niemi tuli Sotkamosta. Tahkon vahvuus on ehdottomasti kotiutuspuolella, kun neljä viime kauden eniten juoksuja lyöneistä pelaajista jatkaa, lyöjäjokerit Juha Niemi ja Juha Korhonen sekä numerolla lyövät Valentin Ikonen ja Santtu Patova. 

Arvio: Puolivälieriin heittämällä, mutta toistuuko viime vuoden sensaatio, se on toinen kysymys. Sijat 5–8  6. Kempeleen Kiri 

Viimeisen suoran puolivälierän paikan saajaksi, sijalle kuusi veikkaan Kempeleen Kiriä. Viime vuonna joukkue saavutti seurahistorian ensimmäisen pudotuspelipaikan, mutta siellä kävi köpelösti Manse PP vastaan. Täksi kaudeksi joukkue teki kovan luokan kaappauksen, kun yksi tämän hetken parhaista pelaajista, Tuomas Jussila siirtyi Kempeleeseen. Hän voitti viime kaudella hopeaa Mansen paidassa. Ossi Meriläisen hankinta Kouvolasta on myös kova. Kun viime vuoden joukkueen tärkeimmät pelaajat, kaikkien aikojen etenijäkuningas Sami Haapakoski, kokenut Onni Määttä, Korhoset Matti ja Antti jatkavat, niin Kempeleellä on kova ja monipuolinen joukkue kasassa. 

Arvio: Puolivälieriin helposti, pidemmällekin on materiaalin puolesta mahdollista mennä. Sijat 5–8  5. Sijalle viisi veikkaan Kouvolan Pallonlyöjiä. Viime vuonna tavallisesta poiketen jo puolivälierissä pudonnut joukkue heikentyi tälle kaudelle huomattavasti. Superin paras lukkari Janne Kivipelto lopetti, korkeasta pomppulyönnistä tunnettu Juho Hacklin ja monipuolinen Iiro Nokkala lähtivät Joensuuhun ja Ossi Meriläinen Kempeleeseen. Lisää huonoja uutisia tuli hetki ennen kauden alkua, kun ilmoitettiin, että lukkariksi kaavailtu Elias Pitkänen joutuu jättämään kauden välistä, koska hänen käsivammansa vaatii leikkausta ja kesä menee siten toipuessa. Hänen paikkansa ottaa Kouvolan varalukkari Aleksi Vainio. Toinen hankinta tälle kaudelle lyöjäjokeri Patrik Wahlstein, joka on kuitenkin ailahdellut viime vuosina, osin loukkaantumisten takia. Matti Latvala on siis joukkueen yksi harvoista kotiuttajista, mutta hän on siinä hommassa erittäin hyvä. Sen lisäksi junioreista lahjakkaimmat ovat saamassa isompaa roolia kesällä, heihin kuuluu mm. Aapo Kinnunen, Eemeli Laine ja Miki Likander. 

Arvio: Materiaalin puolesta ei asiaa puolivälieristä eteenpäin, mutta ei olisi ensimmäinen kerta, kun Kouvola taistelee todennäköisyyksiä vastaan. Sijat 4–7 


 


4. Joensuun Maila 

Sijalle neljä veikkaan Joensuun Mailaa. Viime vuoden pronssimitalistia, joka pudotti sensaatiomaisesti Sotkamon ja päästi siinä sarjassa vain kolme juoksua, eikä heillä ollut edes kotietua. Sen jälkeen tuleva mestari Vimpelin Veto osoittautui kuitenkin liian kovaksi palaksi. Pronssiottelussa kaatui Hyvinkää. Tälle vuodelle joukkue teki kolme kovaa hankintaa. Viime vuoden etenijäkuningas, Joni Rytkönen tuli Sotkamosta. Vaihtaja Juho Hacklin ja monipuolinen Iiro Nokkala saapuivat Kouvolasta. Viime vuonna yhdeksi sarjan parhaimmiksi lukkareiksi kehittynyt Ville Väliaho jatkaa, samoin kuin sarjan paras etukenttäpelaaja Iiro Kuosa. Tärkeässä roolissa toimineet Konstat Kettunen ja Piiroinen jatkavat myös. Juho Toivola jatkaa lyöjäjokerina, joka on tärkeä asia, koska hän löi viime kaudella ison osan Joensuun juoksuista. 

Arvio: Puolivälieriin ainakin, niistä eteenpäin on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Sijat 2–6 
3. Manse PP, Tampere 

Sijalle kolme veikkaan Manse PP. Viime vuoden hopeamitalisteja. Joukkue kaatoi Kempeleen Kirin puolivälierissä ja välierissä kaatui Hyvinkään Tahko. Finaaleissa Manse oli kuitenkin vastaantulija Vimpelille. Tälle kaudelle joukkue menetti yhden parhaimmista pelaajista tällä hetkellä. Tuomas Jussila lähti Kempeleeseen. Sen lisäksi siinä, missä sijoille 1–6 ennustetuilla joukkueilla on tuttu pelinjohtaja, joka on tuttu pelaajille ja useita vuosia johtanut peliä siinä joukkueessa, niin Manse PP sai uuden pelinjohtajan syksyllä, kun Juhani Lehtimäki ei jatka hänen tilalle otettiin lajilegenda Toni Kohonen. Paitsi, että hänelle näytettiin ovea vasta neljän kuukauden jälkeen, vain kahden harkkapelin jälkeen. Tilalle hankittiin toinen sotkamolainen, Jani Komulainen, joka on voittanut Suomen mestaruuden pelaajana 12 kertaa, mutta myös pelinjohtajana. Uusina pelaajina joukkueeseen liittyi Konsta Hyötyläinen Imatralta, minun vanha pelikaveri(tavallaan) Tino Heikkilä nostettiin edustuksen rinkiin ja Severi Piispanen palasi takaisin. Mansen heikkous tulee siis tänäkin vuonna olemaan kotiuttajien puute, kun ainoana lyöjäjokerina jatkaa Perttu Ruuska, vaikka hän olikin pesäpallon ihmepojaksi tituleerattu, niin hänen tueksi asettaa vain Juha Puhtimäki ja Henri Puputti. 

Arvio: Välierät kutsuvat, mutta viime vuoden hopea ei todennäköisesti kirkastu. Sijat 1–5  2. Sijalle kaksi veikkaan Sotkamon Jymyä. Viime vuonna se putosi jo puolivälierissä Joensuuta vastaan, mutta tälle vuodelle se vahvistui merkittävästi. Kiteeltä joukkueeseen liittyi Elmeri Purmonen ja Hannes Pekkinen. Joni Rytkösen menetys Joensuuhun oli kova. Myös Riku Niemi vaihtoi Hyvinkäälle. Kuitenkin joukkueen tärkeimmät pelaajat pysyivät joukkueessa. Lukkari Aapo Komulainen ja etenijä Kalle Kuosmanen. Myöskään ikijäärä Roope Korhonen ei suostu lopettamaan. Tällä kaudelle hän saa tulitukea Hannes Pekkiseltä, toisin kuin viime kaudella, jolloin hänellä oli liian paljon vastuuta juoksujen lyömisestä ja hänen apuna ei ollut juuri ketään. Tällä kaudella Hannes Pekkisen lisäksi Sotkamolla on käytössä lyöjäjokeri, kun Lauri Rönkkö on toipunut pelikuntoon. Myös Superin paras koppari Jussi Korhonen jatkaa Sotkamossa. Mikko Kuosmanen otettiin uudeksi pelinjohtajaksi ja Jani Komulainen sai väistyä, lopulta hän päätyi Manseen. 

Arvio: Viime vuoden virheistä on todennäköisesti opittu ja tällä kaudella mahdollisuudet on jopa mestaruuteen. Sijat 1–4  1. Runkosarjan voittajaksi veikkaan hallitsevaa mestaria Vimpelin Vetoa. Viime vuonna kaatui ensin Kitee puolivälierissä, sen jälkeen Kitee välierissä ja Manse PP finaalissa. Täksi kaudeksi joukkueesta lähti ainoastaan Ville Takala. Joukkueen runko pysyi kuitenkin hyvin kasassa ja kukaan avainpelaajista ei lähtenyt. Sen lisäksi joukkue koostuu edelleen suurelta tosin omista kasvateista ja suurin osa pelaajista on vielä suhteellisen nuoria. Esimerkkeinä Aleksi Lassila, Heikkalat Juho ja Olli sekä Kortehiston veljekset. Myös kaverini Eemeli Lassilan nimen voi nostaa mukaan, vaikka hän ei vakiokokoonpanossa ole, niin lukkarilupaus, joka debytoi jo viime kaudella. Tämä kaikki lupaa hyvää myös tulevaisuuden kannalta. Kokeneemmasta kaartista lyöjäjokerit Janne Mäkelä ja Jukka-Pekka Vainionpää jatkavat. Lukkarina jatkaa Teemu Kinnunen. Suomen paras linjapelaaja Severi Lassila jatkaa myös. Joukkue on monipuolinen ja lyöntivoimaa löytyy myös paljon. 

Arvio: Kamppailee mestaruudesta tällä joukkueella. Sijat 1–3 

Kovat kärkijoukkueet, joidenka takana tulee pitkään odottanut Kempele ja Hyvinkää. Perinteinen Alajärvi palaa takaisin Superpesiskartalla, mutta kuinka kauaksi aikaa? Kaikki tämä selviää, kun kausi alkaa tänään Vimpelissä. Naisten Superpesis alkaa taas ylihuomenna, käykää lukemassa kausiennakko huomenna Toverin sivuilta.


Teksti: Joshua Hietala 20NA
Artikkelin pääkuva: Juuso Koro

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *