Ruokavinkkiä, kahvia ja ojanpohjaa – Pasi Viheraho tubettaa vaihtelevilla sisällöillä

”Kyllä mun mielestä suihkussa ja saunassa käyminen viiden vuoden välein on ihan riittävä”, sanoo Pasi Viheraho videollaan juuri suihkusta tullessaan ja kuivatellessaan itseään pyyhkeeseen. Tämä kiteyttää kuuluisan suomalaisen mediapersoona Viherahon luonteen ja syyn hänen suosiolleen.

Pasi Viheraho on vuonna 1966 Ruotsissa syntynyt, mutta nykyään Nastolassa asuva tubettaja ja radioamatööri. Hän aloitti erilaisten videoiden kuvauksen jo vuonna 2006 ja alkoi lataamaan niitä Youtubeen vuonna 2007. Tämä tekee hänestä yhden ensimmäisistä suomalaisista youtubettajista. Hän omistaa myös oman radiokanavan nimeltään Pasiradio.

Viherahon videot koostuvat pääosin spontaanisti kuvatuista arkisista tilanteista, poliittisista kannanotoista, erilaisista vinkeistä ja huumorista. Esimerkiksi yli kaksi tuntia kestävällä videollaan ”Jyväskylään Nyt” hän yksinkertaisesti ajaa autolla ja puhuu kameralle, mitä sylki suuhun tuo. ”Sote Ei Toteudu Tällä Vaalikaudella”– videollaan Viheraho taas puhuu omista poliittisista näkemyksistään muun muassa sote-uudistuksen suhteen. ”PÄRISEE”-videollaan hän kuvaa, kun hänen kaverinsa polkee Suzuki PV -mopoa käyntiin. Kanavan sisältö on siis hyvinkin vaihtelevaa.

Melkein kaikilla Viherahon videoilla on kuitenkin tyypillisiä piirteitä. Hänen videonsa ovat todella spontaaneja. Hän ei suunnittele tai käsikirjoita videoitaan etukäteen vaan ottaa kameran käteen ja alkaa kuvaamaan, kun siltä tuntuu. Tyypillistä on myös suorasanaisuus; Viheraho kertoo aina rehdisti omat mielipiteensä ja kantansa asioihin. Hän on aina oma itsensä eikä häntä kiinnosta, mitä muut hänestä ajattelevat. Häntä ei myöskään paljon kiinnosta videoiden visuaalisuus tai esteettisyys; videot eivät ole millään tasolla editoituja ja videoiden (kameran) laatu ei ole myöskään aina paras. Kirosanojen runsas käyttö on myös yksi tunnusomainen piirre hänen videoissaan.

Naurukohtauksia nuorille

Viheraholla on siis selvästi käsissään avaimet mediasuosioon. Etenkin nuorten keskuudessa Viheraho on tunnettu. Suosion syitä ovat lähinnä jo aikaisemminkin mainittu pierukiroiluhuumori yhdistettynä kärjekkäisiin ja vahvasti esitettyihin yhteiskunnallisiin mielipiteisiin. Tämänkaltaisesta tubettamisesta tekee hauskan se, että se on erittäin harvinaista ja tuntuu jopa osittain surrealistiselta elämäntyyliltä. Viherahon omin sanoin hän tubettaa sensuroimattomasti ja totuudenmukaisesti. Tämä tiettyjen kaavojen ja sääntöjen välttäminen tekee Viherahosta yhden harvoista ”aidoista tubettajista”.

Viherahon kohdeyleisöä ei ole vaikea määritellä. Katsojat koostuvat naurukohtauksia metsästävistä nuorista, jotka etsivät kavereille jakamisen arvoisia hekotuksia Youtubesta. Ei ole kuitenkaan oletettavaa, että tämä on ainoa katselukertojen lähde Viherahon kanavalle. Viherahon videoista nauttivat varmasti myös hänen arvoihinsa ja mielipiteisiinsä samaistuvat henkilöt. Esimerkiksi pitkät politiikka-aiheiset videot herättävät varmasti enemmän keskustelua iäkkäämpien katsojienkuin nuorten keskuudessa.

Viherahon videot voisivat kuitenkin olla paljon mielenkiintoisempia ja viihdyttävämpiä, jos hän joskus suunnittelisi niitä hieman etukäteen. Hänen kanavallaan on monta yli tunnin pituista videota, joissa hän kuvaa omaa naamaansa ajaessaan autoa ja puhuu niitä näitä. Tämänlaiset videot eivät ole viihdearvoltaan kovin hyviä eikä niitä todennäköisesti kukaan tosissaan kokonaan katso. Myös editointiin panostaminen tekisi videoista parempia. Jos Viheraho leikkaisi videoista “turhat” kohdat pois, ei katsojankaan tarvitsisi tuhlata aikaa kahvin keittelyn katseluun. Ronski kielenkäyttö taas esimerkiksi saattaa antaa etenkin nuorille katselijoille huonoja vaikutteita.

Jos siis haluaa naureskella suorasanaisen suomalaismiehen hölmöilylle ja ironialle, samaistua tämän kannanottoihin tai muuten vain katsella hänen arkielämäänsä niin Viherahon kanavaa voi suositella. Kannattaa kuitenkin valita katsomansa videot huolella, sillä osassa niistä ei ole minkäänlaista punaista lankaa, ja osa on pelkkää ajan hukkaa.

 

Viherahon Youtube-kanava.

 

Teksti: Eelis Moisio ja Lauri Koivuniemi 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *