Norjalainen tv-sarja kertoo nuorten elämästä ilman kaunisteluja

Suomessa ja muuallakin maailmalla suurta suosiota saavuttanut norjalainen nuorten tv-sarja Skam kertoo norjalaisnuorten elämästä kaunistelematta vaikeitakaan asioita. Tapahtumat sijoittuvat Osloon, jossa teinit käyvät lukiota ja kamppailevat teini-iän tuomien vaikeuksien kanssa. Kohtauksissa nauretaan sekä itketään ja tehdään aivan tavallisia arkipäiväisiä asioita. Sarjassa käsitellään nuorten ongelmia liittyen muun muassa seksuaalisuuteen, porukan ulkopuolelle jäämiseen ja itsensä hyväksymiseen.

Tuotantokausia on julkaistu neljä, joista jokaisessa päähenkilönä toimii eri henkilö, jonka näkökulmasta tapahtumia seurataan yhden tuotantokauden ajan. Tämä luo sarjan katseluun lisää mielenkiintoa, sillä eri henkilöhahmoihin pääsee tutustumaan paremmin heidän omalla kaudellaan. 

Luultavasti tärkeimpänä syynä suosiolle on sarjan aitous. Sarjassa kerrotaan nuorten elämästä realistisesti ja sarjaa luodessa norjalaisnuoria on haastateltu pitkäjänteisesti, jotta sarjasta on saatu mahdollisimman todenmukainen. Aitous tuo mahdollisuutta samaistua tapahtumiin ja henkilöihin, mikä vähentää yhteiskunnan luomia paineita olla täydellinen. Nuorten näyttelijöiden hyvät näyttelijäsuoritukset luovat sarjasta vieläkin samaistuttavamman ja tekevät sarjasta laadukkaamman. 

Aitous onkin usein harvinaista nuorten sarjoissa, sillä esimerkiksi amerikkalaiset nuorten arjesta kertovat sarjat ovat kaukana monen nuoren omasta elämästä. Hyvänä esimerkkinä toimii nuorten juhlimisen kuvaaminen. Amerikkalaisissa sarjoissa lukioikäiset teinit usein saattavat vaikkapa kulkea limusiineilla glamour-juhlissa, kun taas Skamissa samanikäiset nuoret kävelevät kotibileisiin halvinta viiniä juoden. Skam kertoo siis nuorten normaalista arjesta sen hyvine ja huonoine puolineen. 

 

Aitoa ja samaistuttavaa

Isona teemana sarjassa on seksuaalisuus. Nuoret miettivät paljon seksuaalisuuttaan niin yksilön kuin parisuhteenkin näkökulmasta. Sarjassa kerrotaan nuorten paineista esimerkiksi neitsyyden menettämisen suhteen. Varmasti suurimpana asiana seksuaalisuuteen liittyen sarjassa esiintyy Isakin homoseksuaalisuus.

Isak on kolmannen kauden päähenkilö ja kolmannen kauden aiheena on siis selkeästi homoseksuaalisuus ja oma seksuaalinen identiteetti. Isak on epävarma itsestään ja pelkää muiden reaktiota hänen seksuaalisesta suuntautumisestaan ja tämän vuoksi jopa aluksi peittelee sitä. Asian tullessa ilmi kaikki ottavat kuitenkin asian hyvin vastaan eikä häneen suhtauduta oudoksuen. Ainoa siis, joka kokee homoseksuaalisuuden jollakin tavalla negatiivisesti, on Isak itse. Muiden neutraali suhtautuminen kertoo nyky-yhteiskunnan suvaitsevaisuudesta ja ennen erilaisuutena pidettyjen asioiden normalisoitumisesta.

Sarja on suunnattu erityisesti nuorille helppoa samaistuttavuutta ajatellen. Mutta ovathan vanhemmat myös kokeneet teini-iän ja voivat vertailla nykymaailmaa oman nuoruuden aikansa maailmaan löytäen eroavaisuuksia tai samaistuttavaa. Sarja voi olla nuorten vanhemmille tapa ymmärtää omaa lastaan ja auttaa esimerkiksi parantamaan tai syventämään lapsen ja vanhemman välistä suhdetta.

Skam kertoo siis norjalaisnuorten elämästä aidosti ja samaistuttavasti. Sarjan rohkeus olla realistinen ottaa hyvin kantaa tämän hetkiseen kaunisteltuun some-maailmaan ja viestittää, että aitokin voi olla hyvää ja saavuttaa suosiota. Sarjan kaikki tuotantokaudet ovat katsottavissa ilmaiseksi Yle Areenassa – varoitus koukuttavuudesta!

 

Teksti: Annika Stenberg, Elina Kuure, Maria Aho, Sara Puustinen 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *