Koululaiset ja opiskelijat ympäri maailmaa olivat ilmastolakossa – nuoret vaativat vahvaa ilmastopolitiikkaa ja -tekoja

Nuorisobarometrin (2018) mukaan lähes 70 prosenttia nuorista on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Nuorista 24% kokee erittäin paljon epävarmuutta tai turvattomuutta ihmisestä johtuvan ilmastonmuutoksen takia. Vastaavasti erittäin paljon epävarmuutta tai turvattomuutta esimerkiksi maahanmuuttajien määrän lisääntymisestä kokee vain viisi prosenttia nuorista.

 

Perjantaina 15. maaliskuuta nuoret ympäri maailmaa olivat ilmastolakossa ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin innoittamana. Thunberg on asetettu ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Hän vaati Ruotsia korjaamaan päästötavoitteitaan ja jäi tämän myötä koululakkoon, joita aikoo jatkaa aina perjantaisin, kunnes Ruotsin päästötavoitteet on korjattu. Sittemmin tuhannet opiskelijat ovat ottaneet hänestä mallia ja alkaneet vaatimaan ilmastotekoja nyt, ei vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä. Thunbergiä on kuultu muun muassa ilmastokokouksessa Puolassa.

Suomen Lukiolaisten Liitto, SLL, piti nuorten ilmastolakkoilua hyvänä asiana. Myös yli 1 200 akateemisen tutkimusyhteisön jäsentä allekirjoitti opiskelijoille ja koululaisille tukikirjeen liittyen ilmastolakkoiluun. SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajusen mukaan ilmastolakkoon osallistuminen toteuttaa opetussuunnitelmaa, sillä tavoitteena on, että lukio antaa eväitä myös aktiiviseen kansalaisuuteen.

Suomessa lakkoja ja sen yhteydessä mielenilmauksia järjestettiin Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Oulussa ja monilla muilla paikkakunnilla. Toki myös Tampereella ilmastolakkoiltiin. Sorin aukiolle kokoontui aamupäivällä silmämääräisesti noin 1 000 henkilöä vaatimaan poliitikkoja tekemään vahvempaa ilmastopolitiikkaa. Kulkue lähti marssimaan kohti Keskustoria ja lakkolaiset, allekirjoittanut mukaan lukien, kokoontuivat Keskustorille kuulemaan esimerkiksi koululaisten puheita ja runoja.

 

Tampereella lakkoon osallistui arvioiden mukaan noin 1 000 henkilöä.

Tarkoituksena vaatia tekoja

Monilla oli mukanaan kylttejä, joissa vaadittiin ilmastotekoja ja radikaalia ilmastopolitiikkaa, muistutettiin ihmisiä siitä, että toista maapalloa ei ole, sekä kysyttiin muun muassa sitä, että miksi istua koulussa, jos maapalloa ei aiota pelastaa. Tampereen mielenilmauksessa kuultiin nuorten vahvoja puheenvuoroja, joissa muun muassa muistutettiin siitä, että jokaisen ihmisen on tärkeää tehdä osansa ilmaston pelastamisen suhteen. Olen itse valtavan ylpeä jokaisesta lapsesta, nuoresta, aikuisesta ja koirasta – kyllä, siellä oli koiriakin mukana – jotka olivat mukana kansainvälisessä ilmastolakossa ja tulivat mielenilmaukseen huutamaan paremman tulevaisuuden puolesta.

Ilmastolakon perimmäisenä tarkoituksena oli vaatia tekoja. Lakolla nuoret ympäri maailmaa vaativat oikeutta elämään, jota ilmastonmuutos vaarantaa. Nuorten toiveena on, että aikuiset eivät tuhoaisi heidän tulevaisuuttaan kieltäytymällä vahvasta ilmastopolitiikasta. On tärkeää saada aikaan tekoja, puheet eivät enää riitä. Greta Thunberg on loistava esimerkki siitä, että kukaan ihminen ei ole liian pieni vaikuttaakseen asioihin.

Ilmastolakkoilu on saanut vaihtelevaa palautetta eri puolella sosiaalista mediaa. Kommentit ovat laidasta laitaan – onneksi kuitenkin suuri osa positiivista ja nuoria kannustavaa. Joukosta löytyy kuitenkin huolestuttavan paljon ihmisiä, jopa puolueiden puheenjohtajia, jotka tuntuvat pitävän ilmaston vuoksi lakkoilua vain tapana saada yksi ‘’ilmainen’’ vapaapäivä koulusta. Itse henkilökohtaisesti toivon, että tilanne ei olisi ikinä päässyt näin pahaksi, että ilmaston puolesta jouduttaisiin lakkoilemaan – mielestäni ilmaston hyvinvoinnista huolenpito kuuluisi olla jokaisen maailman asukkaan kansalaisvelvollisuus.

Nuoret haluavat olla mukana vaikuttamassa – nyt kyse on meidän tulevaisuudestamme. Tuhannesti kiitos kaikille ilmastolakkoilijoille!

 

Teksti: Jonna Rantanen

Kuvat: Vilma Reinikainen, Tinka Kankkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *