Matias Mäkirannan TOP 3 – Toverin toimitus esittelee kolme kovinta juttua juuri nyt

TOP 3 – Toverin päätoimittaja Matias Mäkiranta

 

 

1. Nuorisovaltuusto

 

Nuorisovaltuusto on 13–29-vuotiaiden kunnallinen vaikuttamistoimielin, joka kirjattiin myös kuntalakiin kesällä 2017. Nuorisovaltuustoja on kuitenkin ollut olemassa jo pitkään ennen kuntalain voimaantuloa. Aloitin itse 13-vuotiaaana nuorisovaltuustossa ja toimin nykyään Lempäälän nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Voin ehdottomasti suositella nuorisovaltuustotoimintaa kaikille.

Nuorisovaltuusto on toiminut ponnahduslautana moniin luottamustehtäviin ja viime vuosien aikana olen toiminut mm. Nuorten Agenda 2030 -ryhmän puheenjohtajana ja Euroopan nuorten parlamentin delegaattina kansainvälisessä istunnossa. Nuorisovaltuustotoiminta on avannut myös ovia työelämässä. Parasta nuorisovaltuustotoiminnassa on kuitenkin nuorisovaltuustojen ympärille rakentunut nuva-liike. Suomen nuorisovaltuustojen liiton ansiosta kaveripiiriini kuuluu useita nuorisovaltuutettuja ympäri Suomea.

Tällä hetkellä paikallisten nuorisovaltuustojen lisäksi on alettu kehittämään maakunnallisia nuorisovaltuustoja. Nyt onkin hyvä hetki hakea kuntasi nuorisovaltuustoon!

 

2. Tbilisi, Georgia

 

Ehdottomasti kovaan top 3:n tulee lisätä vatsatautien ja Venäjän separatismin mallimaa! Päädyin itse hitusen outoon matkakokemukseen viime marraskuussa Euroopan nuorten parlamentin istunnosta johtuen, mutta kävi ilmi, että Georgia on pääasiassa aivan mahtava maa. (En nyt toki suosittele vierailua Etelä-Ossetiaan tai Abhasaiaan) Voi olla, että päädyn matkustamaan takaisin Georgiaan hyvinkin pian, tällä kertaa ihan tarkan harkinnan perusteella.

Georgia on hitusen syrjässä oleva maa, joka sekoittaa tyylikkäästi länsimaisuutta, venäläistä ja arabista kulttuuria. Mahtava luonto ja kiinnostava historia avaavat matkailijalle kiinnostavia mahdollisuuksia, eikä hintatasokaan huimaa päätä. Georgian pääkaupungissa, Tbilisissä, asuu kolmasosa maan kansalaisista ja sinne lentää helposti sekä halvalla esimerkiksi Turkish Airlinesin lennoilla. Suurkaupunki on muutenkin kiinnostava kohde.

 

3. Nyhtökaura, härkis ja muut uutuustuotteet

 

Ehkä 90-luvulla saattoi sanoa, ettei aio kasvissyöjäksi, koska proteiinin saanti jäisi muuten vajaaksi. Lähivuosina kauppoihin on kuitenkin rantautunut eettisiä ja ilmastoystävällisiä tuotteita, jotka kaiken lisäksi maistuvat hyvälle! Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi nyhtökaurakäristystä, tofuburgereita tai härkistortilloita. Ihan vikaan ei entisaikaankaan menty, sillä esimerkiksi soijamakaronilaatikko on taattua laatua tänäkin päivänä.

Itse olen syönyt vähän yli vuoden verran pääasiassa kasvisravintoa, koska koen, että ilmastonmuutos pakottaa meidät muuttamaan kulutustottumuksiamme. Jos ilmasto ei kiinnosta sinua pätkän vertaa, suosittelen silti maistamaan kasvisruokauutuuksia jo uusien makuelämysten takia. Kasvissyöjäksi hamuavan ei myöskään kannata pelätä siirtymistä, sillä jo pelkästään lihan vähentäminen on ilmastoteko. Jos et halua kokata kotona myös ravintoloiden ja pikaruokaloiden kasvisruokatarjonta on kasvanut huomattavasti.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *