Koriksen hurmaa – joulukuun peliarvostelussa NBA2K23! (PS4)

NBA2K23 on 2K Sportsin vuotuisen 2K-koripallovideopelisarjan viimeisin painos. Syyskuussa julkaistu peli on jo hetken ollut markkinoilla, mutta näin joulun lähestyessä on otollinen hetki kirjoittaa siitä arvostelu mattimyöhäisiä varten. Ansaitseeko uusin 2K viime hetken paikan pukin lahjalistalla vai kannattaako mieluummin antaa tontuille joulurauha näin lähellä aattoa? 

Virtuaaliurheilun konkareille voin vakuuttaa, että tämänkin vuoden 2K tarjoaa teille juuri sitä, mitä odotatte: uusimmat rosterit ja entistä kiiltävämpiä hikitäpliä. Uusille pelaajille sen sijaan voin avata asiaa hieman enemmän. 2K jakautuu useisiin pelimuotoihin, joka varmistaa sen, että jokaiselle pelaajalle löytyy pelattavaa. MyCareerissa pääset luomaan oman pelaajan, jonka saappaissa voit kohota penkin päästä aina mestaruuteen asti. MyTeamissa voit koota unelmiesi joukkueen ja kilpailla verkossa muita pelaajia vastaan. Uudessa Jordan Challenge-pelimuodossa saat kokea kimaran Bulls-legendan uran ikonisimpia hetkiä. Mainittujen muotojen lisäksi peli sisältää myös paljon muuta, mutta jotta saisin tämän arvostelun tiivistettyä luettavan pituiseksi, tulen keskittymään etupäässä edellä mainittuihin pelimuotoihin. 

MyCareer: Tämä pelimuoto oma ostotäkyni, ja luotin NBA2K:n lujiin perinteisiin laadukkaiden uratilojen tuottajana. Tämän vuoden MyCareer oli kuitenkin sekoitus risuja ja ruusuja. Aloitetaan positiivista puolista. Uran luominen peli kerrallaan on edelleen yhtä koukuttavaa kuin aina ennenkin. Yhdistettynä 2K:n takuuvarmaan pelituntumaan on kokemus nautinnollinen. Oman pelaajan luominen on tehty uskomattoman monipuoliseksi. Ajoittain valintojen määrä alkoi melkein ahdistamaan, mutta valitsen mieluummin ylitsevuotavan valinnanmahdollisuuksien määrän kuin niiden puutteen. Sekä pelaajan ulkonäköä että taitoja voi kehittää kokemuksen ja VC-nimisen pelivaluutan karttuessa. MyCareer on kasuaalipelaajien ykköskohde tässä pelissä. Sataa MyCareerin laariin myös miinusta. Kamala tarina aiheuttaa lähinnä myötähäpeää, mutta onnekseni pelaan vielä PS4-konsolilla, joten suuri osa nykysukupolven konsoleilla olevasta lisäsisällöstä jää kokonaan kokematta. PS4:lla pelattaessa kaikki välivideot voi ohittaa, eikä tarinan laiminlyöminen estä pelaamista. Esimerkiksi PS5:lla pelatessa on tietyt, täysin koripalloon liittymättömät sivutehtävät pakko läpäistä, jotta pääsee palaamaan parketille. 

Tarinan lisäksi yksi MyCareerin vanhimmista synneistä palaa tässäkin pelissä. Puhun nyt pelivaluutta VC:stä. VC:tä käytetään sekä pelaajan pelitaitojen kehittämiseen, että kosmeettisten esineiden ostamiseen. Ongelma piilee siinä, että pelkästä pelin pelaamisesta saa hyvin niukasti VC:tä. Usein valuuttaa on tarpeeksi ainoastaan yhden kategorian kehittämiseen. Kosmeettiset esineet ovat lisäksi korostetun kalliita: jos haluat ostaa vaikka yksiväriset, brändittömät shortsit, voit joutua pelaamaan kuusi peliä vain tuota varten. Ja tässä esimerkissä puhutaan vielä hyvin halvanpuoleisesta tuotteesta. Syynä kalliisiin hintoihin on tietenkin se, että VC:tä voi ostaa pelikaupasta myös oikealla rahalla. 2K Sports kannustaa aggressiivisesti pelaajia löysäämään kukkaronnyörejään. 

MyCareer vaatii myös ilmeisesti edelleen pakollisen verkkoyhteyden, mikä on perinteisesti ollut suurin ongelmani 2K:n pelien kanssa. Yksinpelimuodon pitäisi olla pelattavissa myös ilman internet-yhteyttä! Kun pelin palvelimet lopetetaan kahden vuoden kuluttua tämän julkaisusta, ei vanhaan uratilaan voi enää koskaan palata. Tämä on yksi niistä harvoista asioista, joissa kilpaileva peliyhtiö EA Sports onnistuu 2K Sportsia paremmin, sillä he eivät kytke kaikkia pelin toimintoja verkkoyhteyden varaan. Tässäkin 2K Sports tietysti haluaa puskea pelaajia uuden version kimppuun. Toteutustapa on kuitenkin inhottavan läpinäkyvä. 

MyTeam: MyTeamissa pääset rakentamaan oman joukkueen. Se vastaa EA Sportsin peleistä tuttua Ultimate Teamia. Uusia ja entistä parempia pelaajia hankitaan pelikortteja keräilemällä. Samalla pelaajalla voi olla useampia eri tasoisia kortteja, joten pelkkä nimekäs aloitusviisikko ei vielä itsessään tuota välttämättä menestystä. MyTeamissa voit pelata joko tietokoneen ohjaamia joukkueita tai toisia pelaajia vastaan. En suosittelisi tätä pelimuotoa rennommille pelaajille sen ajoittain jopa ylitseläikkyvän kilpailullisen luonteen vuoksi, vaan tämä sopii paremmin hardcore-pelaajille.  MyTeam kolahti minulle paremmin kuin kilpailijansa Ultimate Team. MyTeamissa saa UT:ta nopeammin kasaan kilpailukykyisen joukkueen, mikä on hyvin aloittelijaystävällistä. Allekirjoittanut ei itsekään ole kovin tottunut tähän pelimuotoon, joten puhun kokemuksesta. 

Jordan Challenge: NBA2K23 juhlistaa pelinumerolla 23 pelanneen lajilegenda Michael Jordanin uraa. Jordan Challenge on hauska pelimuoto, jossa pääset astumaan Jordanin saappaisiin ja pelaamaan tämän uran ikonisimmat pelit. Pelien tunnelma on mukautettu aikakauden mukaiseksi erilaisten retrofiltterien ja vanhojen koripallosääntöjen avulla. Tässä pelitilassa et välttämättä tule viettämään montaa tuntia, mutta laatu korvaa määrän. Suurimmat MJ-fanit voivat jopa tavoitella Jordanille samoja tilastolukemia, kuin tämä sai oikeasti kyseisissä peleissä. 

 Muut: Lisäksi 2K:sta löytyy MyLeague, jossa voit luoda täysin tuunattavan liigan sekä NBA- että itseluomillasi joukkueilla. MyParkissa pelaajat voivat kilpailla keskenään MyCareer-pelaajillaan. MyGM:ssä pääset manageroimaan omaa joukkuettasi. Peli sisältää WNBA:n, jossa voit pelata myös uratilaa. Kasuaaleille verkkopelaajille sopii Play Now Online, jossa pelataan toisia pelaajia vastaan oikeilla NBA-joukkueilla. Näin pelikenttä on MyTeamia reilumpi ja monelle siedettävämpi. 

Yhteenveto: NBA2K23 ei ole virheetön, mutta oikein kelpo koripallopeli. Jos edellä mainitut lieveilmiöt eivät kismitä sinua, on 2K kohtuullisella hinnalla (max. 30€ ) hyvä ostos laadukkaan gameplayn ansiosta. Kuten aina, edellisvuoden pelaajilla ei tosin ole kiirettä hypätä tämän vuoden peliin, etenkään, jos verkkopelaaminen ei kiinnosta. 

Arvosana 85/100  

Teksti: Eino Nevalainen 20C

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *