Kommentti: Tampereella menee kovaa, mutta tuplamestaruus olisi silti pienoinen yllätys 

Pieni huomautus lukijoille tähän alkuun. Kirjoitin tämän 9.9.2022 eli ennen kuin finaalit alkoivat, mutta en ehtinyt julkaista silloin. Nämä ovat siis ajatuksiani ennen finaaleja, luettuasi tämän käy lukemassa analyysi kahdesta ensimmäisestä finaalista tästä

Kohta ne alkavat. Superpesiksen 100-vuotis juhlavuoden kauden huipentuma, 10.9.2022 alkavat finaalit. Miehissä finaaleihin tiensä selvitti Vimpelin Veto ja Manse PP Tampereelta. Naisten puolella finaaleissa kohtaava Kirittäret Jyväskylästä ja Manse PP Tampereelta. 

Kerro hieman pudotuspeleistä, miten joukkueet selvittivät tiensä finaaleihin? 

Vimpeli selvitti tiensä finaaleihin kaatamalla jonkinasteista sensaatiota virittelemässä olleen Joensuun Mailan suoraan kolmessa ottelussa, kyseinen joukkue oli kaatanut kestomenestyjä ja legendaarinen seura Sotkamon Jymy. Sitä ennen oli kaatunut Kiteen Pallo, yllättävän tiukassa puolivälieräsarjassa. Manse taas selvitti välierässä Hyvinkään Tahkon, joka oli yllättäen kaatanut viime vuoden hopeamitalisti Kouvolan Pallonlyöjät. Sitä ennen oli kaatunut Kempeleen Kiri puolivälierissä suoraan kolmessa ottelussa. 

Naisten puolella taas Kirittäret ovat olleet voittamaton pudotuspeleissä. Välierissä kaatui Pori ja puolivälierissä Rauman Fera. Manse taas kaatoi puolivälierissä Tahkon Leidit Hyvinkäältä suoraan kolmessa ottelussa, mutta välieräsarja Lapuan Virkiää vastaan venyi viidenteen ja ratkaisevaan otteluun. Manse oli sarjassa mm. hukannut kotietunsa, mutta voittanut sen heti takaisin. Lapua ei kuitenkaan toiste kaatunut kotikentällänsä vaan venytti ratkaisun Kauppiin, jossa Manse kuitenkin helpohkosti hoiteli finaalipaikan itselleen. 

Miten tämä on vaikuttanut pesäpallon kehitykseen Tampereella? 

Kirjoitin vuosi sitten, kuinka Tampereen voittama mestaruus oli loistava asia pesäpallon kannalta ja olen edelleen samaa mieltä siitä. Se on myös oikeasti totta. Yhä useampi ihminen on vielä enemmän tietoisempi lajista, ja näkyvyyttä on tullut ainakin hieman lisää. Siitä huolimatta varsinkin pudotuspeleissä ei ole käynyt tarpeeksi katsojia. Joka kielii joku uuden stadionin sijainnin huonoudesta tai jollakin tavalla epäonnistuista järjestelyistä ottelutapahtumassa. Finaalit ovatkin testi stadionille, kuinka vetävä se oikeasti on ja kuinka hyvin ottelutapahtuman järjestelyt toimivat. Samalla finaalit ovat myös testi miten paljon ihmisiä oikeasti kiinnostaa pesäpallo. 

Entä finaalit itsessään, onko tuplamestaruus tai edes yksi mestaruus tulossa Tampereelle? 

Mahdollisuudet tuplamestaruuteen ovat, mutta toisaalta on yhtä mahdollista, että tulee kaksi hopeista mitalia Tampereelle. Varsinkin naisten puolella mestaruus olisi kovan työn takana. Miesten puolella mestaruus ei ole niin mahdoton ajatus, mutta vaikeaa sekin. 

Naisten puolella huolimatta siitä, että Manse voitti runkosarjan ja Kirittäret sijoittui ”vasta” kolmanneksi, on Kirittärillä niin paljon kokeneita pelaajia, jotka tietävät miten näissä peleissä pitää pelata ja heidän päätä ei kylmää näissäkään peleissä. Kirittärillä on myös pakka pysynyt paljon paremmin kasassa, kuin Mansella, jolla on ollut ongelmia vähän jokaisella paikalla, isoimpana lukkariongelma. 

Miesten puolella taas Vimpelin Veto on kova ja varsinkin Vimpelin erikoinen kotikenttä tuo etua Vimpelille. Mansen suurin mahdollisuus on pitää kurissa Vimpelin kovat lyöjäjokerit Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä. Samalla Mansen taas tarvitsee ratkaista isoin ongelmansa, eli kentällemenovaikeudet. On vaikea lyödä juoksuja, jos etenijä ei pääse edes ykköspesälle. Vimpelillä samanlaista ongelmaa ei ole. Toisaalta sitten kun Manse etenijän kentälle saa, Mansen omat lyöjätykit, Vimpelissä kauan pelannut Henri Puputti ja Vimpelistä lähtöisin oleva lyöjäjokeri Perttu Ruuska, pääsevät näyttämään osaamistaan. Unohtamatta tietenkään Juha Puhtimäkeä. 

Mitä itse toivoisit eniten finaaleilta? 

Paljon yleisöä. Vimpeliin ja Jyväskylään aivan varmasti tulee, mutta myös Tampereelle niitä kaivattaisiin. Tämä on edelleen erittäin loistava tilaisuus levittää pesistä isompiin kaupunkeihin. Sekä tietysti tiukat finaalit olisi kiva saada ja meni mestaruudet minne menivät, niin onhan tämä jo tähän asti ollut hieno vuosi pesäpallolle. Tästä kaikesta enemmän lisää myöhemmin. 

Nähdään siis toivon mukaan Kaupissa! Tästä analyysiin ensimmäisistä finaaleista 

Teksti: Joshua Hietala, Manselainen tuomari, innokas pesäpallon seuraaja ja vähän muutakin. 

Kuva minusta Seinäjoen valtakunnallisella nuorisoleirillä. Kuva: Iida Hakala

Teksti: Joshua Hietala

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *