Runkosarjan sija 15 – Vaasan Sport 

 

Muutokset viime kaudesta: 

 

+ Aatu Aarnio (TPS u20)          – Aleksi Mäkelä (Italia)
+ Juuso Pulli (Ilves)                  – Bobbo Petersson (Ei tiedossa)
+ Simon Hjalmarsson (EBEL)  – Victor Westermarck (Ei tiedossa)
+ Mikko Juusola (SaiPa)          – Filip Riska (Lopettaa)
+ Henry Karjalainen (Mestis)   – Jonne Virtanen (Lopettaa)
+ Janne Keränen (Slovakia)     – Michael Keränen (DEL)
+ Jens Lööke (SHL)                  – Roope Talaja (Ässät)
+ Mikko Salmio (JYP)               – Olavi Vauhkonen (Ei tiedossa)
                                                    – Aaro Vidgren (JYP) 

 

 

”Miksi tämä seura on edes koko sarjassa?” 

Näin totesi kesäkuussa Iltalehden urheilutoimittaja Riku Isokoski tekemässään SM-Liigan kausiennakossa. Itse en olisi Sportin suhteen yhtä kovasanainen, vaikka minun arvioni vaasalaisten runkosarjasijoituksesta onkin kotimaisen Liigan viimeinen. 

Sport on yksi niistä harvoista Liigajoukkueista, joka ei ole merkittävästi vahvistunut kesän siirtomarkkinoilla. Seuraan on haettu mielestäni Sportin tasoiseen liigaorganisaatioon suhteutettuja kovia täsmähankintoja SHL:stä, mutta ovi on myöskin käynyt toiseen suuntaan. Aloitetaan kuitenkin positiivisesta. 

Simon Hjalmarsson ja Jens Lööke ovat molemmat Euroopan huippusarjoissa tasonsa osoittaneita ja edelleen hyvässä peli-iässä olevia vahvistuksia. Edellä mainituista varsinkin 33-vuotias Hjalmarsson on rikkonut pitkällä SHL-urallaan 30 pisteen rajapyykin peräti kuudesti.  

Ehkä kuitenkin suurin profiilihaku on Liigakonkari Janne Keränen. 35-vuotias Keränen on pelannut kotimaisessa Liigassa lähes 800 runkosarjaottelua, ja rikkonut 10 maalin rajapyykin viimeiset 10 Liigakauttaan putkeen. Keränen nähtiin viimeksi kotkapaidassa kaudella 2020–21, jolloin hän oli Vaasalaisten paras maalintekijä. Keränen on hyvä palanen, jonka varaan rakentaa Sportin tasoisen joukkueen ykkösvitja ja ylivoima. 

Realiteetit ovat Vaasassa muutamista hyvistä hankinnoista huolimatta karut. Viimekauden päätteeksi paljon runkopelaajia on lopettanut uransa, tai lähteneet muualle haistelemaan mieluisempia markkinoita ja pukukoppeja. Sport on viimevuosien aikana rakentunut uransa ehtoopuolella olevien, karskien mutta hitaiden pelimiesten joukkueeksi, ja kaipaisi kipeästi nuorennusleikkausta. Nykyisestä joukkueessa juuri Sportin kaltaisille joukkueille toivoa tuovat nuoret ja potentiaaliset pelaajat puuttuvat täysin. 

Vaasassa luotetaan liikaa Risto Dufvan valmennukseen. Todellisuudessa mielestäni siihen on turha luottaa alkuunkaan. Dufvan valmentama pelitapa on tuttu kaikille, jotka kotimaista Liigaa ovat viimeisen vuosikymmenen aikana seuranneet, eikä se voita tiukkoja otteluita joukkueella, jonka hyökkäyspäästä puuttuu Liigan kärkipään osaaminen. Eivätkä Sportin huolet hyökkäyspäähän jää, sillä vaasalaisten puolustus ja maalivahtipeli on koko Liigan selkeästi heikointa. 

Vaasan Sport on ehdoton ennakkosuosikki Liigan jumbosijalle. Avainrooleissa olevia laatupelaajia on yksinkertaisesti liian vähän, ja heistä lähes kaikki ovat uransa viimeisillä pelivuosilla. Syvyyttä kumpaankaan suuntaan ei ole. Tähän lisätään vielä valmennusryhmä, jonka viimeinen käyttöpäivä on kauan sitten ylitetty. Kilpailu on Liigassa koventunut ja Sport tulee jäämään jalkoihin. 

 

Ennustukset: 

 

-Kukaan Sportin joukkueesta ei tule iskemään 40 tehopistettä. 

-Janne Keränen tulee olemaan joukkueen paras pisteen- ja maalintekijä. 

-Sportin kotiotteluiden yleisökeskiarvo tulee olemaan Liigan huonoin (~2300). 

 

 

Lähteet: 

 

https://liiga.fi/fi/uutiset/15892/tassa-ovat-liigan-siirrot-kaudelle-2022%E2%80%932023 

https://admin.liiga.fi/fi/uutiset/ 

https://liiga.fi/fi/tilastot/joukkueet 

https://www.iltalehti.fi/smliiga/a/1ed1e4ff-a56f-4eb7-8e35-56b9043b0ae5 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *