Yhteiskunnan luokkaerot äärimmillään: League of Legendsin hahmoihin perustuva animaatiosarja Arcane ei jätä ketään kylmäksi

Netflix on vuosien saatossa moneen kultasuoneen etenkin, kun puhutaan televisiosarjoista; nimekkäimpinä mainittakoon nyt Squid Game (2021–), Sex Education (2019–) ja BoJack Horseman (2014–2019). Suosittuun suoratoistopalveluun on nyt ilmestynyt Riots Gamesin ja Fortiche Productionin tuottama Arcane (2021–), joka on suorastaan räjäyttänyt pankin.

Sarja kertoo League of Legends -pelistä tuttujen hahmojen, sisarusten Vin ja Jinxin tarinan siitä, miten he ajautuivat eri puolille maailmassaan riehuvaa konfliktia. Runeterra nimisessä universumissa sijaitsee Piltoverin kaupunki, jonka varjoon on rakentunut alue nimeltä Zaun. Piltover edustavat yhteiskuntaluokkien ääripäitä. Heikompiosaisten asuttamassa Zaunissa on pulaa hygieniasta, ruoasta, vedestä, ja jossa rikollisuus rehottaa, kun taas rikkaiden ja oppineiden asuttamassa Piltoverissa ei ole pulaa mistään, eikä rikollisuudesta tarvitse olla huolissaan.

 

Vi ja Jinx (kyseisellä hetkellä Powder) ovat Zaunin ja Piltoverin välisestä sodasta johtuen orpolapsia, jotka adoptoi Zaunin johtaja Vander, joka taisteli Piltoveria vastaan sodassa. Sarjan alussa Vi ja Powder ovat adoptioveljiensä Mylon ja Claggorin kanssa ryöstökeikalla Piltoverissa. He päätyvät murtautumaan Jayce-nimisen tiedemiehen kotiin, mikä ei mene suunnitelmien mukaan. He jäävät kiinni itse teosta ja ehtivät paeta. Tilanteesta seuraa kuitenkin ongelmia Zaunin ja Piltoverin välille. Zaunin ja Piltoverin välien kiristyessä mies nimeltä Silco suunnittelee Zaunin vallankaappausta ja toimia Piltoveria vastaan.

 

Tunteiden vuoristorataan on syytä varautua.

 

Arcane on julkaisunsa jälkeen ollut yli viidessäkymmenessä maassa Netflixin Top 10 katsotuimpien listalla ja USA:ssa sarjan julkaisuhetkellä jopa toiseksi katsotuin, eikä ihan syyttä suotta. Sen juoni ja hahmonrakennus sekä animointi, visuaaliset efektit ja grafiikat ovat ensimmäisen tuotantokauden perusteella kerrassaan loistavia ja hipovat täydellisyyttä. Katsojat eivät osaa odottaa, mitä vastaan tulee, ja se jos mikään lisää sarjan kiinnostavuutta ja koukuttavuutta. Lisäksi Imagine Dragons -yhtyeen luoma introkappale Enemy ja intro itsessään nostavat jännityksen kattoon. Arcanen ilmiömäisestä suosiosta kertoo myös se, että vain kolme viikkoa ensimmäisten jaksojen julkaisun jälkeen Riot Games ilmoitti toisen kauden olevan tuotannossa. 

Suosittelen Arcanea erityisesti heille, jotka ovat League of Legendsiä pelanneet, mutta myös heille, jotka ovat muutenkin kiinnostuneet toiminnasta ja videopelaamisesta. Sarja ei tuota pettymystä. Sen parissa on kuitenkin varauduttava traagisiin ja väkivaltaisiin kohtauksin, ja näistä syistä se on myös ikärajaltaan K-16, eikä se sovi herkimmille katsojille. Tunteiden vuoristorataan on syytä varautua.

Netflixin Arcane onnistuu pitämään tasonsa yllä koko sen ensimmäisen tuotannon ajan. Juoni syvenee äkkiä ja dramaattisesti, siksi se myös saa katsojan haluamaan lisää ja lisää, unohtamatta myöskään sarjan visuaalisuutta, joka tekee sarjasta hyvin antoisan ja nautinnollisen kokemuksen.

Annan täten Arcanen ensimmäiselle tuotantokaudelle tyylipuhtaan viisi tähteä viidestä. Sarjan trailerin voit katsoa tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=4Ps6nV4wiCE

Teksti: Lenni-Kalle Lammi 19E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *