Absoluuttinen totuus – Liigan runkosarja 2021-22 

Jääkiekon SM-Liigan historian 47. kausi starttasi eilen, ja voin sanoa, että sitä hetkeä oli odotettu jälleen koko kesä kovalla intensiteetillä. Viimeiset kaksi koronaviruksen leimamaa kautta ovat jättäneet kovan nälän kokea Liigakiekkoa paikan päällä sekä ilman huolta seuraavasta pelistä, ja vihdoinkin näyttää siltä, että tämä olisi mahdollista. 

 

Puhumattakaan koronatilanteesta, on käynnistyvä kausi asetelmiltaan erittäin mielenkiintoinen, ja varsinkin Liigan kärjessä voimasuhteet ovat ennennäkemättömän tasaiset. Tälle kaudelle on myöskin nähty kovia ja kiinnostavia paluumuuttajia, ja vielä kun yleisö pääsee halliin lähes vuoden tauon jälkeen, uskoisin että tuleva kausi tulee tuottamaan parasta Liigaviihdettä lyhyeen miesmuistiin. 

 

Korona on kurittanut Liiga-seuroja

 Jääkiekko ja urheilu yleensäkin on sen varsinaisen urheilullisen tuotteen lisäksi pitkälti tunnetta. Tunnetta haetaan, tunnetta saadaan, ja tunteesta maksetaan. Mutta mitenkäs sitten kun koronarajoitukset sulkevat hallien ovet? 

Liigaseuroilla on MTV:n kanssa rahakas TV-sopimus, joka mahdollisti viimekaudella kotimaisen seurajääkiekon pääsarjatason kauden maaliin viemisen ilman seurojen konkursseja, kun taas esimerkiksi Mestis ja Suomi-Sarja kaudet jouduttiin keskeyttämään, ja seurat jäivät taistelemaan olemassaolostaan. 

Kuitenkin Liigaseurojenkin tuloista erittäin merkittävä osa tulee ottelutapahtumista, ja vaikkakin seurat onnistuivat lunastamaan valtiolta kohtalaisia tukia, jättivät yleisön puute valtavan loven seurojen kukkaroihin. Toisilla seuroilla tähän oli varaa, kun taas toisten tulevaisuus on sysätty paljon synkemmälle tielle. 

Liigassa on jo vuosia näkynyt seuraurheilun kiinnostusta heikentävä ja urheilullisuutta ivaava trendi, jossa kuilu suurseurojen ja häntäpään lilliputtien välillä kasvaa kasvamistaan. Tämä tietenkin johtuu siitä, että kotimaisessa Liigassa on liikaa joukkueita, eikä sarjatasolta putoamisen mahdollisuutta. Koronaviruspandemia on osaltaan heikentänyt merkittävästi pienten seurojen urheilutoiminnan kehittymistä, ja pahentanut tulevaisuutta ajatellen tätä ongelmaa. 

Mutta eiköhän siirrytä olennaiseen, eli alkavaan Liigakauteen. Tämän kunniaksi olen listannut alle mietteitäni jokaisesta Liigan 15 joukkueesta, sekä totta kai omat tarkkaan harkitut veikkaukseni tulevan Liigakauden runkosarjan sijoituksista. Kuka jyrää, kuka kyntää? Se selviää nyt, sillä tämä on Aki Linnanahteelta pöllityllä formaatilla: Absoluuttinen totuus! 

 

Sija 15 – Jyväskylän JYP 

JYP on lähes varmasti Liigan häntäpään joukkue. Joukkueesta ei löydy oikeastaan yhtäkään varmaa lenkkiä, vain monta nuorta ja potentiaalista. Ikärakenne JYPillä viimekausiin nähtynä on muuttunut roimasti. Toissakauteen nähden pelaajien keski-ikä on pudonnut peräti lähes viidellä vuodella, ja yks kaks JYP onkin muuttunut seniorikiekon lippulaivasta Euroopan nuorimmaksi joukkueeksi. 

Hyökkäyspäästä löytyy paljon nuoria. Puistola, Kemell, Helenius, Lahtinen ja etenkin Lambert ovat JYPissä avainrooleissa, ja heidän onnistumisestaan riippuu paljon mihin suuntaan JYP tulevalla kaudella jatkaa. Vahvistukset hyökkäyspäähän vaikuttavat myöskin tuohon JYPin budjettiin nähden oivilta. Christoffer ja Gardiner ovat kiinnostavia pelaajia, joita itse tulen seuraamaan suurennuslasilla. Etenkin Christoffer voi mielestäni lyödä toden teolla itsensä läpi Liigassa. Sitten vielä jo nuoresta iästään huolimatta kaksi kautta liigan parhaimmistoon kuulunut Turkulainen. Kaiken kaikkiaan hyökkäyksen suhteen Jyppikylässä ollaan menossa oikeaan suuntaan. 

Vaikka JYPin hyökkäys onkin sähköinen ja liukas, on pakisto taas kaukana siitä tasosta missä sen tulisi olla, mikäli JYP haluaisi menestyä. Honka voi ensikaudella olla liigan pakkien eliittiä, mutta muuten tuo pakisto on nimetön ja surkea sekä omaan että hyökkäyspäähän. Ruusu ykkösmolarina. Hyi. Jyväskylästä löytyy ehdottomasti koko Liigan surkein maalivahtikaksikko. Valmennuskin kokematon ja todennäköisesti kuraa. 

Vaikka joitakin positiivisia merkkejä onkin JYPin suunalla havaittavissa, ei vielä tällä kaudella kannata kuulennosta unelmoida. Ratkaisurooleissa on junnuja, ja omissa tulee soimaan kovalla tahdilla. Kokonaisuus on edelleen kaukana edes liigan keskikastista, ja ottaen huomioon JYPin suorastaan kuvottavan huono taloustilanne, en näe että tilanteeseen tulisi parannusta tälle kaudelle.  

 

Hyökkäys:

⭐ ⭐ 

Puolustus:

⭐ 

Maalivahdit:

⭐ 

Valmennus:

⭐ 

 

 

Sija 14 – Mikkelin Jukurit 

 

Jukureilla on ensikaudelle rakentumassa erittäin kiinnostava, mutta sinällään ei millään tavalla menestyvän näköinen nippu. Jukurit ovat pudotelleet pienimuotoisia pommeja käynnissä viime kesänä, ja näkisin että joukkue tulee vahvistumaan viimekaudesta, joskaan ei lähellekään riittävästi. 

Hyökkäyspää nostattaa hymyn kasvoille. Tuppurainen-Immonen –kaksikko.  

Onko tämä joku vitsi? Varmasti ensi kauden huvittavimmat hankinnat, joskin heidät on vaikea nähdä missään muussa kuin JYPin verkkareissa. Heiltä voi kukin odottaa mitä haluavat, mutta itselläni ei näille papoille ole muuta kuin kunnioitusta ja luottamuspulaa. Hieman totisemmalla puolella Stransky, Piitulainen, nyt hankittu Palmu sekä totta kai Jormakka, ovat tuhon Jukureiden tasoon nähden hyviä jätkiä. 

Sitten pakiston puolelta löytyy yksi vahvimmista ehdokkaista ensikauden parhaaksi puolustajaksi. Rindell on todella kova nimi minkään Liigajengin, saatikka Jukureitten surkeaan puolustukseen. Muuta mainittavaa tuosta alakerrasta ei sitten löydykään, ja kokonaisuudessaan se on keskeneräinen ja heikko. 

Nämä seikat kun lisätään vielä siihen, että joukkueessa ei ole yhtäkään oikeaa veskaria, sekä uusi päävalmentaja ”OJ” jokinen, jonka nuorten NHL-kiekkokoulu opit eivät välttämättä iäkkäämmille pelureille istu, niin eipä siellä Mikkelin suunnalla oikeastaan kannata haaveilla paljoa mistään. Jukurit ei tule taaskaan nousemaan taisteluun pudotuspelipaikasta. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐ 

Puolustus:

⭐ 

Maalivahdit:

⭐ 

Valmennus:

⭐ 

 

  

Sija 13 – Hämeenlinnan Pallokerho – HPK 

 

Viime kaudella HPK jäi ulos pudotuspeleistä, mutta loppukausi jätti paljon toivomisen varaa. Nyt siihen ei ole mielestäni aihetta.  

HPK:n hyökkäys on kenties liigan huonoin. Jo viime kaudella syvyyden puutteesta kärsineestä hyökkäyspäästä on jälleen toissakauden tavoin viety lähes kaikki kärkipään osaaminen. Kontiola on poissa. Innala on poissa. Puustinen on poissa. Ja kaikki ovat ennen kaikkea täysin korvaamatta. Yhteensä Pallokerhon 10 parhaasta pistemiehestä 6 on vaihtanut maisemaa. Hyökkäyspäähän on hankittu rapakon takaa vahvistuksia Jolyn sekä Collinsin muodossa, ja heidän onnistumisensa on avainroolissa HPK:n esikauden menestystä ajatellen. Nenonen, Tikka, Ikonen ja Janatuinen ovat nimiä, joista viimekaudella melko lapaseksi paljastuneen päävalmentaja Matti Tiilikaisen on saatava kaikki irti, mutta tuolla osastolla ei missään tapauksessa lennetä kuuhun, eikä edes lähelle pudotuspelejä.  

Myös puolustus on HPK leirissä erittäin heikolla pohjalla, eivätkä edes pari liigassa tasonsa näyttänyttä taikuria sitä saisi oiottua hyvälle mallille. Viimekauden ainut toivo Eronen on poissa. Laatikainen ja Pelli, ovat hyviä ja luotettavia pakkeja, mutta heidän ohellaan ei tuosta pakistosta ole yhtään mihinkään, eikä sillä että heidänkään takia kannattaisi Hämeenlinnalaisten kääntyä mormoneiksi. Maalin suulla Laurikaisella tulee olemaan kova työ antaa joukkueelleen joka ilta mahdollisuus voittoon, mutta hänestä ei HPK:n menestys tule jäämään kiinni. 

 

Hyökkäys:

⭐ 

Puolustus:

⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐ 

 

  

Sija 12 – Porin Ässät 

 

Ässien viime kausi oli pienoinen pettymys, joskaan odotuksetkaan eivät kovat olleet. Jos se porilaisia helpottaa, niin eivät ne ole kovat tulevallekaan kaudelle. 

Ehkä yksikään joukkue ei ole tänä kesänä kokenut yhtä rappeuttavaa exodusta kuin Ässät. 9 parasta pistemiestä on poissa. Wännström, Meyer, Stenqvist, Hirvonen, ovat kaikki poissa. Tiivolakin läksi yllättäen menemään kun tajusi sen olevan edelleen mahdollista. 

Eivätkä näiden korvaajatkaan mitään ihmemiehiä ole. Kärki on kenties Ässien ainoa haku, jonka voi automaattisesti luokitella vahvistukseksi. Hienoa että palaa liigaan. Ehdottomasti Ensikaudella Ässien tärkein palanen. Lepaus, Ruuttu, Salminen ovat kaikki sellaisia pelimiehiä, joilta Ässät tarvitsevat pisteitä. Kerttula tuntee Ruotsin pelaajamarkkinat hyvin, joten olen kohtalaisen luottavainen hänen ruotsalaisiin hakuihinsa, mutta jotta Ässillä olisi mitään näkymää pudotuspeleistä, tulisi Anderssonin ja Erikssonin olla uusia Stenqvistejä ja Wännströmejä. Muussa tapauksessa paras asia mitä tuosta voi sanoa on se, että koko hyökkäys on rakennettu muiden Liigajoukkueiden roskakoreista. 

Puolustus on Ässillä ihan OK. Ei se hyvä ole, mutta kai se kelpaa. Lukka, Matinpalo, Sevänen, ovat varmasti Porissa pidettyjä miehiä. Nuori Heimosalmi on erittäin kiinnostava seurattava. Myöskin ässien maalivahtitilanne on ihan hyväksyttävällä tasolla, Söderströmin jatkamisen johdosta. Joka tapauksessa tulee AP Selinillä olemaan kovat paikat rutistaa tuosta koneesta kaikki irti mitä siitä saa, sillä sekään ei turhan pitkälle riitä. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐ 

 

  

Sija 11 – Lahden Pelicans 

 

Noh. Mitä tähänkin nyt sanoisi. Ei tule Pelikaani ensikaudella kovin pitkälle lentämään. 

Hyökkäyspää Pelsuilla on ihan OK. Kangasniemi on mielestäni yksi liigan taitavimmista pelaajista, ja on hienoa että hän jatkaa Lahdessa. Kivenmäki ja Nikkanen ovat nyt tulleet Lahteen hakemaan sitä viimeisintä läpimurtoaan liigan eliittiin. Näihin kiinnostaviin hankintoihin lukeutuvat myöskin Jasek sekä Smejkal, joka olisi kelvannut varmasti monelle muullekin liigaseuralle. Noin muuten Pelicansin hyökkäys on vain heikentynyt viime kaudesta. Björnisen menetys on pahinta laatuaan, eikä häntä ole millään tavalla korvattu. 

Pakistokaan ei herätä ilonkiljahduksia. Eronen ja nimenomaan se Teemu on mielestäni kohtuullinen haku Pelicansilta, mutta hintalappukin on varmasti ollut kova. Utunenkaan ei mikään ihmemies ole, eikä lahtelaisten pakistosta kyllä löydy mitään mitä voisi syvyydeksi kutsua. Larmi on maalinsuulle kova hankinta, ja varmasti mies paikallaan. Mutta tuo paikka on varmasti veskarille kuin veskarille erittäin syvältä. 

Kokonaisuudessaan Niemelällä on kova työ nostaa Pelicans taistelemaan mistään muusta kuin viimeisistä pudotuspelipaikoista. Itse uskon että Lahdessa tullaan kärsimään nimenomaan maalintehon tehottomuudesta. Minä luotan itse Niemelään, mutta itse en näkisi että Lahdessa olisi tälläkään kaudella edellytyksiä menestyä. Sanon ”tälläkään” sen vuoksi että viimekaudellakaan en heidän menestykseensä uskonut, vaikkakaan lahdessa ei ole minun uskoani tunnuttu tarvitsevan. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

 

 

Sija 10 – Vaasan Sport 

 

Sportin viime kausi oli kaikin puolin kelvollinen kausi, ja uskonkin että kotkapaidat jatkavat ensi kaudella siitä mihin jäivät, ja kenties löytävät vielä yhden napsun lisää peliinsä. 

Hyökkäyspää on pysynyt melko lailla ehjänä, ja sinne tänne on hankittu pieniä mausteita piristämään menoa. Oma kaikkien aikojen lempikiekkoilijani Michael Keränen jatkaa Sportissa, ja pysyessään terveenä tulee olemaan vaasalaisten ehdoton ykköshevonen. Myöskin viimekaudelta Asplund, Paukku, Ståhlberg, sekä Vauhkonen jatkavat. Hyökkäyspäätä on myöskin vahvistettu kiinnostavimmin Axel Holmströmillä, sekä Axel Erikssonilla. Eivät he mitään sateentekijöitä varmaankaan ole, mutta hyviä lisiä tuohon Dufvan peliin. 

Puolustuspäähän on myöskin nimekkäänä hankintana tullut hieman yllätyksellisesti Oulusta vuosien luottopakki Heshka, joka on varmasti Sportille kultaakin kalliimpi vahvistus. Eikä unohdeta Hovista, joka oli viimekaudella yksi liigan parhaista maalivahdeista. Isossa kuvassa olisin Sporttifanina luottavainen ensikauden suhteen. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐ 

 

 

Sija 9 – Lappeenrannan SaiPa 

SaiPalla on todella mielenkiintoinen kausi edessäpäin. Pekka Virta on eittämättä yksi tämän sarjan parhaista valmentajista, ellei se paras, ja hän saa revittyä Sputnikeista varmasti kaiken irti mitä on revittävissä. 

Ja ainakin hyökkäyspäästä on varmasti revittävissä huomattavasti enemmän irti kuin viime kaudella. McIntyre, Lakatos, ja Okuliar ovat mielestäni hyviä hakuja SaiPalta, ja loistavia lisiä Koskiranta, Loimaranta, Lantta akselin päälle. Kaiken kaikkiaan SaiPan mittapuulla hyökkäys on erittäin kelvollinen. Kysymysmerkkejäkin tosin on, lähinnä liittyen vahvistusten sopeutumiseen liigaan, sekä ikään. 

Puolustuspäässä sitten ollaankin hieman heikommalla pohjalla. Maalahti on ensikaudella ehdoton ykköspakki SaiPalle, ja hänestä täytyy Virran saada enemmän irti kuin saatiin Tampereella. Pyrochta on kiinnostava haku, joka lisätään SaiPan pitkän Tšekkiarpa listan päähän. Westerholm on kelpo ykkösmolari SaiPalle. 

Kaiken kaikkiaan näen SaiPan parantavan huomattavasti viimekaudesta, ja uskon että Virta tulee saamaan SaiPan ajoittain näyttäväänkin lentoon. Mitään turhan hulluja fantasioita on Lappeenrannassa silti turha pyöritellä. Virran visiitillä SaiPaan ei kuitenkaan haeta yksittäistä komeetanlentoa, vaan pitkäjänteistä rakentamista kohti menestystä. Ja se mielessä pitäen SaiPan suunta on ehdottomasti oikea. 

  

Hyökkäys:

⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

 

 

Sija 8 – KooKoo 

 

KooKoo tulee ensi kaudella olemaan yksi itseni eniten seuraamista joukkueista, ja syystä. 

Hyökkäyspään kärkihän on täysin pöllitty kahden kauden takaiselta Ilvekseltä. Rautiainen, Antonen, Meskanen saavat nyt suuren näytönpaikan isossa roolissa. Varsinkin Antoselle ja Meselle tämä tulee olemaan suunnannäyttäjä heidän Liigaurillensa. Epäonnistuminen tietäisi putoamista relevanttiuudesta. Muuten tuo hyökkäyspäähän onkin ihan OK. Strömberg on tärkeä, todella tärkeä palanen ensikauden KooKoolle.  

Puolustuspäässä nuori Loponen, Manninen ovat saamassa isoa ruutua, varsinkin kun kohuttu Berger joutui lopettamaan uransa. Sitten on totta kai mielestäni tulevan liigakauden kiinnostavimpia pakkihankintoja Nikkilä. Pallokerhon mestaruuskaudella 42 pistettä, mutta tuon jälkeen on ollut sitten hieman vaikeampaa. Miten hän onnistuu tulee merkkaamaan KooKoon esikauden suunnasta paljon. Maalin suulla Setänen on varmasti KooKoolle kelpo ykkösveskari, muttei hänkään ole mikään ihmeidentekijä. 

Loppupeleissä paljon tulee nojaamaan Olli Salon pelikirjan toteuttamisen onnistumiseen. KooKoolla ei missään nimessä ole samanlaisia materiaalisia edellytyksiä menestyä kuin viimekaudella, ja täten valmennuksesta tulee riippumaan pitkälti kauden suunta. Epäonnistuminen (pudotuspelipaikasta pois jääminen) tarkoittaisi KooKoolle maitojunareissua pikkuseuran maineeseen, ja Kouvolassa olisi tyydyttävä siihen että toissakausi oli vain suonenveto, eikä mikään todellinen indikaatio seuran valoisasta tulevaisuudesta. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐ 

 

 

Sija 7 – KalPa 

 

Kuten monen muunkin kanssa, on KalPan pelaajistossa tapahtunut suuria muutoksia. Toisin kuin monen muun kanssa, on KalPalla mielestäni edellytykset mennä ensi kaudella jokseenkin pitkälle. 

Hyökkäyspäästä on poistunut mm. viime kausien ykkösmiehet Sebök ja Kantola, mutta tästä huolimatta KalPa on ensikaudelle onnistunut narraamaan kovia paluumuuttajia. Rissanen, Järvinen, Kiiskinen akselilta löytyy tulivoimaa, mutta uhkakuvana näen KalPalla jonkinasteisen ongelman maalintekijöiden puutteessa. Tämä ei tosin KalPalle ole uutta. Joka tapauksessa hyökkäyspäästä löytyy voimaa. Simontaivalkin on todella kiinnostava palanen tuohon hyökkäykseen. 

Puolustuspääkään ei savolaisilla ole huonolla mallilla, ja onkin lähes muuttumaton viimekaudesta. Lappalainen, Gallet, Mattila osasto ei tule pettämään. Nousiaisen loukkaantuminen oli kova takaisku, mutta eiköhän hänetkin saada vielä jalkeille kevättä varten. Myöskään tolppien välissä ei tule olemaan ongelmia, kiitos Kilpeläisen. Valmennuskin on hyvällä mallilla, ja pysyy samanlaisena. Itse luotan Miettiseen täysin. 

Kaiken kaikkiaan KalPa tulee jatkamaan samoilla osimoilla kuin viimekaudellakin. Lupsakkaa kiekkoa Savonmualta pöytään, ja vaikkei Kalakukko ihan sinne sarjataulukon kärkeen lennä, niin taisteluun suorasta pudotuspelipaikasta on KalPa vahvasti ilmoittautunut. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐ 

 

  

Sija 6 – Tampereen Ilves 

 

Tampereen Ilveksen tuleva kausi näin seuran fanina jakaa paljon ajatuksia. Toisaalta olen positiivisilla mielin liikenteessä, kun taas toisaalta pahat uhkakuvat pyörivät mielessäni. Aloitetaan positiivisesta. 

Ilves teki järkyttävän kovia liikkeitä siirtomarkkinoilla. Pistetörssivoittaja Konna Kontiolan sekä KalPan ykkössentterin Sebökin hankkiminen olivat sellaisia hauiksen näyttöjä, joita ei Ilves ole tehnyt sitten 90-luvun. Myöskin entisen NHL-peluri Baptisten haku oli kova väläytys. Hyökkäykseen hankittiin myöskin lupaavaa nuoriosa Odenin ja Virtasen muodossa. Myöskin Ilveksen hyökkäyksessä on paljon nuoria kavereita, jotka voivat nostaa tasoaan. Esimerkiksi Joni Ikonen on ollut Ilveksen paras hyökkääjä harjoituspeleissä. 

Myöskin pakisto on paperilla kova. Jo valmiiksi hyvän Parikka, Elorinne, Salmela rungon päälle on hankittu ruotsista Johansson, sekä ECHL-liigan puolustajien paras pistemies Lancaster on myöskin kovalta vaikuttava haku. Vielä kun Hatakka palaa tuohon harjoitusleirien jälkeen niin on tuo pakistokin kova. Myöskään maalinsuulla ei pitäisi olla ongelmia, sillä KHL:ässä kovalla tasolla torjunut Langhamer on mies paikallaan. 

Ilveksen pelaajamateriaali ei ole ongelmallinen, ja povaamaani runkosarjasijoitusta muutamaa napsua parempikin. Ainoa pelaajamateriaalin heikkous on hyökkäyspään maalintekijöiden puute, joka voidaan vielä korjata. Hätäni perustuukin valmennuspuolelle. 

Myrrä ei nauti omaa luottamustani, ja hänellä onkin suuri näytönpaikka tulevalla kaudella. Suuri ulkomaalaisten määrä voi vaikeuttaa hänen työtään entisestään. Viime keväänä ja harjoituskaudella reistaillut pelitapa on saatava kuntoon, ja voittoja on tultava. Mikäli asia ei näin ole, kääntyy syyttävä sormi ensimmäisenä valmennusjohdon suunnalle. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐ 

 

 

 Sija 5 – Oulun Kärpät 

 

Viime kausi oli oululaisille suuri ja karvas pettymys, ja halu mennä eteenpäin on kova. Pettymykseen päättynyt kausi saattoi olla myöskin hyvä asia, ja nyt on ehdottomasti varmaa että Oulussa ollaan hereillä. 

No otetaan helpot päältä pois. Leskinen ja Mäenalainen ovat todella kovia vahvistuksia, ja vaikka Leskinen on ottanut tavaksi saikulla istumisen, niin silti nämä herrat ovat varmasti Oulussa kultaakin kalliimpia. Wellman ja Bourke voivat myöskin olla kovia pelimiehiä, mutta en siltikään näkisi että he ovat mitään sateentekijöitä. JMA ja Pyörälä ovat myöskin luottomiehiä, joilta on syytä odottaa paljon. Nuoria lahjakkuuksia on toki Rädyn ja Tieksolan muodossa taustalla valmiina. 

Puolustusosasto ei Kärpillä ole kummoinen. Ohtamaa on yksi liigan kovimmista pakeista, ja Byström on kiekon kanssa loistava, mutta isossa kuvassa tuo jää jälkeen Kärpille ominaisesta tasosta. Kärppien maalinsuulle hankittu KHL konkari Galimov vaikuttaa tekijämieheltä. Mikkolaan luotan valmentajana, mutta onko hän se mies, joka voisi Kärpät palauttaa huipulle? Hän on nyt ensimmäistä kertaa Liigassa päävalmentajana, ja paikka on kovin mahdollinen. 

Hyökkäys on kuitenkin aivan Liigan eliittiä, ja puolustus todennäköisesti riittävällä tasolla. Isossa kuvassa Kärpät tulee parantamaan viimekaudesta, mutta mielestäni Oulussa on katastrofipotentiaalia. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐ 

 

 

 Sija 4 – Rauman Lukko 

 

Hallitseva mestari lähtee tulevaan kauteen jokseenkin heikentyneellä sekä epävarmemmalla kokoonpanolla. Vaihtuvuutta on ollut paljon, jo ihan valmennuksesta lähtien. 

Kuten on oletettavaakin, on Lukko menettänyt monet mestaruuskauden syömä hampaistansa. Audette, Press, Koivistoinen, Klok, ja ennen kaikkea Virta. Kaikki ovat poissa. Joka tapauksessa Lukko on onnistunut paikkailemaan menetyksiään vakuuttavasti. Jo ennestään Raumalla jatkavat Pospisil, Skalicky, Repo, Hakulinen, ja ennen kaikista tärkeimmin ehdottomasti ensikauden paras maalivahti Lehtinen. Hyökkäyspäähän on haettu kova paluumuuttaja Ilomäki, sekä kiinnostavat ulkomaalaishankinnat Pooley sekä Haga. Lukon hyökkäyskalusto kuuluukin liigan parhaimmistoon. 

Puolustuksessa komeilevatkin sitten Saarijärvi sekä Gregoire, jotka ovat ehdottomasti liigan puolustajien kiekollista eliittiä. Lukolla onkin edelleen kenties koko Liigan kovin pakisto. Totta kai yhtenä Lukon kantavista voimista toimii viimekauden paras maalivahti Lehtinen, joka kuuluu mielestäni koko mantereen parhaimpien maalivahtien joukkoon. 

Virran paikan penkin takana ottaa viimekausien apuvalmentaja Virtanen, joka luotsasi joukkuetta jo osan viimekaudesta Virran sairasloman aikana. Isossa kuvassa Lukko tulee ensikaudellakin porskuttamaan lujaa, ja parhaassa tapauksessa taistelemaan jälleen runkosarjan voitosta, joskaan ei lento aivan viimekauden tasolle yltäisikään. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐ 

 

 

Sija 3 – Turun Palloseura – TPS 

 

Viime kausi oli paras kausi turkulaisilta vuosiin, ja joukkue on pysynyt melko hyvin kasassa, eikä pelkästään pysynyt kasassa, vaan myös vahvistunut. 

Viime kauden luottomiehet Nurmi ja Pärssinen jatkavat. Rosewald, Hults, ja etenkin Sandberg ovat sellaisia vahvistuksia, jotka voi mielestäni luetella helposti tähtipelaajiksi Liigaan. Heitä kohtaan on Turussa ja itselläni kovat odotukset. Tammela on lisäksi loistava lisäys tuohon hyökkäykseen. Junnujakin on joilta on syytä odottaa nousemista avainrooleihin ensikaudella. Heitä ovat esimerkiksi Intonen, Liukas, sekä Pyyhtiä. Kaiken kaikkiaan TPS hyökkäys on enemmän kuin loistava. 

Eikä se puolustuspääkään tule ongelmia tuottamaan. Ensi kauden yksi parhaista, ellei paras puolustaja tulee olemaan TPS nuttuun palaava Elmeri Eronen. Eikä tuon pakiston laatu häneen lopu. Anttalainen, Lajunen, Rafkin, Viro on kenties Liigan parhaan puolustuksen selkäranka. Ja viimeisenä lukkona on tämän liigan parhaimpiin maalivahteihin lukeutuva Kareyev.  

Sitten vielä kun penkin taakse saapuu pelikirjoineen yksi tämän sarjan parhaista, ellei se paras. Jussi Ahokas, voi olla ensikauden jälkeen mestarivalmentaja. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

 

 

Sija 2 – HIFK 

 

Näin minä ajattelin jo ennen kautta 2019-20, mutta nyt näyttää Helsingissä hyvältä. Tuo tämänhetkinen rosteri on todella hyvä. Todella, todella kovia hakuja. Koivistoinen, Innala, Palola hyökkäyksen kärkenä. Terävä, suorastaan kirurgisen terävä kärki. Taustalla komppaavat Broadhurst, Dyk, Paajanen ja kumppanit. Pelkästään tuossa hyökkäyksessä on kaksi kentällistä EHT-tason mehiä. Hyökkäys on myös monipuolinen. En yllättyisi jos maalipörssin TOP-3 olisi täynnä pelkkiä IFK:n miehiä. Ainoa hyökkäyksessä arveluttava asia on Koivistoisen ikävä loukkaantuminen CHL:ässä, mutta hänkin palannee syksyllä takaisin remmiin.  

Puolustus on myös Liigaan kova. Auvitu ja Lyytinen ovat ehdottomasti Liigan kiekollista eliittiä. Lyytisellä olisi varmasti riittänyt jo rahakkaampiinkin kaukaloihin, mutta päätti jatkaa vielä punanutussa. Auvitun kohdalla kuitenkin arveluttavat viime kausien loukkaantumiset. Eivätkä nämä IFK:n pakit ole mitään hiirulaisia omaankaan päähän. Itse ajattelin ensin että tämähän voisi olla IFK:n heikkous, mutta kun tuota nyt katsoo niin löytyy Karjalainen, Måtin, eikä siis tämäkään osa-alue jää IFK:n muiden alueiden tasaisesta eliittitasosta jälkeen. Ja maalinsuulla Garteig taistelee parhaan maalivahdin palkinnosta. 

Ville Peltonen valmennuksessa. Noh. Kai hänessä voi sen heikon lenkin nähdä mutta, Sveitsissä kuitenkin valmentanut kovalla tasolla, kovia joukkueita, koviin suorituksiin, ja täten ei minulla ole ongelmaa häneen tulevalla kaudella luottaa. Helsinki on vaikea paikka valmentaa, muuta kova valmentaja. Kenties vaikka ensikauden paras. 

Kaiken kaikkiaan pidän IFK:ta suurena mestaruussuosikkina.  Nyt jos koskaan on Helsingissä aihetta odottaa menestystä. HIFK on toki aina HIFK, ja alisuorittaminen, mediapaine, ja loukkaantumiset voivat koitua kohtaloksi. Hyvä viimekausi antoi jo osviittaa siitä mitä tulemaan pitää, ja tulevalla kaudella IFK jatkaa siitä mihin jäi. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐ 

 

 

 Sija 1 – Tampereen Tappara 

 

Sen suuremmin hehkuttamatta, niin jos joku joukkue voi ensi kaudella olla HIFK:ta kovempi mestaruussuosikki, niin se on Tammerfors båll klubban. 

Tapparan hyökkäys on puhdasta timanttia. MorleyVirtaPlatzerRauhala on kerrassaan naurettava sentteriosasto. Eikä mikään hyökkäys, josta löytyy Kristian Kuusela,ole kuiva. Tapparan hankinnat ovat olleet todella kovia, ja tuo hyökkäys onkin kovin mitä Tapparassa on nähty 15-16 mestaruuskauden jälkeen. Levtchi, Bertrand, Peltola, ovat kaikki sellaisia pelaajia joista puolet tämän liigan joukkueista ei voisi edes unelmoida. Tuosta hyökkäyksestä pelimiehiä joka lähtöön. Löytyy 20 maalin tekijää, mahdollista pistepörssin voittajaa, Liigan historian yhtä parasta pelinrakentajaa, Entistä maalipörssin voittajaa, nuoria eteenpäin meneviä pelaajia, johtajuutta. Valmis paketti. 

Eikä sitten tuo puolustuspääkään sen heikompi olekaan. Vittasmäki Rantakari AustinJurgens on sellainen akseli mikä pistää otsan hikoilemaan. Rantakarilla tosin on ollut huolestuttavia loukkaantumisia viimekaudella, ja Tapparan leirissä varmasti toivotaan että kaveri on täydessä pelikunnossa. Heljanko osoitti viimekaudella olevansa liigatasolle loistava ykkösmolari, joka pystyy antamaan mahdollisuuden voittoon joka ilta, ja johon voi luottaa. Tapparasta on vaikea löytää heikkouksia, ja tämä on pitkälti sen vuoksi että niitä ei ole.  

Kokonaisuudessaan Tappara jatkaa jälleen taistelemista runkosarjan voitosta, ja joukkue on vahvistunut viime kaudesta huomattavasti. Suorastaan pelottaa nähdä tämä joukkue uudessa hallissa meitä vastassa. Näin jälkeenpäin on ihan ymmärrettävää etteivät kokeneet tarvitsevansa Konnaa. Ainoa mahdollisuus miten Tappara voisi kusta tämän on mikäli Tapolan heikot otteet jatkuisivat viimekauden tavoin, mutta tästä ei ikävä kyllä ole mitään takeita. 

 

Hyökkäys:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Puolustus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Maalivahdit:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

Valmennus:

⭐⭐⭐⭐⭐ 

 

 

Teksti: Miika Toivonen 20D

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *