Tarinoita tatuointien takaa

Nuorena 17-vuotiaana näkee ja kuulee koko ajan enemmän nuorten olevan kiinnostuneita tatuoinneista ja yhä enemmän törmään nuoriin, jotka ovat ottaneet tatuoinnin alaikäisenä. Itselläni on nuoresta iästäni huolimatta jo kaksi tatuointia, joilla kummallakin on itselleni suuri ja tärkeä merkitys. 

Tatuoinneilla ei kuitenkaan tarvitse olla elämää suurempaa merkitystä, ja osa haluaakin vain kauniita kuvia iholleen. Syitä ja tarinoita tatuointien takaa on monia ja halusin tuoda esille muutaman lähipiiristäni.

 

“Tatuoinnin takaa ei löydy suurta tarinaa, vaan pidän niistä, ja ne ovat mielestäni kauniita luonnossa ja iholla.”

“Otin tatuoinnin kuolleen isoäitini muistoksi. Tatuoinnin linnut kuvastavat häntä, sillä hän piti paljon linnuista. 

Halusin yhdistää tatuointiin meren, sillä meri on itselleni tärkeä ja kuvastaa vapautta ja ajattelen isoäitini vapautuneen tuskista kuollessaan. Tatuoijani auttoi luomaan tatuoinnista kokonaisuudessa, joka solisluuni lähellä vasemmalla puolella. Tatuoinnin avulla isoäitini on osa jokaista päivääni.”

“Aurinko symboloi minulle iloa ja onnellisuutta. Auringon näkeminen saa minut aina paremmalle tuulelle, joten ajattelin että olisi ihanaa jos se symboli olisi aina mukanani tuomassa iloa.”

Kaikki kolme tarinaa ovat nuorten, jotka ovat saaneet tatuointinsa alaikäisenä ammattilaiselta. Kovinkaan moni ammattilainen ei kuitenkaan tee tatuointeja alaikäisille ja se herätti minussa paljon kysymyksiä. Haastattelin ammattitatuoijaa Arya Shahbazia (Inkroom Helsinki) aiheeseen liittyen, sillä hän on yksi niistä harvoista ammattilaisista, jotka tekevät tatuointeja alaikäisille. Aryalla on kuitenkin muutama ehto liittyen alaikäisten tatuoimiseen.

Haastatellessani Aryaa hän kertoi suostuvansa tatuoimaan 15–17-vuotiaita alaikäisiä. 15–17-vuotiaalla, joka haluaa tatuoinnin Aryalta, täytyy olla vanhempi mukana, jotta hän voi varmistua siitä, että tatuoinnin ottaminen on luvallista ja vanhemmat hyväksyvät sen17–18-vuotiaan halutessa tatuoinnin lupalappu riittää.

Keskustelimme Aryan kanssa laajasti tatuoinneista, ja etenkin tatuoinneista alaikäisillä.

Aryan mukaan tatuointikulttuuri on muuttunut vuosien saatossa, ja ihmiset rakastavat tatuointeja entistä enemmän joka päivä. Tatuointien suosioon vaikuttaa myös niiden yleistyminen sekä niiden kulttuurin kehitysTatuoinnit koskettavat erityisesti nuoria ihmisiä, jotka haluavat tatuointeja nopeastiVaikka Suomessa ei ole selvää lakia siitä, minkä ikäisille saa tehdä tatuointeja, monet ammattilaiset kieltäytyvät tekemästä tatuointeja alaikäisille.Tilanne muodostaa ongelmaan, sillä nuoret haluavat tatuointeja, mutta jos he eivät saa teetettyä niitä ammattilaisilla, käännytään usein amatöörien tai aloittelijoiden puoleen.

– – on moraalisesti parempi, jos nuoret saavat tatuoinnin ammattilaiselta, jotta niitä ei myöhemmin jouduttaisi poistamaan.


A
ryan mukaan amatöörin ja aloittelijoiden kanssa ongelmaksi nousee ensimmäisenä hygienia ja tieto tatuointien teon vaatimasta hygieniasta. Toinen olennainen ongelma on tatuointitekniikka, joka vaikuttaa suoraan tatuoinnin laatuun. Huonolaatuinen tatuointi tulee myöhemmin kalliiksi, jos tatuoinnin käy peittämässä ammattilaistatuoijalla. Peittotatuoinnin hinta on usein korkeampi, koska haasteena on piilottaa valmis tatuointi, joka on usein jonkun toisen tekemä. Toinen vaihtoehto huonosta tatuoinnista eroonpääsyyn olisi tatuoinnin poistaminen laserilla. Laserilla poistaminen on kuitenkin myös kallista, eikä se poista tatuointia täysin. Arya uskoo itse, että on moraalisesti parempi, jos nuoret saavat tatuoinnin ammattilaiselta, jotta niitä ei myöhemmin jouduttaisi poistamaan.

Helsinkiläinen tatuoija Arya Shahbazia.

Arya on itse ollut maalari ja taiteilija monia vuosia ennetatuoijan uraa ja osaa visuaalisesti auttaa asiakkaittaan. Alaikäisille on kuitenkin myös ehtoja itse tatuointiin liittyen. Arya ei tatuoi alaikäisille tatuointeja näkyville paikoille (kasvot, kaula, kämmen). Ehtoja on myös itse tatuointiin liittyen. Aryan mielestä tekstit ovat monimutkaisimpia, sillä ihmiset muuttuvat täysin aina kymmenessä vuodessa eivätkä välttämättä usko enää tekstin sanomaaEnnen tekstien tatuoimista Arya pohtii aina tekstin merkitystä ja sen merkitystä asiakkaalle. Etenkin uskonnolliset tekstit ja erilaiset ideologiat ovat vaikeita ja hän pyrkiikin mieluummin välittään tatuoinnin sanoman kuvan kautta. Uskonto on kuitenkin tosi henkilökohtainen asia, ja Arya haluaa auttaa ihmistä saamaan viestinsä iholleen, mutta mieluummin kuvan avulla. Kuvan avulla voidaan tehdä esimerkiksi enkeleitä. Erilaisia tekstejä hän kuitenkin tatuoi, etenkin jos niiden takana on positiivinen sanoma.

Aryalle on tärkeää ammattilaisena tehdä hyviä tatuointeja, jotka kestävät aikaa. Hän mielellään auttaa asiakkaitaan kuvan suunnittelussa ja idean kehityksessä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Arya toimii suunnitteluvaiheessa täysi- ja alaikäisten kanssa samalla tavalla, jotta hän pystyy varmistamaan tatuoinnin olevan oikeasti asiakkaasta hyvä. Hän ei tee niin sanottuja trenditatuointeja (esim. tribaalitatuoinnit ja niiden suosio aikanaan), sillä ne eivät kestä aikaa. Jos hänen asiakkaansa haluavat jonkun tatuoinnin, jonka Arya uskoo menevän muodista lähivuosina, hän pyrkii auttamaan asiakasta tekemään tatuoinnista henkilökohtaisemman. Arya on 13-vuotisen uransa aikana tehnyt paljon tatuointeja ja kohdannut paljon erilaisia ihmisiä, mutta hän ei ole katunut yhdenkään tatuoinnin tekoa.

Aryan tie tatuoijaksi oli hieman erikoinen, sillä nuoruudessaan hän ei pitänyt tatuoinneista. Huonot kokemukset tatuointeihin liittyen kuuluvat aikaan, jolloin hän oli sotilaana. Monet sotilaat tekivät itse Stick and Poke -tyylisiä tatuointeja huonoilla välineillä. 

Terveydenhoitoalan ammattilaiseksi opiskelleen Aryan huomio kiinnittyi tatuointien teon huonoon hygieniaan ja laatuun. Tuohon aikaan Arya ajatteli, ettei ikinä haluaisi itse tatuointia. Aryan mielipide tatuointeihin liittyen muuttui, kun hän Malesiassa näki kiinalaisia, joilla oli koneella tehtyjä tatuointeja. Suomeen tullessaan hän näki kunnollisia tatuointistudioita, joissa pystyi näkemään hyvin tehtyjä kuvia ja erilaisia tekniikoita. Hän ymmärsi tatuointien olevan taidetta. Aryan mukaan tatuointitaiteilijana pääsee toteuttamaan taidettaan sekä tuottamaan jotain positiivista asiakkaalleen, samalla kun saa työstään palkkaa.

Keskusteluni Aryan kanssa oli mielenkiintoinen, ja se sisälsi paljon asioita, jotka eivät valitettavasti mahtuneet juttuun. Ammattilaistatuoijan mielipide ja näkemykset tatuoinneista vahvistivat omaa ajatustani siitä, että jokainen tarina tatuointien takaa on erilainen ja uniikki.

Teksti ja kuvat: Milja Vertola 20D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *