Puhutteleva luento rasismista

Tiistaina 23. maaliskuuta me Rellun 19K-ryhmän opiskelijat pääsimme kuuntelemaan Tampereen yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyössä järjestämää rasismia käsittelevää Nagging or speaking up? -luentoa. Luennoitsijana toimi Leonardo Custódio, brasialialainen Åbo Akademissa työskentelevä tutkijatohtori, joka on myös yksi antirasistisen tutkimuskollektiivi ARMA:n perustajista (Anti-Racism Media Activist Alliance).

Luennolle osallistui noin 80 opiskelijaa ja opettajaa Tampereen, Turun sekä Rovaniemen lukioista. Luento koostui kolmesta osasta, joista ensimmäisessä Custódio kertoi ainutlaatuisesta elämäntarinastaan ja matkastaan yhteiskuntatieteiden tutkijaksi. Hän kertoi esimerkkejä vaikeuksista, joita joutui kokemaan tummaihoisena lapsuudessaan ja nuoruudessaan Rio De Janeiron alueella sekä siitä, miten eteni työväenluokkaisesta perheestä englannin opettajaksi ja myöhemmin tutkijaksi.

 

Leonardo Custódio

Toinen osa käsitteli rasismin ja kommunikaation yhteyttä, ja luennoitsija kertoi muun muassa rasismin synnystä ja historiasta eri puolilla maapalloa. Kolmannessa osassa taas käytiin läpi osallistujien kysymyksiä sekä vastauksia, joita olimme pohtineet luennoitsijan meille esittämiin kysymyksiiin omista ennakkoluuloistamme ja rasismista tekemistämme huomioista. Kuulimme myös median vaikutuksesta rasismista käytävään keskusteluun sekä erilaisista Suomessa toimivista, moninaisuutta edistävistä henkilöistä, toimijoista ja järjestöistä.

Luento oli erittäin kiinnostava ja opettavainen. Mielestäni kaikkien lukiolaisten pitäisi päästä kuuntelemaan samankaltaista luentoa varsinkin aiheen ajankohtaisuuden takia. Sosiaalisessa mediassa käydään jatkuvasta paljon tärkeää keskustelua rasismista ja olikin erittäin mielenkiintoista kuulla aiheesta rasistista syrjintää kokeneen asiantuntijan näkökulmasta. Kokemukset Custódion elämästä herättivät paljon ajatuksia, ja oli surullista kuulla hänen negatiivisista kokemuksistaan, mutta hänen optimistinen asenteensa loi toiveikkuutta maailmassa tapahtuviin muutoksiin ja siihen, että asiat muuttuvat parempaan suuntaan.

Luennoitsijan lukiolaisille suosittelema teos rasismista oppimiseen:

“Miksi en enää puhu valkoisille rasismista” – Reni Eddo-Lodge

 

Teksti: Tara Ulvila 19KB

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *