Aurinkoinen ja ihana Florida

 

Florida on yksi Yhdysvaltain osavaltioista, joka sijaitsee maan itärannikolla. Alligaattoreiden, soiden, rantojen ja urheilun muodostama kokonaisuus houkuttelee paljon matkustajia ympäri vuoden, ja ihan syystäkin. 

Ensimmäisen kerran astuessani Miamin lentokentältä ulkoilmaan tunsin kostean ja lämpimän ilman kasvoillani. En ollut ennen käynyt ulkomailla, ja se tuntui erilaiselta verrattuna Suomen pakkasilmaan. Ilma oli lämmin, mutta ei kuitenkaan paahtava, sillä Floridan rannikkokaupungeissa tuulee yllättävän paljon. Joulun aikaan katukuvassa näkyi valoilla koristeltuja palmuja, jotka näyttivät erittäin kauniilta. Tuona hetkenä tiesin, että haluan joskus vielä matkustaaa uudelleen Floridaan. 

Jääkiekko on monella suomalaisella lähellä sydäntä. Florida on siitä poikkeava maa, että siellä on mahdollista rentoutua rannalla, mutta myös käydä jääkiekkopeleissä. NHL-pelit ovat maassa suosittuja, etenkin Tampassa, jossa jääkiekolle antautuvia ihmisiä on erittäin paljon. Sunrisessa sijaitsee Florida Panthersin kotihalli, joka sijaitsee lähellä Miamia. Sijaintinsa takia se vetää paljon suomalaisia katsomaan pelejä, ja olen monta kertaa päässyt käyttämään suomen kieltä englannin sijaan. Hallissa syntyy kuvitelma, että olisi kotona, vaikka todellisuudessa ollaan hyvin kaukana sieltä. 

Autolla ajaminen Floridassa on kokemus, joka herättää sekä myönteisiä että negatiivisia muistoja mieleen. Seitsemän kaistaa tuotti välillä ongelmia, ja navigointi ei aina tahtonut totella, mutta se oli kuitenkin sen arvosta. Kaupunkien välillä ajaminen avarsi mieltä ja näytti, kuinka erilaisia kaupungit ovat keskenään. Floridan eteläisin kaupunki Key West on näkemisen arvoinen kaupunki, sillä sinne täytyi ajaa siltoja pitkin merenpinnan yläpuolella. Key Westin asutus oli tiheään rakennettua, mutta rakennukset näyttivät upealta. 

Miami Beachilla aallot ja rannat näkyivät suoraan hotellihuoneen ikkunasta. Hotellin sijainti ei olisi voinut olla parempi.

 

Aurinkorasvaa ei kannata unohtaa kotiin, sillä ultraviolettisäteily on hyvin voimakasta Floridassa. Kerran poltettua kasvoni olen ymmärtänyt aurinkorasvan tärkeyden, sillä aurinko voi tehdä tuhoisaa jälkeä iholle. Suomalaisena iho voi palaa herkemmin, koska aurinkoon ei ole totuttu. Kuitenkin uv-säteily on otettu hyvin huomioon rannoilla erilaisten aurinkovarjojen ja suojien muodossa. 

Floridaan matkustaminen ei ole kulttuurishokki suomalaiselle, mutta muutamia kulttuurieroja sattui huomaamaan. Esimerkiksi ostoskaupoissa kassalle on palkattu erikseen ihmisiä pakkaamaan tavaroita muovipusseihin ja kohteliasta on maksaa siitä tippiä. Suomessa on totuttu pakkaamaan ostokset itse. Ravintoloissa tarjoilijat kysyvät usean kertaan ruoan saavuttua onko kaikki hyvin, mikä voi ehkä jo häiritä syömistä.

McDonaldsissa pirtelöön saa kermavaahdon ja kirsikan päälle. Pelkästään tuo fakta saisi minut matkustamaan Floridaan!

 

Teksti: Nea Riutta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *