Mietteitä lukulomasta – ”Ei tää nyt kumminkaan ole niin vakavaa”

Lukuloma on pian alkamassa ja abiturientit virittäytyvät valmistautumaan kevään ylioppilaskirjoituksiin. Ennen virallista lomalle astumista juhlitaan penkkareita, minkä jälkeen ahertaminen alkaa toden teolla.

Lukuloman pohjimmainen tarkoitus on taata opiskelijoille aikaa lukea rauhassa yo-kokeisiin, mutta toteutuuko se kuitenkaan kaikkien kohdalla yhtä hyvin. Iskeekö muutaman viikon jälkeen saamattomuus ja motivaation puute?

Yleisesti lukuloma on koitunut tehokkaaksi ja hyväksi asiaksi ylioppilaskirjoitusten kannalta. Stressiä ei enää aiheuta kurssien suorittaminen ja läsnäolo tunneilla. Kuitenkin jotkut opiskelijat jäävät kaipaamaan koulunkäynnin tuomia rutiineja ja valitsevat siksi lisää kursseja lukuloman ajalle. Kukin tyylillään.

Rellusta ylioppilaaksi valmistunut Jarno Saarinen toteaa lukuloman olevan hyödyllinen, sillä hän sai tehtyä itselleen lukusuunnitelman ja ajankäytön tavoitteen.

– Näin lukemisesta ei päässyt lipsumaan yhtä helposti kuin koulussa ollessa, Saarinen kertoo.

– Lukulomalla päivässä tuli keskimäärin luettua noin 6-8 tuntia eri aineita.

 

Tee lukusuunnitelma ajoissa


Lukusuunnitelma on hyvä luoda itselleen hyvissä ajoin, jotta stressin määrä vähentyisi ja itseluottamus kasvaisi. Tiedon ahmiminen ei koskaan ole hyvä keino oppia, vaan asiakokonaisuuksien opiskeleminen on koitunut tehokkaimmaksi muistin kannalta. On todettu, että useiden aineiden lukeminen edistää oppimista paremmin, kuin yhden aineen lukeminen monen tunnin ajan.

Tärkeää on pitää omista tavoitteista kiinni eikä antaa muiden vaikuttaa niihin. Opiskelemista ja asioiden tavoittelua tehdään oman itsensä takia, eikä kenenkään muun. Siksi kannattaakin poissulkea ulkomaailmasta kumpuava paine ja kilpailu.

Rellussa abiturienttien käsitykset lukulomasta ja ylioppilaskirjoituksista ovat vaihtelevia. Näin suuressa koulussa opiskelijoita on joka lähtöön: toiset ovat jo nyt stressin partaalla ja toiset suuntaavat rennosti kohti tulevaa kevättä.

Rellun abiturientti Jere Niemi myöntää, että yo-kirjoitukset eivät varsinaisesti vielä häntä stressaa.

– Aikomuksenani on kuitenkin lukea niin ahkerasti, kun pystyn ja ehdin, Niemi toteaa.

– Ei tää nyt kumminkaan ole niin vakavaa.

Positiivisin miettein kohti kevättä.

Teksti: Nea Riutta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *