Justimusfilms – suomalaisen huumorikanavan menestyksen salaisuus

 

Justimusfilms, puhekielessä vain Justimus, on ollut suomen yksi suosituimmista YouTube-kanavista jo sen perustamisesta lähtien. Nuorten keskuudessa suosiota on kerännyt kolmen miehen trio, jotka tekevät humoristisia sketsi- sekä musiikkivideoita. Justimusfilms muodostuu vuonna 1994 syntyneistä Sami Harmaalasta, Juho Nummelasta ja Joose Kääriäisestä. YouTuben lisäksi näitä nuoria miehiä on näkynyt suosionsa siivittämänä myös tv:ssä ja konserttien lavalla. Vuonna 2018 heillä oli yli 500 000 tilaajaa, ja ovat täten YouTuben tilatuin suomenkielinen kanava.

Mikä Justimuksen videoissa sitten katsojia koukuttaa? Alkusilmäyksellä kanavan videot vaikuttavat perustuvan huonoihin ja kuluneisiin vitseihin, joita löytyy jo alustalta pilvin pimein. Justimuksen on onnistunut jotenkin erottua joukosta ja saamaan satojen tuhansien suomalaisten nuorten suosio. Hetken katselun jälkeen kanavan menestyksen syyt alkaa huomata. Nykyään nuoriin uppoaa keveämielinen huumori, joka hölmöydellään ja toistoillaan naurattaa ja saa katsojan hyvälle mielelle. Pojat eivät ota elämää liian vakavasti, ja iloisuus sekä leikkimielisyys heijastuu myös ruudun toiselle puolelle.

Justimuksen videoiden tavoitteena on viihdyttää katsojaa ja olla vapaasti leikkimielinen ja omituisuudellaan huvittava. Koomisten YouTube-videoiden idea löytyy myös Justimuksen videoista olevissa hauskoista ääniefekteistä ja erilaisten kuvakulmien luomasta vaikutelmasta, joilla selvennetään vitsin merkitys ja luodaan tilannehuumoria. Visuaalisesti videot eivät ole sen erikoisempia, mutta amatöörimäisyys on myös yksi heidän huumorinsa keinoista. Vuosien kuluessa paremmat kamerat ja mikit ovat tulleet myös kuvaukseen mukaan, jotka ovat parantaneet sisällön laatua myös teknillisesti.

Justimuksen uusin tuotanto koostuu esimerkiksi joukolla yökylässä -videosta, jossa seurataan sketsihahmo Joukon päivää. Toinen esimerkki on opinto-ohjaaja -niminen video, jossa vitsaillaan opinto- ohjaajalla käymisessä liioitelluilla henkilöhahmoilla. Nämä edustavat Justimuksen sisällön tyyliä hyvin: erikoiset hahmot, jotka joutuvat arkisten kommellusten uhriksi. Kommenteista näkyy katsojien iloisuus nopeasta päivitystahdista. Videoista huokuu innostus hommaan, joka automaattisesti vetää ihmisiä puoleensa. Kun sisällöstä näkyy, että sitä on tehty intohimolla, on lopputulos katsojalle paljon parempaa katseltavaa.

Tunnetuimmat videot Justimukselta ovat jo saaneet legendan mainetta nuorison keskuudessa. Lanit– ja Rantaleijonat-biiseistä tuli sosiaalisen median avulla suomalaisten nuorten omia meemejä, joita toisteltiin kaikkialla koulusta vapaa-ajalle lentävinä lauseina ja toistuvina vitseinä. Jotkut vitseistä tai biiseistä ovat saaneet samanlaista suosiota kuin esimerkiksi Putous -tv-ohjelma aikoinaan, mutta Justimuksen on onnistunut pysymään pinnalla ja säilyttämään suosionsa 10 vuoden ajan.

Menestyksen salaisuus löytyy myös siitä, että sisältö ei ole jäänyt kiinni samaan kaavaan. Uuden videon tullessa katsojalla ei ole ideaa siitä, mitä kolme nuorta miestä ovat tällä kertaa keksineet. Tämä pitää kanavan yhä vieläkin tuoreena ja suosittuna.

www.youtube.com/user/Justimusfilms

 

Teksti: Aino Toikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *