Urheilijan raskas kouluarki

Lukio on monelle urheilijanuorelle raskasta aikaa. Välillä vanhemmat ja opettajat eivät tajua, millaista on panostaa lukioon niin hyvin kun pystyy ja panostaa tavoitteellisesti omaan harrastukseensa. Arki voi olla välillä urheilijoille erittäin raskasta, jos koulutehtäviä on paljon ja niihin haluaa panostaa kunnolla.

 

Urheilijan pitää osata yhdistää koulunkäynti ja oma harrastus arkeensa. Välillä se on hankalaa, jos treenit loppuu myöhään illalla ja sen jälkeen pitäisi tehdä vielä päivän läksyt. Läksyjen teko puoli 10 illalla ei kuulosta niin houkuttelevalta, kun taas oma sänky ja nukkumaan meno.

Jos läksyt aloittaa illalla, niitä saa tehdä myöhään, koska lukiossa ei tehdä läksyjä puolessa tunnissa. Seuraava päivä on vielä raskaampi vähäisen unen takia ja koulupäivän jälkeen pitäisi vielä jaksaa mennä treeneihin.

Haluan kysyä teiltä vanhemmilta ja opettajilta, mitä te tekisitte meidän asemassamme. Mitä te tekisitte, että jaksaisitte arkipäivät? Helppottaisitteko te koulua tai treenimäärää vai koittaisitteko vain painaa arkiviikot läpi niin hyvin kuin pystytte? Voi olla, että tilanteeseen ei ole mitään ratkaisua. Jos urheilija ei halua vähentää treenejä ja haluaa panostaa kouluun paljon, pitää hänen myös silloin kestää se, että arki ei ole ruusuilla tanssimista.

Itse urheilijana haluan saada mahdollisimman paljon koulussa aikaisesksi, sillä minun pitää lähteä melkein saman tien treeneihin kun pääsen koulusta kotiin. Pääsen vasta kahdeksan jälkeen illalla treeneistä. Treenien jälkeen olen yleensä todella väsynyt ja läksyihin keskittyminen on välillä vähän hankalaa.

Olen huomannut, että olen fyysisesti ja henkisesti paljon väsyneenpi lukion aloitettuani. Arkipäivänikin on muuttunut paljon yläasteesta, myöhäisemmät treeniajat, enemmän läksyjä joihin pitää keskittyä paljon, menen nukkumaan myöhemmin ja plussa puoli on, että olen vähemmän aikaa puhelimmella. Urheilijana tähän pitää vain yrittää tottua ja jos arki käy liian raskaaksi pitäämiettiä kumpaan haluaa panostaa enemmän.

Vinkkejä arjen helpottamiseen: Ole tunneilla hereillä! Kuuntele, keskity ja koita saada mahdollisimman paljon aikaisesksi oppitunnilla. Käytä matkat hyödyllisesti. Jos kuljet bussilla tai muulla vastaavalla kulkuneuvolla jossa ei itse tarvitse keskittyä liikenteeseen, käytä aika hyödyksi ja tee läksyjä. Ala lukemaan kokeisiin tarpeeksi ajoissa niin, että ei tarvitse lukea montaa sivua päivässä. Vähennä puhelimen käyttöä illalla. Jos laitat puhelimen pois illalla puoli tuntia ennen nukkumaan menoa ja luet vaikka kirjaa, saat unenpäästä kiinni illalla huomattavasti nopeammin.

Teksti: Sofianna Sulkanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *